Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość gaboa

Nairi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gaboa

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

od jakiegos czasu probuje znalezc w internecie jakies informacje na temat tej marki, ale niestety jakos mi nie idzie...

czy ktos bylby w stanie powiedziec mi co to wlasciwie jest za marka, jaka fabryka to produkowala i w jakich latach?

bede wdzieczny za wszelkie informacje

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

cześć

fajnie brzmi

masz jakieś foto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze raczej cos w stylu erewani? budziki takie byly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gaboa

tak, jasne:

medium_3b5q1u.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nairi robiła budziki. W tym temacie to pewnei Jacek. by coś wiedział. A możesz dać inne zdjęcie tzn. takie w którym wskazówka nie zasłania napisu oraz fotkę mechanizmu?

Pierwszy raz widzę naręczny zegarek Nairi. To chyba jakiś evenement (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gaboa

z tym zdjeciem mechanizmu, to moze byc problem, bo nie mam bladego pojecia o zegarkach i nie chce go sam rozkrecac, zeby czegos nie popsuc. tutaj jest drugie zdjecie (z widocznym napisem). probowalem zrobic zdjecia tylu, ale kompletnie zamazane wychodza. jest tam wygrawerowana malutka zviozda i proba zlota 583 oraz numer 54490. jest tam tez taki jakby malutki naboj z "8B" w srodku.

medium_ak4zor.jpg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe ja mam budzik firmy Nairi :P

10926eccad3d9fbam.jpg

2bbd0894826065cem.jpg

Jest to budzik z negatywką, bo melodyjka wygrywana przez niego jest tak psychodeliczna i ponura że wszyscy moi znajomi się z tego zegara śmiali :lol:

Ponoć to była ulubiona melodia Stalina czy cuś :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie

To pewnie "Suliko". W latach 50-tych w ramach wchodzenia do tyłka generalissimusowi puszczali to wszędzie w całym obozie komunistycznym. W PRL-u też. Wykonywali to m.in. Sława Przybylska, Alibabki i Chór Czejanda.

To gruzińska piosenka ludowa.

Я по миру долго искал,

Но ее найти нелегко,

Долго я томился и страдал;

Где же ты моя Сулико!

Nie bardzo sobie wyobrażam tę melodię w wersji "budzikowej".

Musi być niezły czad :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez posiadam zloty zegarek damski z ta nazwa ktory kupilem w latach siedemdziesiatych w ZSSR wowczas byly to najtansze zegarki radzieckie. :P

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raizo tanaka
Hehehe ja mam budzik firmy Nairi :P

10926eccad3d9fbam.jpg

2bbd0894826065cem.jpg

Jest to budzik z negatywką, bo melodyjka wygrywana przez niego jest tak psychodeliczna i ponura że wszyscy moi znajomi się z tego zegara śmiali :lol:

Ponoć to była ulubiona melodia Stalina czy cuś :P

Czy to mogłoby by być na sprzedaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie, ewentualnie mogę się na coś zamienić ale musiałoby być to naprawdę coś oryginalnego. Bo co prawda sama pozytywka jest w stanie takim sobie ale taki zegar jest z tego co się zorientowałem niezbyt często spotykany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raizo tanaka
Raczej nie, ewentualnie mogę się na coś zamienić ale musiałoby być to naprawdę coś oryginalnego. Bo co prawda sama pozytywka jest w stanie takim sobie ale taki zegar jest z tego co się zorientowałem niezbyt często spotykany...

Obawiam się, że nic oryginalnego nie znajdę. Też mi się wydaje, że ten budzik to rarytas prawdziwy. Gratuluję posiadania :D:D:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nairi robiła budziki. W tym temacie to pewnei Jacek. by coś wiedział.

Nie wie :D

Budziki Nairi to robota Sławy w póżnych latach 80. A to tutaj to chyba mała Zaria, a nie znam się na rzeczach, których nie widzę :lol:

To pewnie "Suliko".

http://sovmusic.ru/download.php?fname=suliko2

Josif Wissarionycz też lubił tę melodię

:D

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jest to pół budzika Sława + pozytywka uruchamiana tym wystającym dinksikiem - działa to tak samo jak uruchamianie dzwonienia w zwykłym w budziku. Zegar jest w dobrym stanie nie licząc pozytywki która wygląda jak widać, i pewnie dlatego melodyjka jest tak dziwaczna. Próbowałem znaleźć identyczną lub jakąś inną pozytywkę ale nic nie wskórałem. A na co bym chciał zamienić, hm... sam nie wiem, zaproponujcie jak macie coś fajnego. Ale tak jak pisałem, raczej niezbyt chętnie chcę się tego pozbyć. Lubię dziwaczne urządzenia techniczne, stąd są u mnie w domu te różne miniaturowe budziczki, ACZs-y, kalkulatory na korbkę, komputer Spectrum czy zegar z dwoma ptaszkami :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chcesz maszynę liczacą?

Pal ją diabli. Jak zorganizujesz mi chronometr morski albo manometry w mosiądzu z maszynowni, dam Ci ruski oscyloskop na chodzie 8)

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:lol: Nie nie chcę maszyny liczącej ani ruskiego oscyloskopu, a chronometr morski to sam bym łyknąl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D Nie nie chcę maszyny liczącej ani ruskiego oscyloskopu, a chronometr morski to sam bym łyknąl :D

Ustaw się grzecznie w ogonku :lol:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie
Co do chronometru okrętowego wszystko jest do załatwienia, ale to kosztuje.

To może od razu cały okręt?

Nie masz czegoś na zbyciu? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do chronometru okrętowego wszystko jest do załatwienia, ale to kosztuje.

To może od razu cały okręt?

Nie masz czegoś na zbyciu? :-)

Na amerykańskim ebayu można kiedyś było kupić lotniskowiec, ale bez samolotów, niestety :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co właściwie oznacza "Nairi"?

Ormiańskie imię żeńskie.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Coś Ci opowie. Kiedyś tam marynarka wojenna chciała Gdyni sprezentować okręt podwodny jako otrakcję turystyczną. Mamy nawet w 3 mieście pewną organizcję lubujących się w tych rzeczach, ale to dłuższa historia. Powracając do okrętu niestety prezydent miasta nie zgodził się, bo coś tam i tyle :lol:

Widać prezydent należy do bardzo powszechnej w Polsce organizacji, której zawołaniem bojowym jest "rrrozpieprzyć". Do największych ich dokonań trzeba zaliczyć pocięcie ORP Sęp, a do klęsk - ocalenie Błyskawicy

Niestety, nie ja mam te wspaniałe okrętowe zabawki. Znajomy człowiek się tym zajmuje :lol: Może poproszę go o fotki tego, czego chce się pozbyć. Teraz robi porządki i ...

Niechaj Hermes kieruje Twymi kroki :)

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosh - pozytywka w twoim budziku ma pewnie jakieś ubytki tzn. może mieć wyłamanych część blaszek, które wydają dźwięk i stąd te dziwne odgłosy.

Co do naręcznego Nairi - bez zdjęcia mechanizmu za dużo nie będzie dało się powiedzieć o tym zegarku.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie! Zdjęcie mechanizmu Nairi było by bardzo wskazane. Ja spodziewam się, że to produkt z Pensy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.