Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Suworow

Gustav Becker P42 Ślązak ,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Stałem się szczęśliwym posiadaczem zegara Gustav Becker P42 Ślązak. 

Zegar jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń i w końcu trafił w moje ręce. I kiedyś trafi w ręce moich dzieci.

Potropiłem troszkę po internecie , co to za zegar i mniej więcej z jakiego jest okresu ale niestety dokładnej daty się nie doszukałem. 

Jedynie co znalazłem to to że oznaczenie producenta jest z lat 1910-1926r. Zastanawia mnie również co oznacza litera "R" i brak jakiegokolwiek numeru seryjnego. 

Prosiłbym szanowne grono o podanie mi w miarę dokładnej daty produkcji i modelu, jeżeli takowy jest w jakimś katalogu producenta.

Ps. Zegar pokazuje czas dokładnie lecz oszukuje podczas bicia pełnych godzin na 2,4,5,6,7,9,10,12 o jeden gong. Czy to trudne do naprawienia będzie dla zegarmistrza. ?

post-94873-0-77330700-1565557926_thumb.jpg

post-94873-0-11394800-1565557947_thumb.jpg

post-94873-0-27619300-1565557970_thumb.jpg

post-94873-0-38933600-1565557986_thumb.jpg

post-94873-0-70175900-1565558006_thumb.jpg

post-94873-0-37102700-1565558025_thumb.jpg

post-94873-0-73849200-1565558038_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

Stałem się szczęśliwym posiadaczem zegara Gustav Becker P42 Ślązak. 

Zegar jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń i w końcu trafił w moje ręce. I kiedyś trafi w ręce moich dzieci.

Potropiłem troszkę po internecie , co to za zegar i mniej więcej z jakiego jest okresu ale niestety dokładnej daty się nie doszukałem. 

Jedynie co znalazłem to to że oznaczenie producenta jest z lat 1910-1926r. Zastanawia mnie również co oznacza litera "R" i brak jakiegokolwiek numeru seryjnego. 

Prosiłbym szanowne grono o podanie mi w miarę dokładnej daty produkcji i modelu, jeżeli takowy jest w jakimś katalogu producenta.

Ps. Zegar pokazuje czas dokładnie lecz oszukuje podczas bicia pełnych godzin na 2,4,5,6,7,9,10,12 o jeden gong. Czy to trudne do naprawienia będzie dla zegarmistrza. ?

Myślę , że jeśli wymieniłeś te godziny , bo tylko o tych źle bije ... to możliwe , że trzeba wyregulować młoteczek , bo czasem ledwie dochodzi do gongu ... lub uszkodzony jest mechanizm bicia . Trudno powiedzieć , czy usterka jest do wyregulowania , czy konieczna jest poważniejsza naprawa . Naprawa jest możliwa , ale czy mała , czy duża , to sprecyzuje zegarmistrz.

Jeśli chodzi o zegar , to sanki wyglądają na innego producenta . Może się mylę , ale litery CB , bo chyba takie zauważyłem ... stąd moje wątpliwości . Albo są w tej skrzyni od zawsze , co oznacza , że wymieniono mechanizm na GB.   Możesz sprawdzić , czy są inne ( puste ) otwory mocowania , lub odkręcając sanki , możesz zauważyć inne otwory . Oczywiście później ostrożnie i z czuciem , by nie wyrwać gwintu , przykręć je.  GB Silesia ciężko datować , bo brak numeracji . Skrzynia wygląda mi na lata bliżej 1910 roku , ale czy to napewno jest skrzynia , od tego mechanizmu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podtrzymuję wątpliwości wyrażone w poprzednim poście.

Mechanizm zegara wyprodukowano moim zdaniem w latach 1908-14. Zegary z linii Silesia, z drobnymi wyjątkami, nie miały numerów seryjnych. iterka R wskazuje na zastosowanie grzebieniowego mechanizmu bicia.

Wieszak mechanizmu to wyrób firmy Badische Uhrenfabrik, wskazówki zaś są "beckerowskie", nie stosowano ich jednak raczej w zegarach tego typu. Nie znalazłem identycznego wzoru skrzyni w katalogach GB. Wszystko sugeruje , że wykonano "istotne modyfikacje" ;)

Błąd wybijania nie jest wyraźnie opisany, ale być może wystarczy odpowiednio przesunąć wskazówkę godzinową.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.