Suworow 0 #1 Napisano 11 Sierpnia 2019 Witam. Stałem się szczęśliwym posiadaczem zegara Gustav Becker P42 Ślązak. Zegar jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń i w końcu trafił w moje ręce. I kiedyś trafi w ręce moich dzieci.Potropiłem troszkę po internecie , co to za zegar i mniej więcej z jakiego jest okresu ale niestety dokładnej daty się nie doszukałem. Jedynie co znalazłem to to że oznaczenie producenta jest z lat 1910-1926r. Zastanawia mnie również co oznacza litera "R" i brak jakiegokolwiek numeru seryjnego. Prosiłbym szanowne grono o podanie mi w miarę dokładnej daty produkcji i modelu, jeżeli takowy jest w jakimś katalogu producenta.Ps. Zegar pokazuje czas dokładnie lecz oszukuje podczas bicia pełnych godzin na 2,4,5,6,7,9,10,12 o jeden gong. Czy to trudne do naprawienia będzie dla zegarmistrza. ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #2 Napisano 12 Sierpnia 2019 Witam. Stałem się szczęśliwym posiadaczem zegara Gustav Becker P42 Ślązak. Zegar jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń i w końcu trafił w moje ręce. I kiedyś trafi w ręce moich dzieci.Potropiłem troszkę po internecie , co to za zegar i mniej więcej z jakiego jest okresu ale niestety dokładnej daty się nie doszukałem. Jedynie co znalazłem to to że oznaczenie producenta jest z lat 1910-1926r. Zastanawia mnie również co oznacza litera "R" i brak jakiegokolwiek numeru seryjnego. Prosiłbym szanowne grono o podanie mi w miarę dokładnej daty produkcji i modelu, jeżeli takowy jest w jakimś katalogu producenta.Ps. Zegar pokazuje czas dokładnie lecz oszukuje podczas bicia pełnych godzin na 2,4,5,6,7,9,10,12 o jeden gong. Czy to trudne do naprawienia będzie dla zegarmistrza. ?Myślę , że jeśli wymieniłeś te godziny , bo tylko o tych źle bije ... to możliwe , że trzeba wyregulować młoteczek , bo czasem ledwie dochodzi do gongu ... lub uszkodzony jest mechanizm bicia . Trudno powiedzieć , czy usterka jest do wyregulowania , czy konieczna jest poważniejsza naprawa . Naprawa jest możliwa , ale czy mała , czy duża , to sprecyzuje zegarmistrz.Jeśli chodzi o zegar , to sanki wyglądają na innego producenta . Może się mylę , ale litery CB , bo chyba takie zauważyłem ... stąd moje wątpliwości . Albo są w tej skrzyni od zawsze , co oznacza , że wymieniono mechanizm na GB. Możesz sprawdzić , czy są inne ( puste ) otwory mocowania , lub odkręcając sanki , możesz zauważyć inne otwory . Oczywiście później ostrożnie i z czuciem , by nie wyrwać gwintu , przykręć je. GB Silesia ciężko datować , bo brak numeracji . Skrzynia wygląda mi na lata bliżej 1910 roku , ale czy to napewno jest skrzynia , od tego mechanizmu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 12 Sierpnia 2019 Podtrzymuję wątpliwości wyrażone w poprzednim poście.Mechanizm zegara wyprodukowano moim zdaniem w latach 1908-14. Zegary z linii Silesia, z drobnymi wyjątkami, nie miały numerów seryjnych. iterka R wskazuje na zastosowanie grzebieniowego mechanizmu bicia.Wieszak mechanizmu to wyrób firmy Badische Uhrenfabrik, wskazówki zaś są "beckerowskie", nie stosowano ich jednak raczej w zegarach tego typu. Nie znalazłem identycznego wzoru skrzyni w katalogach GB. Wszystko sugeruje , że wykonano "istotne modyfikacje" Błąd wybijania nie jest wyraźnie opisany, ale być może wystarczy odpowiednio przesunąć wskazówkę godzinową. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach