Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zami

Zakup w watchshop. Czy cena ma związek z jakością?

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem kiedyś w watchshop Casio GSa (jakiś tani model) ze wzglęu na atrakcyjną cenę, istotnie niższą niż u innych sprzedawców. Używany oczywiście w robocie. Ale jak przyszła jesień, to zaczął zaparowywać pod rękawem (pomimo WR 20bar). Naszła mnie zatem wątpliwość, czy ta niższa, niż u innych cena nie jest efektem sprzedaży egzemplarzy mniej udanych. Wiem od kolegów klasyfikatorów jakościowych (co prawda przemysł maszynowy), że już na etapie produkcji wyszukiwane są części, które jeszcze mieszczą się w parametrach, ale odbiegają od ideału. Więc maszyny z takimi częściami nie trafiają do bardziej wymagających klientów.

Czy podobny mechanizm sprzedażowy nie działa też w branży zegarkowej i jego efektem jest znacznie niższa cena u niektórych dystrybutorów?

Pytam, bo znowu kusi mnie GS GW-M lub GMW, sprzedawane tam po cenie dosyć atrakcyjnej. 

Przy okazji, doradźcie, który z tych zegarów wybrać? Czy dużo wyższa cena GMW będzie odzwierciedleniem jakości, trwałości? 

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo myślisz

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czy podobny mechanizm sprzedażowy nie działa też w branży zegarkowej "

Nigdy o tym nie słyszałem.

Co do watchshop, to już prawie kupiłem GR-B100, ale znalazłem w PL za 50 zł drożej i miałem na drugi dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo myślisz 

Toś mnie ubawił  :P

Już dawno takiej rady nie słyszałem. Ale rozumiem, że jakościowo nie dzielą, bo różnice w cenie 30% tego samego egzemplarza są zastanawiające. Może za mało mam do czynienia z zakupem zegarków i stąd mnie to dziwi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robiąc tyle zegarków co Casio nikt nie ma czasu i możliwości sprawdzać każdej części. po prostu miałeś pecha.

Ale naszym dozgonnym przyjaciołom Niemcom kalkuluje się wytwarzać i sprzedawać nad Wisłą proszek do prania w którym jest mniej proszku, czy czekolady z mniejszą ilością CACAO albo kawę z większą ilością Dobrzynki lub Turka :(

Tak że tok myßlenia Kolegi nie pozbawiony sensu :huh:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podszepnijcie jeszcze, GW-M czy GMW? Lubię zegarki na bransolecie, ale czy taka różnica w cenie jest zasadna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale naszym dozgonnym przyjaciołom Niemcom kalkuluje się wytwarzać i sprzedawać nad Wisłą proszek do prania w którym jest mniej proszku, czy czekolady z mniejszą ilością CACAO albo kawę z większą ilością Dobrzynki lub Turka :(

Tak że tok myßlenia Kolegi nie pozbawiony sensu :huh:

zrobić całą linię produkcyjnej gorszej jakości jest oszczędniej. mieszkam 50km od granicy, więc sam widzę tą różnicę w jakości i nie podważam logiki myślenia kolegi, jednak przy Casio to raczej po prostu pech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobić całą linię produkcyjnej gorszej jakości jest oszczędniej. mieszkam 50km od granicy, więc sam widzę tą różnicę w jakości i nie podważam logiki myślenia kolegi, jednak przy Casio to raczej po prostu pech.

Też tak myślę :huh:

Jednak warto mieć na uwadze, że takie niecne praktyki mają miejsce :wacko:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.