Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wojtyn

Longines Presence - prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

uprzejmie proszę o ocenę zegarka - oryginał czy fake?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Pozdrawiam,

Wojtyn

post-34275-0-83877600-1578334604.jpg

post-34275-0-19197000-1578334632_thumb.jpg

post-34275-0-16021500-1578334646_thumb.jpg

post-34275-0-13921100-1578334683_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginał.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JFS dziękuję za odpowiedź.

Zegarek ma podbitą kartę gwarancyjną przez "The Swatch Group Polska sp. z.o.o" na Marynarskiej 15 w Warszawie. Czy tam sprzedają nowe zegarki, czy to oznacza, że jest po jakiejś naprawie (po)gwarancyjnej? Jak to interpretować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki sprzedawane wewnątrz firmy (pracownikom lub korporacjom) mają pieczątkę SGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej stronie widać, że numer seryjny zegarka na deklu jest jakby "malowany" czarną farbą:

https://tomaszmiler.com/zegarek-do-koszuli-na-spinki-recenzja-longines-presence.html

Na zdjęciach egzemplarza, który wkleiłem jest to jakby grawer. Mam rację, czy to kwestia padania światła?

PS: edit, chociaż na video wygląda już jak grawer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem do czego dążysz. Po to Ci odpowiedziałem aby Ci pomóc, a Ty tworzysz jakieś swoje teorie, oparte na nieznajomości tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem do czego dążysz. Po to Ci odpowiedziałem aby Ci pomóc, a Ty tworzysz jakieś swoje teorie, oparte na nieznajomości tematu.

Dziękuję za wpis, jestem już przekonany, że zegarek jest oryginalny.

Sprzedawca twierdzi, że jest nowy. Jednak mikrorysy na deklu chyba na to nie wskazują. Zwłaszcza wzdłuż dekla na krawędzi ze szkłem (pod napisem all stainless steel)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz ten zegarek kupić w salonie i nie mieć rozterek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oh, dzięki za radę. Jak masz w ten sposób pisać to w ogóle sobie daruj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pytasz to dostajesz odpowiedź - możesz kupić ze sklepu lub wskazanego przez Ciebie źródła. Twoje pieniądze i Twój wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieładnie - dostałeś rzeczowe odpowiedzi na zadane pytanie i jeszcze ci źle - a odpowiedz jest słuszna. Chcesz mieć zegarek FABRYCZNIE nowy z foliami na deklu i szkle - idź do salonu (i jeszcze upewnij się, ze nie dostaniesz egzemplarza z ekspozycji). Jeśli zegarek jest nowy, nieużywany, ale z drugiej ręki - może mieć jakieś drobne wady, np mikroryski od wytarcia odcisku palca. Czy to źle? A skąd - w nowym zrobią ci się w pierwszym dniu noszenia. Ale jeśli koniecznie chcesz tylko swoje mikroryski, a cudzych nie - kup zegarek fabrycznie zapakowany.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieładnie - dostałeś rzeczowe odpowiedzi na zadane pytanie i jeszcze ci źle - a odpowiedz jest słuszna. Chcesz mieć zegarek FABRYCZNIE nowy z foliami na deklu i szkle - idź do salonu (i jeszcze upewnij się, ze nie dostaniesz egzemplarza z ekspozycji). Jeśli zegarek jest nowy, nieużywany, ale z drugiej ręki - może mieć jakieś drobne wady, np mikroryski od wytarcia odcisku palca. Czy to źle? A skąd - w nowym zrobią ci się w pierwszym dniu noszenia. Ale jeśli koniecznie chcesz tylko swoje mikroryski, a cudzych nie - kup zegarek fabrycznie zapakowany.

Przepraszam, ale wypowiedź eye_lipe odebrałem jako nacechowaną negatywnie. To, że mogę kupić zegarek w salonie i nie mieć rozterek to truizm i naprawdę nie ma potrzeby pisania takich rzeczy. Naturalnie, gdybym chciał zapłacić pełną cenę, to kupiłbym zegarek w salonie z oficjalnej dystrybucji i temat nie miałby w ogóle racji bytu. Tak się jednak składa, że forumowicze kupują zegarki z różnych, często nie do końca pewnych źródeł (z drugiej ręki, powystawowe, otrzymane jako prezent, premia itd.). Dlatego, jak rozumiem, powstał ten dział. Żeby forumowicze mogli sobie pomóc w oparciu o wiedzę, doświadczenia, w razie potrzeby ostrzec. Odpowiedź mogłaby więc brzmieć mniej więcej tak:

"Wiesz co... zegarek wygląda na oryginalny, ale poproś sprzedawcę o zdjęcia w lepszym świetle" albo

"Miałem tego sikora w ręku, jest wypolerowany na lustro, być może to, co bierzesz za rysy, jest załamaniem światła, odbitym przedmiotem albo śladem po palcach".

Tak w istocie było i jestem przekonany, że osoby, które mają na tym forum kilkanaście tysięcy postów są świadome tym podobnych spraw albo miały podobne doświadczenia przy zakupie. Oczekiwałbym więc innej rady niż: "Możesz ten zegarek kupić w salonie i nie mieć rozterek" (sic!).

Zawsze można było dodać "najlepiej jak obejrzysz go osobiście i porównasz z oryginałem z pewnego źródła" lub "jedź z nim do salonu na płatną ekspertyzę, to rozwieje wszelkie wątpliwości". Post "zawsze możesz kupić w salonie" to, wybaczcie Panowie, ale nic innego jak zwykła złośliwość. Tak przynajmniej to odebrałem.

Kończąc temat. Zegarek kupiony. Nie były to rysy, a efekt "palcowania" + najwidoczniej jakieś odbicia. Oryginalny i nowy, wszystko się zgadza.

Dziękuję eye_lip za opinię. Przyznam, że pomogła w zakupie, zwłaszcza jeśli chodzi o kartę gwarancyjną. Wybrałem się również wcześniej do oficjalnego dystrybutora, żeby obejrzeć ten model dla porównania. 

Pozdrawiam serdecznie,

Wojtyn

:)

post-34275-0-78374800-1578701618_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.