Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Michelangelo

SARB033 - kurz/paprochy na tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem sobie na ebay od sprzedawcy dutyzerostore SARBa 033. Zegarek przyszedł w kilka dni, żadnych problemów z dostawą, oryginalne pudełko, gwarancja, bransoleta i dekiel zafoliowane. Jednak kiedy postanowiłem sprawdzić lumę świecąc z bliska na tarczę latarką z telefonu zauważyłem przynajmniej kilkanaście (!) bardzo małych jasnych drobinek na tarczy. Początkowo myślałem, że to kurz na szkiełku (swoją drogą w tym modelu bardzo wyraźnie widać każdą drobinkę kurzu na szkle), ale po obracaniu zegarkiem okazało się że to ewidentnie jakieś cząsteczki na tarczy, w tym przynajmniej jedna od wewnętrznej strony szkła (nie da się jej zetrzeć ścierką z mikrofibry). Dołączam zdjęcie z widocznymi i oznaczonymi kilkoma drobinkami. W dużej rozdzielczości można zobaczyć tutaj: https://i.imgur.com/fKW0GiV.jpg. Drobinek nie widać na szczęście przy pochmurnym oświetleniu, ale zapewne w słoneczny dzień będą widoczne.

Zegarek idzie do zwrotu i raczej po zwrocie pieniędzy dam mu drugą szansę. Jednak zastanawiam się czy to Seiko ma tak złą kontrolę jakości? Czy może zegarek pochodzi z końcówki produkcji (wg nr seryjnego lipiec 2009 lub 2019 - zakładam 2019) i w fabryce nikt nie myślał o QC? Może ten sprzedawca wystawia jakieś odrzuty z produkcji (w co raczej ciężko mi uwierzyć, bo kilku Forumowiczów kupiło tam SARBy)? Czy po prostu to pech i taka sztuka trafiła do mnie?

Sprawdziłem przy okazji po tym kątem mojego Raya 2 i żadnej drobinki nie dostrzegłem. W piątce SNZG15 może z 3 da się na siłę dostrzec, ale to dość budżetowy model i przez 2 lata nawet tego nie dostrzegłem.

Mam pytanie do posiadaczy SARB033 - czy jeśli przyjrzycie się tarczy waszego zegarka w silnym świetle, np. z latarki telefonu (zwłaszcza przy oświetleniu tarczy pod dużym kątem z boku) to zauważacie jakiekolwiek bardzo drobne cząsteczki?

post-102995-0-05554800-1580850658_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest to jakiś refurb ?

Paprochów sporo,nawet w miejscach bez strzałek.

Na kopercie widoczne mikroryski (chyba,że trochę w nim chodziłeś),ogólnie nie wygląda to najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest to jakiś refurb ?

Paprochów sporo,nawet w miejscach bez strzałek.

Na kopercie widoczne mikroryski (chyba,że trochę w nim chodziłeś),ogólnie nie wygląda to najlepiej

Część paprochów jest na szkle, zaznaczyłem kilka które są na 100% na tarczy. Zegarek mam od wczoraj, nienoszony. Ale rzeczywiście na kopercie od strony bez koronki są widoczne jakby mikroryski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje u nich kupić Sarb017 i tak myślę czy brać tam czy dolozyc i kupic z dobrego źródła w Japonii? Może ktoś doradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie paprochy to homage Balticusa Gwiezdny Pył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie paprochy to homage Balticusa Gwiezdny Pył

Moja pierwsza myśl kiedy je zobaczyłem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało Ci się oddać/wymienić? Masz moje pełne i szczere współczucie bo zegarek zacny a problem nie do machnięcia ręką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalka tym modelu też tak miałem.

Dodatkowo gratis w bonusie skrzypiąca bransoleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, zorro napisał(-a):

Normalka tym modelu też tak miałem.

Dodatkowo gratis w bonusie skrzypiąca bransoleta.

No to kolega zdobywa dzisiaj "złotą łopatę" 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, szuwi napisał(-a):

No to kolega zdobywa dzisiaj "złotą łopatę" 🙂

Dziękuję

Temat obecnej jakości marki Seiko zawsze wart odkopania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi