ZicoS 0 #1 Napisano 5 Marca 2020 Cześć Na początku chciałem zaznaczyć, zdaję sobie sprawę, że ze względu na ilość modeli technologię i rozpiętość cenową takie porównanie jest niemożliwe a jednak chciałbym poznać wasze zdanie.Swoją przygodę z „lepszymi” zegarkami rozpocząłem od Seiko Sportury SNAA95P1 i dalej jestem zachwycony.Zegarek do tej pory wygląda jak nowy, szkło, bransoleta świetnie zniosły 10 lat użytkowania i jest to mój ulubiony zegarek.Następny zegarek miał być automatem i spodobał mi się Orient CFM00002B0 w wersji z bransoletą i dokupiłem oryginalny skórzany pasek.Pasek wytrzymał 2-3 miesiące – naturalna skóra ?Następnie co już w ogóle mnie rozłożyło, w normalnym użytkowaniu z zegarka podczas ustawiania godziny wypadła koronka.Zegarek wysłałem do serwisu Zodiaka, zapłaciłem 40% wartości zegarka za jego naprawę.Kolejna kwestia to jakość wykonania, pomarańczowe elementy się ścierają a sam bezel rysuje się stosunkowo łatwo.Nie ma porównania do Seiko.Następnym zegarkiem był Citizen AT4007-54E i znowu powrót do świetnej jakości jak Seiko.Pytanie czy ten model Orienta jest tak nieudany ? Zegarek na 100% oryginalny.Wiem, że teoretycznie to trochę niższy i tańszy model ale nie kosztował 200zł a odczucia jakościowe pozostawiają dużo do życzenia. Aktualnie szukam automatu do garnituru i nie ukrywam podobają mi się Orienty ale się ich bojęCzy wyższe modele na szafirze to już zupełnie inna jakość, czy ja trafiłem na „słaby” model.Spodobał mi się Citizen NP1010-01A – automat, semi skeleton, na pasku, szafir, ma wszystko co potrzebuję a sama cena jest mocno atrakcyjna.Czy w przedziale 1-2 tyś. zł szukać czegoś innego ? Na początku oglądałem Atlantica i Adtriaticę ale nie wiem czy w tym pułapie cenowym nie lepiej szukać w kraju kwitnącej wiśni.Czy wszystkie skórzane paski tak szybko się zużywają – nie mam doświadczenia w tej kwestii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vonziej 3496 #2 Napisano 5 Marca 2020 Myśle, że niektóre modele tak mają. Wiadomo są gorsze i lepsze projekty/modele. W każdym razie nawiązując do Twojego pytania o garniturowca to uważam, że w tym przedziale powinieneś spojrzeć na Orient Star, Citizeny albo na Seiko z lini Presage. Może nawet Seiko SARB uda Ci się wyrwać. Jest dużo opcji i myślę, że znajdziesz coś dla siebie. Ja na Twoim miejscu szukałbym czegoś od Citizena albo Seiko, w tym drugim trzeba uważać na QC. Sam mam Citizen Stilleto, za który dałem 500 PLN używany. Eco-drive, 3 mm grubość, szafir. Bardzo polecam i uważam, że to będzie najlepszy wybór. Chyba, że musi być automat i lubisz takie cienkie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5257 #3 Napisano 5 Marca 2020 Mój Orient (FEZ09004W0) ma ponad 2 lata. Jedyny ślad użytkowania - 1 ryska na szkle. Przez 2 lata na fabrycznym pasku (ostatnio trochę zmieniałem bo pojawił się drugi zegarek z takim samym rozstawem uszu i 3 paski do niego), ale fabryczny pasek wciąż w dobrym stanie. Do czasu kupienia drugiego zegarka (jakoś pod koniec zeszłego roku), na nadgarstku prawie codziennie. Jestem zadowolony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZicoS 0 #4 Napisano 5 Marca 2020 Nocny duch czyli jest szansa, że mój egzemplarz Orienta jest jakiś pechowy a sam pasek zrobiony był z tektury.Vonziej, który model Stilleto posiadasz ?Swojego czasu byłem mocno napalony na AR3045-52E jako tańszą "alternatywę" RadoNiestety aktualnie zegarek niedostępnyNie musi być automat ale fajnie gdyby elegancki zegarek miał w sobie coś więcej.Są jeszcze jakieś akceptowalne jakościowo zegarki "radopodobne" ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach