MichałS 1597 #76 Napisano 14 Stycznia 2024 2 Ticking away the moments that make up a dull day.To już ostatni zegarek, więcej nie kupuję. O! Zegarek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 9785 #77 Napisano 15 Lutego 2024 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czolo 1408 #78 Napisano 15 Lutego 2024 Masz kilka egzemplarzy, czy po prostu spamujesz tym samym zdjęciem 😕 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azure 25 #79 Napisano 18 Czerwca 2024 Panowie, skąd bierzecie bransolety do Alpinista SPB121 w miarę przyzwoitej cenie? Przede wszystkim zależy mi na beads of rice ze złotymi elementami. Próbuję jeszcze jakoś odmienić wizerunek tego modelu by go nie puszczać w świat 😬 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azure 25 #80 Napisano 30 Lipca 2024 (edytowane) Mam nietypową prośbę. Czy jest ktoś w stanie pokazać paragon za zakup Seiko Alpinist? Kupiłem już bez potwierdzenia zakupu, sprawdziłem wszystko i jest oryginalny. Jeśli na paragonie jest nazwa modelu Seiko to chodzi o SPB121J1. Przy sprzedaży na pewnym portalu kupujący po otrzymaniu zegarka próbuje mnie zrobić na kasę i założył spór że nie jest oryginalny i to w ciągu 15 min od odebrania paczki stwierdzając na podstawie koperty i tarczy bez otwierdania zegarka. Mogę potwierdzić że jest to oryginał zdjęciami tutaj. Jeśli nie znajdzie się żadna uczciwa duszyczka to najwyżej stracę na odesłaniu paczki ale odzyskam zegarek, jednak nie lubię jak ktoś próbuje mnie wrobić. Edytowane 30 Lipca 2024 przez azure 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #81 Napisano 30 Lipca 2024 Może kupującemu chodzi o to, że wygląd odstaje od klasycznego 017 i stąd jego obiekcje co do oryginalności? Uświadamiałeś go, że jest to nowsza wersja? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azure 25 #82 Napisano 30 Lipca 2024 Chyba że ja się nie znam i nie jest to oryginalny zegarek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #83 Napisano 30 Lipca 2024 No, niestety nie mam dobrych wieści. Poniżej oryginał. Zwróć uwagę np. na wskazówki... 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czolo 1408 #84 Napisano 30 Lipca 2024 (edytowane) Oznaczenia mechanizmu i dekla tez nie pasują do siebie. A najgorzej będzie jak sprawdzisz SN i wyskoczą Ci podróbki z Wietnamu z tym samym numerem Masz 2 lata rękojmi - ja bym zwrócił go natychmiast do sprzedawcy. Niech zwróci Ci pieniążki. Edytowane 30 Lipca 2024 przez Czolo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azure 25 #85 Napisano 30 Lipca 2024 No to nieźle się zabawiłem A był to zaufany sprzedawca od którego znajomy kupił kilkanaście zegarków, ja łącznie 3 sztuki i jak się okazuje o jedną za dużo. Będzie trzeba go złapać choć dziwnym trafem ostatnio przestał odbierać i odpowiadać na whatsapp 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Premy 1868 #86 Napisano 12 Marca Dzień dobry, dołączam do rodziny 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Premy 1868 #87 Napisano 19 Sierpnia 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykacz 153 #88 Napisano Czwartek o 10:24 (edytowane) Pojawiła się w sklepach w Polsce nowa, limitowana edycja Alpinista SPB531, tym razem ponownie w kolekcji Seiko Prospex, o czym w sierpniu informował już m.in.: ch24.pl. I powiem szczerze, że ta nowa granatowa wersja kolorystyczna, opisana jako Night Sky bardzo mi się podoba. Dobór kolorów plus dwa idealnie pasujące paski w zestawie. Cena też dobra. Wygląda super, dla mnie jako ten jeden zegarek mechaniczny o sportowym zacięciu na co dzień. Warto się nim zainteresować? Jak Wasze wrażenia z użytkowania? Szczególnie jak wygląda sprawa z regulacją mechanizmu 6R35 w tej serii? Czy rzeczywiście jest taki rozstrzał jak w opisie -15/+25 sekund na dobę, czy też trzyma się bardziej kilku sekund? Edytowane Czwartek o 10:25 przez mykacz 0 Mam: Casio Edifice EQW-A1110 \ Certina DS-1 Day Date \ Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage \\ Marzę o: Ulysse Nardin Dual Time \ Omega Constellation Globemaster Annual Calendar \ Girrard Peregaux 1966 Dual Time Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18524 #89 Napisano 19 godzin temu W dniu 2.10.2025 o 12:24, mykacz napisał(-a): Pojawiła się w sklepach w Polsce nowa, limitowana edycja Alpinista SPB531, tym razem ponownie w kolekcji Seiko Prospex, o czym w sierpniu informował już m.in.: ch24.pl. I powiem szczerze, że ta nowa granatowa wersja kolorystyczna, opisana jako Night Sky bardzo mi się podoba. Dobór kolorów plus dwa idealnie pasujące paski w zestawie. Cena też dobra. Wygląda super, dla mnie jako ten jeden zegarek mechaniczny o sportowym zacięciu na co dzień. Warto się nim zainteresować? Jak Wasze wrażenia z użytkowania? Szczególnie jak wygląda sprawa z regulacją mechanizmu 6R35 w tej serii? Czy rzeczywiście jest taki rozstrzał jak w opisie -15/+25 sekund na dobę, czy też trzyma się bardziej kilku sekund? Dokładność mechanizmu to czysta loteria. Możesz trafić na taki co robi kilka sekund na dobę ale też na taki +24 sek i to nie będzie podlegać gwarancji. Inna sprawa to izochronizm. Dokładność bardzo się pogarsza wraz ze spadkiem rezerwy chodu. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mykacz 153 #90 Napisano 10 godzin temu 8 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): Dokładność mechanizmu to czysta loteria. Możesz trafić na taki co robi kilka sekund na dobę ale też na taki +24 sek i to nie będzie podlegać gwarancji. Inna sprawa to izochronizm. Dokładność bardzo się pogarsza wraz ze spadkiem rezerwy chodu. To jest dla mnie dość jasne. Dzięki. Ciekawy jestem na ile w zegarkach Seiko producent przykłada się do regulacji mechanizmu. I jak to wygląda z doświadczenia u użytkowników? Czy w Seiko z 6R35 dokładność trzyma się jakiejś jednej uśrednionej wartości czy też bardziej raz +20 a raz -10 sek? 0 Mam: Casio Edifice EQW-A1110 \ Certina DS-1 Day Date \ Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage \\ Marzę o: Ulysse Nardin Dual Time \ Omega Constellation Globemaster Annual Calendar \ Girrard Peregaux 1966 Dual Time Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18524 #91 Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, mykacz napisał(-a): To jest dla mnie dość jasne. Dzięki. Ciekawy jestem na ile w zegarkach Seiko producent przykłada się do regulacji mechanizmu. I jak to wygląda z doświadczenia u użytkowników? Czy w Seiko z 6R35 dokładność trzyma się jakiejś jednej uśrednionej wartości czy też bardziej raz +20 a raz -10 sek? No właśnie Seiko nie przykłada się w ogóle. Te mechanizmy składają roboty w fabryce. Nie są regulowane po złożeniu, więc stąd szerokie widełki działania. Nie ma też "jednej, uśrednionej wartości działania". Wszystko zależy od pozycji w jakiej działa zegarek, stanu naciągu sprężyny, temp itp. Wypadkowa tych czynników daje jakąś dobową odchyłkę. Zmienisz sposób noszenia zegarka np praca przy biórku->całodniowe spacery na wakacjach to dokładność też może się zmienić. To są moje doświadczenia, innych użytkowników + ogólna wiedza o tym jak zachowuje się werk w zegarku mechanicznym. Mechanizmy z certyfikatem COSC (chronometr) są regulowane w kilku pozycjach, są lepiej wykonane i dlatego trzymają dokładność -4/+5 niezależnie od sposobu noszenia/pozycji/temp/stanu sprężyny. Seiko można oddać do zegarmistrza na regulację. I efekt będzie zadowowalający. Na minus otwieranie zegarka=potencjalna utrata gwarancji i pytanie co z wodoszczelnością po takiej operacji. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach