Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość robak_70

Polska instrukcja do Casio Pro-trek 80 Tyt.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość robak_70

Witam wszystkich Forumomaniaków zegarków wszelkiej masci i postaci...jestem tu nowy... :oops: ...stałem się posiadaczem zegarka casio Pro-trek 80 tyt. ale ponieważ zegarek nabyłem za wielką woda to potrzebuję instrukcji po polsku.Znalazłem wątek na tym forum jak w temacie ale człowiek posiada polską instrukcję jedynie na foto...mnie bardziej interesuje papierowe xero takowej instrukcji lub tez bardzo wyrazne zdjecia do wydruku (problem z oczami)...pytałem u Zibi...ale w odpwoeidzi stwierdzono,że tylko do zegarków zakupionych u nich jest takowa polska instrukcja..z góry dziękuję za pomoc...korespondencję proszę kierowac na priv lub email...bardzo dziękuję i pozdrawiam Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jest dokladnie tak jak ci w zibi powiedzieli. niestety instruckji nie dostaniesz. ale mozesz tak jak robi to zibi przetlumaczyc ja sobie i wydrukowac na swoj koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie aktywowanie funkcji odbywa sie na tej samej zasadzie jak w innych zegarkach cyfrowych tej firmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kufel112

Nie rozumiem podejścia do sprawy.Ja również szukam instrukcji do zegarka Casio Protrek - model PRG 120 T. Dlaczego mam być inaczej traktowany przez przedstawicieli Casio w Polsce tylko dlatego, że kupiłem ten zegarek poza granicami Polski....Jestem takim samym klientem Casio jak konsument w Polsce.....Zegarek jest legalny, zarejestrowałem go na europejskiej stronie Casio ( no prawie zarejestrowałem...nie maja mojego modelu w wykazie :blink::( więc wprowadziłem jedyny PRG jaki był). Szukam na necie....i nic nie mogę znaleźć....Mój kolega kupił Protreka PRG 80-T dzwonił do Zibi...i powiedzieli mu, że gdyby kupił zegarek w jednym z państw Unii to by mu instrukcję udostępnili, a tak to nie udostępnią.....to jest nie w porządku....i zakrawa na poniżające traktowanie konsumenta firmy Casio....gdziekolwiek by nie dokonał zakupu oryginalnego zegarka Casio.

Jeżeli ktoś dysponuje wersją polska instrukcji do jakiegokolwiek PROTREKA to uprzejmie proszę o jej udostępnienie. Mój mail [email protected]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie wiadomo o co chodzi, to ... wiadomo o co chodzi, niestety.

Dlatego sposób na Zibi jest jeden, kupować w UE, dostaje się gwarancję europejską w której Zibi jest wymieniony jako jeden z serwisów Casio i łaski nie robi.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O! Trafiles w sedno. Zibi nie reprezentuje Casio. Jest przedstawicielem, ale nie ponosi pelni odpowiedzialnosci za produkt. M. in. dlatego ze wlasnei wiadomo o co chodzi. Zibi wynajmuje tlumaczy i drukuje oraz dystrybuuje instrukcje na swoj koszt. To podraza koszt zegarka co przenosi sie na klienta koncowego (w koncu zadna firma charytatywnie nie dziala). Wasze podejscie jest to nie placic kwot oferowanych przez Zibi (czyli rowniez nie ponosic kosztow produkcji instrukcji), ale dostawac instrukcje za darmo.

Macie bardzo kombinatorskie podejscie i dla niektorych stety, a dla innych niestety bywam tu czesto i czytam Wasze opinie. Po drugiej stronie pod haslem enigmatycznego okrutnego i zlodziejskiego Zibi kryje sie wlasnie ja, jako osoba ktora chyba najbardziej decyduje o tym co sie z Casio dzieje w Polsce. Podejscie wiekszosci osob tutaj jest takie ze odechciewa sie robic to wszystko co robie i naprawde skupic sie tylko na wskaznikach ekonomicznych. przykro sie czyta takie rzeczy. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Netrunner, nie bardzo mi się to składa, że chodzi o koszt instrukcji. Przecież jako dystrybutor dostaje od Casio zegarki po odpowiedniej cenie. Tak jak dystrybutorzy innych towarów i marek - tamci także muszą opracowywać polskie instrukcje, bo takie jest polskie prawo - towar ma mieć instrukcję polską.

Tymczasem sprawa wygląda tak, że w sporej ilości przypadków taniej wychodzi indywidualny zakup zegarka gdzieś w Europie i nawet zapłacenie drogiego kosztu jednostkowej przesyłki. Zakładam, że taki sklep także zarabia, że nie prowadzi sprzedaży dumpingowej. Więc co, Polak musi zarobić więcej ... albo wcale? Są prawdopodobnie dwie możliwe rzeczy, może występuje jedna z nich, a może obydwie:

1. wysokie narzuty dystrybutora

2. wymóg trzymania określonych cen minimalnych przez sklepy - czyli załatwienie wszelkiej konkurencji wewnętrznej

W tym układzie brak jest ożywczego działania konkurencji, wg mnie dystrybutorów powinno być przynajmniej dwóch, lub też bezpośrednio Casio, a sklepy nie powinny mieć narzuconych widełek. A ceny przy polskich, nadal niższych, kosztach pracy, spedycji itp. powinny być przynajmniej tak niskie, jak średnia europejska (a wg mnie niższe). Tak jak chociażby ceny w branży samochodowej czy właściwie każdej innej, "uwolnionej" na konkurencję.

Pozdrawiam

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Wporzadku za darmo nie, zrozumiale dla mnie ale mozna wycenic instrukcje i zaproponowac zakup takowego dokumentu. Netrunner wszedzie gdzie ktos pyta o instrukcje to sie powtarzasz. Forum sluzy m.in

do pomocy jesli nie masz zamiaru pomagac to nie rob tego bo takie odpowiedzi nie maja wiekszego sensu, i kazdy moze miec swoje zdanie na temat zibi pozytywne badz negatywne. Kazdy przeciez moze napisac do Casio i przekazac swoja opinie na temat Zibi moze to cos zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

00110010000010011001, akurat jeśli chodzi o aspekt samej instrukcji, to sprawa Casio. To, że Zibi tłumaczy instrukcje na Polski do dystrybuowanych przez siebie zegarków nie stwarza wymogu ich udostępniania. Sprawdziłem przed chwilą na WWW, Casio udostępnia tylko instrukcje po angielsku. Więc podobne problemy ma np. Niemiec, który kupuje zegarek w USA.

Ja widzę ten problem szerzej, tak jak opisałem w poście wyżej, jako Polak wolałbym kupować w Polsce płacąc tutaj VAT. Ale nie za każdą cenę.

Może tutaj na forum można by potłumaczyć społecznie, spora część instrukcji jest wspólna dla całych serii zegarków. Przejrzałem pierwszą z brzegu instrukcję i nie widzę tam "copyrajtów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po polsku niestety nie mam, ale jak by dla kogoś był łatwiejszy do tłumaczenia czeski niż angielski, to mogę wysłać instrukcję do PRG80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

00110010000010011001, akurat jeśli chodzi o aspekt samej instrukcji, to sprawa Casio. To, że Zibi tłumaczy instrukcje na Polski do dystrybuowanych przez siebie zegarków nie stwarza wymogu ich udostępniania. Sprawdziłem przed chwilą na WWW, Casio udostępnia tylko instrukcje po angielsku. Więc podobne problemy ma np. Niemiec, który kupuje zegarek w USA.

Ja widzę ten problem szerzej, tak jak opisałem w poście wyżej, jako Polak wolałbym kupować w Polsce płacąc tutaj VAT. Ale nie za każdą cenę.

Może tutaj na forum można by potłumaczyć społecznie, spora część instrukcji jest wspólna dla całych serii zegarków. Przejrzałem pierwszą z brzegu instrukcję i nie widzę tam "copyrajtów".

He, he, niedokładnie sprawdziłeś. Po niemiecku są.

Oto przykład: http://www.casio-europe.com/de/downloads/manuals/watch/3063_G.pdf

Temat tych instrukcji stale budzi tyle emocji. Czyż tak trudno przeczytać kilka stron we współczesnym języku obcym ?

Ta uwaga oczywiście nie do Ciebie, ale musiałem ją gdzieś "podwiesić".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, niedokładnie sprawdziłeś. Po niemiecku są.

Oto przykład: http://www.casio-europe.com/de/downloads/manuals/watch/3063_G.pdf

Temat tych instrukcji stale budzi tyle emocji. Czyż tak trudno przeczytać kilka stron we współczesnym języku obcym ?

Ta uwaga oczywiście nie do Ciebie, ale musiałem ją gdzieś "podwiesić".

No to jednak jesteśmy zaściankiem Europy, który koncerny omijają, a przedsiębiorczy rodacy wykorzystują :blink:

Kojarzę, że podobna sytuacja jest (o ile mnie pamięć nie myli) z koncernem Warner. Polska firma ma tylko nazwę wspólną (Warner Poland) i tyle. I tak jak ceny na DVD w Warnerze spadają wszędzie tam, gdzie koncern jest, tak nie dotyczy to Polski.

W sumie to dziwne biorąc pod uwagę liczbę ludności, czyli potencjalnych klientów.

Ciekawe czy coś się ruszy po wprowadzeniu Euro, kiedy ceny będą porównywane wprost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jednak jesteśmy zaściankiem Europy, który koncerny omijają, a przedsiębiorczy rodacy wykorzystują :blink:

Kojarzę, że podobna sytuacja jest (o ile mnie pamięć nie myli) z koncernem Warner. Polska firma ma tylko nazwę wspólną (Warner Poland) i tyle. I tak jak ceny na DVD w Warnerze spadają wszędzie tam, gdzie koncern jest, tak nie dotyczy to Polski.

W sumie to dziwne biorąc pod uwagę liczbę ludności, czyli potencjalnych klientów.

Ciekawe czy coś się ruszy po wprowadzeniu Euro, kiedy ceny będą porównywane wprost.

Ale liczba ludności nie jest wprost powiązana z ilością potencjalnych klientów.

Liczy się przede wszystkim ich siła nabywcza, która dla Niemców jest znacznie wyższa. Dlatego też z Niemcami jako klientami wszyscy się liczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kufel112

Witam ponownie.

Moja instrukcja Protrek PRG-120T jest w języku angielskim, niemieckim, francuskim, włoskim i hiszpańskim. Zegarek zakupiłem w sklepie na terenie francuskiej bazy militarnej usytuowanej w państwie nie należącym do Uni. W bazie tej kupują zegarki Francuzi, Włosi, Polacy, Duńczycy i wiele innych narodowości. Ceny so bez porównania niższe od cen w Polsce. Kupiłem go za połowę ceny polskiej. Nawet jeżeli nie dostanę polskiej instrukcji do tego modelu....to nie będę płakał....intuicyjnie wiele funkcji można pojąć. Słuszna jest uwaga moich przedmówców, ze skoro przedstawiciel Casio w Polsce- Zibi ponosi koszt tłumaczenia instrukcji to przecież jaki problem stanowiłoby zainteresowanemu sprzedać polskie tłumaczenie za rozsądne pieniądze......Nadmieniam, ze za zegarek płaciłem walutą Euro, na co posiadam stosowny paragon.

Pozdrawiam forowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

...

Słuszna jest uwaga moich przedmówców, ze skoro przedstawiciel Casio w Polsce- Zibi ponosi koszt tłumaczenia instrukcji to przecież jaki problem stanowiłoby zainteresowanemu sprzedać polskie tłumaczenie za rozsądne pieniądze......Nadmieniam, ze za zegarek płaciłem walutą Euro, na co posiadam stosowny paragon.

Pozdrawiam forowiczów.

Jest oczywistym, że nie chodzi tu o koszt tłumaczenia instrukcji, tylko o zniechęcenie krajowych "poliglotów" do zakupu poza siecią Zibi. Sprzedaż tłumaczenia jest rozwiązaniem nie do przyjęcia, gdyż takie tłumaczenie znalazłoby się w sieci jako ogólno dostępne.

Narzekanie na wysokie ceny w Zibi jest zupełnie niepotrzebne. Każdy ma możliwość wyboru miejsca zakupu i nie musi kupować w Zibi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

whb masz racje moze po za tym iz kupujac instrukcje od Zibi ten ktos za to zaplacil i nie udostepni tego innym bo z jakiej racji skoro za to zaplacil, jednak nie wszyscy tak postepuja bo ja np. kupiac taka instrukcje udostepnil bym ja osobie, ktora ja potrzebuje nie zwarzajac na fakt iz ponioslem koszt, ucieszyl bym sie ze komus pomoglem.

Zibi przypomina mi monopoliste jakich wielu na swiecie, ktory uwaza ze rozdaje karty, ale mam to w glebokim powazaniu oni sa tylko dystrybutorem Casio dla mnie ta ponad 20 letnia firma wcale nie musi istniec, a marka Casio pozostala by u nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę 3 grosze. Ja bym za brak instrukcji nie wieszał psów na Zibi. Problem lokuję raczej na podwórku Casio. Gdyby firma była bezpośrednio obecna w Polsce, to w świetle prawa polskiego musiałaby do swoich produktów dodawać polską instrukcję. Prawdopodobnie w tym momencie taka instrukcja byłaby dostępna z netu (tak jak instrukcja po angielsku czy niemiecku) albo weszłaby do zestawu podstawowego w książeczce sprzedawanej z zegarkiem.

Przecież pewnym absurdem jest to, że kupując zegarek Casio w Polsce dostaje się gwarancję nie Casio, ale Zibi. Taka gwarancja nie ma mocy poza Polską, zegarka nie naprawią w sieci Casio w żadnym innym kraju. Absurd?

To trochę tak, jakby kupować telewizor Sony z gwarancją, ale nie od Sony, lecz od firmy Kowalski Sp. z o.o. (przepraszam wszystkicj Kowalskich za nadużycie :blink: ).

Kolejnym absurdem jest to, że wszędzie w sklepach sprzedawcy chwalą się gwarancją Zibi, to ma być rzecz na plus. Tymczasem na zdrowy rozum klienci powinni żądać gwarancji Casio czyli producenta. Bo jeśli, odpukać, polski dystrybutor się jutro zwinie, to co wtedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Kupilem swojego G od sprzedawcy, ktory oferowal rowniez gwarancje Zibi do zegarka, ale ten sam zegarek z tym ze z gwarancja jego firmy nie Zibi zakupilem po cenie nizszej o okolo 40% otrzymalem polska instrukcje taka sama jaka daje Zibi. W moim przekonaniu ta gwarancje co mam od sprzedawcy jest na rowni z Zibi, gdyz jesli sprzet nawali to mnie to nie interesuje mam gwarancje, a jak rozwiaze problem sprzedawca z wadliwym produktem to juz jego problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep sprzedający i tak jest zobowiązany rękojmią za produkt. A gwarancja powinna być producenta. Casio w normalny sposób daje gwarancję europejską, na zegarki sprzedawane w Europie (czytaj - poza Polską).

W tej gwarancji są wymienione firmy świadczące serwis gwarancyjny w Polsce (nie jest to tylko Zibi)

war1.jpg

W przypadku problemów z daną polską firmą to Casio jest zobowiązane wskazać inną, która będzie świadczyć serwis.

I tak właśnie powinno być, jeśli byłoby normalnie. I tutaj jest to, czego nie rozumiem. Dlaczego z zegarkami kupowanymi w oficjalnej sieci nie otrzymuje się tej właśnie gwarancji? Czy to oznacza, że te zegarki są pozbawione gwarancji Casio?

Z mojej wiedzy, czasami zdarza się tak (w szeroko pojętych podzespołach komputerowych), że lokalny dystrybutor kupuje taniej towar od producenta, ale bez praw do gwarancji. I wtedy gwarancję realizuje sam, podejmując większe ryzyko, ale też więcej zarabia. Bo jeśli towar jest dobry, to statystycznie ilość usterek jest niewielka.

Czy z tą gwarancją Zibi plus to, że Zibi oferuje dużo dłuższą (bo 6-letnią) gwarancję niż sam koncern Casio (2 lata) nie oznacza, że tak właśnie się dzieje? Nie sądzę, żeby Zibi dla Casio w Polsce wynegocjował 6-letnią gwarancję, kiedy w całej Europie Casio daje 2-lata. Myślę, że te 6 lat to ryzyko Zibi. Ciekawe jaka jest statystyka usterek Casio, jeśli dodatkowe 3 lata gwarancji kosztują 30zł. Jeden na sto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

I tutaj jest to, czego nie rozumiem. Dlaczego z zegarkami kupowanymi w oficjalnej sieci nie otrzymuje się tej właśnie gwarancji? Czy to oznacza, że te zegarki są pozbawione gwarancji Casio?

Dobre pytanie. Wyglada na to, ze takie cos jak gwarancja Casio w Polsce nie istnieje.

sergserg pieknie to ujales :blink: normalnie mistrz swiata jestes.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kufel112

Sklep sprzedający i tak jest zobowiązany rękojmią za produkt. A gwarancja powinna być producenta. Casio w normalny sposób daje gwarancję europejską, na zegarki sprzedawane w Europie (czytaj - poza Polską).

W tej gwarancji są wymienione firmy świadczące serwis gwarancyjny w Polsce (nie jest to tylko Zibi)

war1.jpg

W przypadku problemów z daną polską firmą to Casio jest zobowiązane wskazać inną, która będzie świadczyć serwis.

I tak właśnie powinno być, jeśli byłoby normalnie. I tutaj jest to, czego nie rozumiem. Dlaczego z zegarkami kupowanymi w oficjalnej sieci nie otrzymuje się tej właśnie gwarancji? Czy to oznacza, że te zegarki są pozbawione gwarancji Casio?

Z mojej wiedzy, czasami zdarza się tak (w szeroko pojętych podzespołach komputerowych), że lokalny dystrybutor kupuje taniej towar od producenta, ale bez praw do gwarancji. I wtedy gwarancję realizuje sam, podejmując większe ryzyko, ale też więcej zarabia. Bo jeśli towar jest dobry, to statystycznie ilość usterek jest niewielka.

Czy z tą gwarancją Zibi plus to, że Zibi oferuje dużo dłuższą (bo 6-letnią) gwarancję niż sam koncern Casio (2 lata) nie oznacza, że tak właśnie się dzieje? Nie sądzę, żeby Zibi dla Casio w Polsce wynegocjował 6-letnią gwarancję, kiedy w całej Europie Casio daje 2-lata. Myślę, że te 6 lat to ryzyko Zibi. Ciekawe jaka jest statystyka usterek Casio, jeśli dodatkowe 3 lata gwarancji kosztują 30zł. Jeden na sto?

Chciałem zaznaczyć, że ja kupując tego mojego protreka w opisany wyżej sposób w karcie gwarancyjnej casio mam wyszczególnione również jak w scanie powyżej kolegi SERGSERG firmy zibi i apollo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem gwarancji jest na forum goraca sprawa, a dla mnie to jest proste. Kupuje taniej, mam gwarancje miedzynarodowa i mam gdzies glupia polityke Zibi. Nie bede przeplacal tylko za to zeby miec jakas lipna gwarancje Zibi, ktora nie jest honorowana poza PL.

Tak na marginesie podobna sprawa byla kiedys z Sony z ta tylko roznica, ze Sony "bylo" w Polsce. Do sprzetu oprocz normalnych gwarancji byly dolaczane drukowane specjalnie dla Polski gwarancje po polsku. Honorowane byly tylko te gwarancje, a dolaczane byly tylko do sprzetu, ktory sprowadzal oficjalny dystrybutor czyli Sony. Oczywiscie poza oficjalnym kanalem sprzet do PL sprowadzali inny sprzedawcy. Ludzie pozniej wsciekali sie w serwisach (czemu sie nie dziwie) bo kupili oryginalny sprzet Sony za ciezkie pieniadze w normalnym sklepie, a serwis nie chcial honorowac gwarancji.

My czyli pracownicy serwisow przekazywalismy to do serwisu centralnego, a oni pewnie gdzies dalej. W koncu Sony poszlo po rozum do glowy i stwierdzili, ze takie negatywy zle wplywaja na wizerunek firmy i oglosili, ze honorowane beda wszystkie gwarancje z dowodem zakupu.

Gdy zaczynaly sie problemy z gwarancjami europejskimi to Sony nauczone juz doswiadczeniem honorowalo te gwarancje zanim Polska dolaczyla do UE.

Czego by nie mowic o tej firmie (Sony) to jednak dba o klienta, a Casio polski rynek ma chyba gdzies. Jesli bylo by inaczej to dlaczego nie jest obecne w PL?

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ta analogia do Sony.

Sony nie narzuca "sztywnych" cen sprzedaży swoich produktów.

Kilka lat temu kupiłem kamerę za 1700zł po czym 150m dalej, kilka minut później, na tej samej ulicy w salonie firmowym przedłużyłem sobie gwarancję o kilka lat (za drobną opłatą).

Na pytanie dlaczego u nich takie same kamery są po 2400zł dostałem odpowiedź: "bo tu jest Salon Sony i u nas jest najdrożej".

Moja była kupowana w małym sklepiku "foto", a pochodziła od...Sony Polska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panx, a to jest pewna norma, sklepy firmowe trzymają ceny oficjalne. Natomiast pozostali sprzedawcy mogą dać cenę niższą, schodząc z własnej marży (a kupują w cenach hurtowych). W sumie słuszne, bo producent nie wycina własnych kanałów dystrybucyjnych.

Kiedyś się wydawało, że najtaniej jest w sklepach firmowych, a teraz to jest raczej na odwrót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kufel112

Witam ponownie.....

Udało mi się znaleźć polską instrukcję do protreka 1500......i w sumie to odpowiada ona treścią funkcją mojego prg-120T.

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.