Cx69 0 #1 Napisano 13 Lipca 2020 Witam. Mam tego typu zegar z kukułką co na zdjęciu. Zegar raz działa raz nie a teraz praktycznie mało kiedy działa... Po naciągnięciu chwilę podziała poruszam wahadłem i za chwilę staje. I tak w kółko. Wahadło chwilę podziała i staje. Jak trzymam szyszkę ręką mocniej ja dociskając to działa. Ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak. Ściana wypoziomowana zegar tak samo.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 13 Lipca 2020 Sugeruję zdjąć wahadło. Nie da się nim wtedy poruszać i nie będzie stawać. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #3 Napisano 13 Lipca 2020 A poważnie, czy to nowy zakup? Bo jeśli masz go dłuższy czas i on chodził, a teraz nie chce, to zupełnie inna sprawa. Jak nowy zakup, to radzę, by dół zegara, lekko przesunąć w lewo i zobaczyć, czy chodzi. Jak nie, to próbować w drugą stronę. Wiem, że będzie krzywo wisieć, ale gdyby tak chodził, to możemy coś niecoś pomóc. Jak nie chce, to zegarmistrz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #4 Napisano 13 Lipca 2020 Uruchom zegar bez wahadła i zobaczysz , czy to nie jego wina, może ocierać o "coś" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 13 Lipca 2020 4 minuty temu, PM1122 napisał: A poważnie, czy to nowy zakup? Bo jeśli masz go dłuższy czas i on chodził, a teraz nie chce, to zupełnie inna sprawa. Jak nowy zakup, to radzę, by dół zegara, lekko przesunąć w lewo i zobaczyć, czy chodzi. Jak nie, to próbować w drugą stronę. Wiem, że będzie krzywo wisieć, ale gdyby tak chodził, to możemy coś niecoś pomóc. Jak nie chce, to zegarmistrz. Przecież to ten zegar, który występuje już w kilku tematach. Pochodził trochę, jakieś czterdzieści lat, i ma ju dość. Trzeba go rozebrać, wyczyścić, skasować luzy, ewentualnie poprawić kotwicę, złożyć, naoliwić i dopiero wtedy zająć się ustawianiem kotwicy. W takich zegarach robi się to wyginając na boki drążek kotwicy (ten pręt z pętelką, przez którą przechodzi pręt wahadła). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cx69 0 #6 Napisano 13 Lipca 2020 Zegar kupiłem na giełdzie. Mam go około miesiąc chodził bez problemu ale z dnia na dzień co go naciaglem to właśnie się tak zacinał pochodził chwilę i stawał. Teraz już nawet bez wahadła ani nie ruszy. Tylko pytanie czy jak go dam do zegarmistrza i On zaśpiewa mi piękna kwotę za naprawę to czy mi się to opłaci? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 13 Lipca 2020 Kiedyś musiało się to stać. Silnik bez oleju też jeszcze przez jakiś czas działa... Nie, nie opłaci się. Dlatego zbieranie/kupowanie starych zegarów o niskiej wartości, o ile samemu się ich nie naprawia, jest bez sensu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cx69 0 #8 Napisano 13 Lipca 2020 Widać że coś jak by blokuje mechanizm wahadła. Nawet jak coś dodatkowo zawiesze na szyszkę i obciąże to nagle tak stanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #9 Napisano 13 Lipca 2020 Aaa, fakt.... Myślałem, że ktoś nowy, a to w kółko, to samo.... Kto smaruje, ten jedzie . Samochód osobowy, też się nie opłaca, bo to skarbonka bez dna. Ale jednak każdy chce mieć i jak trzeba, to naprawia. No i rzadko kiedy się opłaca...... chyba, że handlarz. Ps. trzeba poszukać miejsce, gdzie haczy, a może zaciera się...... bo nie smarowany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5384 #10 Napisano 13 Lipca 2020 9 minut temu, PM1122 napisał: Ps. trzeba poszukać miejsce, gdzie haczy, a może zaciera się...... bo nie smarowany Ja bym nie SZUKAŁ miejsca gdzie cos się MOŻE zacierać. Rozebrałbym mechanizm, wyczyscił złożył i nasmarował... Proste i w 80 % skuteczne ( 20 % to mozliwa usterka mechanizmu... cosik sie spsuło/wyszczerbiło/skrzywiło itp..) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cx69 0 #11 Napisano 13 Lipca 2020 Czym smarować ten cały mechanizm? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5384 #12 Napisano 13 Lipca 2020 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach