probill 0 #1 Napisano 9 Sierpnia 2020 Witajcie, zegarek odziedziczyłem po dziadku (wcześniej nosił go pradziadek). Chciałbym dowiedzieć się kilku istotnych dla mnie rzeczy. Najlepiej wypunktuję moje pytania dla lepszej przejrzystości tematu. 1. Z którego roku jest ten zegarek ? Dziadek mówi, że może być to rok 1955. 2. Czy wszystko jest w nim oryginalne? 3. Czy jest jakbym chciał go odnowić to czy takie rzeczy występujące na allegro/olx typu tarcza, wskazówki są oryginalne? Dla przykładu: -https://allegro.pl/oferta/atlantic-tarcza-do-zegarka-8431577544 -https://www.olx.pl/oferta/atlantic-wskazowki-969-CID87-IDoxFxc.html#eb53925c0d 4. Czy ma ktoś może zdjęcie tego modelu z oryginalnymi paskami. W planach mam go odświeżyć i zakładać na wyjątkowe okazję. Zdaję sobie sprawę z tego, że niektóre pytania, które właśnie zadałem mogą być 'głupie' dla osoby, która interesuję się starymi zegarkami. Ja niestety jestem laikiem w tych rzeczach co nie zmienia faktu, że jestem mocno podekscytowany samym posiadaniem takiego zegarka. Pozdrawiam Maciej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cheles 271 #2 Napisano 9 Sierpnia 2020 Odpuśc jedyne co w Twoim zegarku jest warte uwagi to mechanizm. Koperta w kiepskim stanie, wskazowki tez, a tarcza to rzemieślniczy zamiennik oryginalnej tarczy.Wskazowki jak dobrze widze to tez nie te, sekudnik bez czerwonego grota.Tarcza z allegro to takze rzemieśliniczy zamiennik tzw. warszawska.P.S jedyne co mi przychodzi do głowy to zostawić tak jak jest jako pamiatka. Mozesz oczywscie jak sie uprzerzesz kupic dac do renowacji koperte, dokupic szklo, tarczę i wskazowki (tak wiem koszty ale to ma być pamiatka wiec nie liczmy kasy) zrobic serwis mechanizmowi i tyle. No jeszcze mozesz dekiel zostawic Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
probill 0 #3 Napisano 9 Sierpnia 2020 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #4 Napisano 10 Sierpnia 2020 13 godzin temu, cheles napisał: Odpuśc ..... Witam. Dlaczego ? - mechanizm wygląda ok. Koperta też nie zła - kanty są nie wyoblone więc można swobodnie zdjąć galwanicznie powłokę i nanieść nową lub próbować pisakowo uzupełnić przetarcia. Szkło, tarcza i wskazówki do wymiany ale też idzie zdobyć. Jedyne z czym się zgadzam to że koszty nie będą niskie ale to jak rozumiem zegarek z historią i ma być używany a nie być tylko światkiem historii. Miłego dnia Roman p.s. Jak chcesz to sobie poczytaj http://xatlantic.helwecja.com/AtlanticHistoriaLogo2008HR.pdf https://zegarkiipasja.pl/artykul/333-historia-marki-atlantic https://atlantic-watch.pl/author/wojciech-kutermankiewicz/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cheles 271 #5 Napisano 10 Sierpnia 2020 Roman widzę ze przeczytałeś tylko pierwsze słowo Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #6 Napisano 10 Sierpnia 2020 Godzinę temu, cheles napisał: Roman widzę ze przeczytałeś tylko pierwsze słowo Witaj, nie przeczytałem dokładnie wszystko . Z punktu widzenia ekonomii masz rację nie opłaca się . Natomiast z punktu sentymentu wręcz odwrotnie. Ze mną codziennie jest służbowa kieszonka mojego ś.p. Dziadka - żołnierza obydwu wojen światowych - przydział oficerski - którą za każde pieniądze reanimuję. Miała już dwa razy robioną oś balansową, a koperta pójdzie chyba trzeci raz do chromowania, bo mimo że jest kładziony chrom techniczny to od codziennego obijania się w kieszeni systematycznie się wyciera. Pieniądze i czas który jej poświęcam wielokrotnie przekraczają już jej wartość materialną . Miłego dnia Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
probill 0 #7 Napisano 10 Sierpnia 2020 Kolekcji nie posiadam ale ma to dla mnie wartość sentymentalną dlatego chciałbym go odświeżyć i pokazać dziadkowi - póki mogę. Czy Panowie jesteście w stanie określić oczywiście mniej więcej koszt 'reanimacji' tego zegarka? Zakup tarczy, wskazówek, ponownego chromowania, zakup pasków skórzanych itd. Wracam również do pytania o rok produkcji tego zegarka. Czy po numerach na odwrocie można określić rok produkcji tego zegarka? Dzięki artykułom podesłanym przez Kieszonkowe teoria, że zegarek jest datowany na około 1950 się potwierdza ale zastanawia mnie czy numery seryjne występujące na odwrocie zegarka coś znaczą, o czymś mówią. Druga sprawa czy wiecie gdzie szukać zdjęcia tego dokładnego modelu zachowanego w oryginale? Dzięki Kieszonkowe za podesłanie artykułów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5545 #8 Napisano 10 Sierpnia 2020 W linkach od Romana dostałes namiary na pasjonatów marki. Napisz, zapytaj, może Ci coś podesla n/t Twojego zegarka. Co do zkupupów oryginalnych części to szukaj na zatoce.. Sorry that I'm sharp a little .. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3809 #9 Napisano 10 Sierpnia 2020 Niestety, po numerach na deklu nie da się określić daty produkcji. Sam dekiel, podobnie jak rodzaj mechanizmu jest charaktystyczny dla linii Weltmeister. Jest pewne, że oryginalnie Twój zegarek nie posiadał tarczy, na której wzorowana była tarcza "warszawska". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
probill 0 #10 Napisano 10 Sierpnia 2020 Super, właśnie napisałem do Pana Wojciech Kutermankiewicz, czytając te wszystkie artykuły o zegarkach marki Atlantic uważam, że ta osoba może powiedzieć mi najwięcej. Nigdy nie interesowały mnie zegarki ale jak trochę się tym zainteresowałem to uważam, że te starsze zegarki są piękne i mają coś w sobie co chyba można nazwać duszą. 45 minut temu, Frantz70 napisał: Niestety, po numerach na deklu nie da się określić daty produkcji. Sam dekiel, podobnie jak rodzaj mechanizmu jest charaktystyczny dla linii Weltmeister. Jest pewne, że oryginalnie Twój zegarek nie posiadał tarczy, na której wzorowana była tarcza "warszawska". Dziękuję za ważny fakt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5545 #11 Napisano 10 Sierpnia 2020 Moze znajdziesz numery mechanizmu pod tarczą.. Wówczas szukasz daty produkcji wg numeru 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
probill 0 #12 Napisano 10 Sierpnia 2020 Godzinę temu, mkl1 napisał: Moze znajdziesz numery mechanizmu pod tarczą.. Wówczas szukasz daty produkcji wg numeru Niestety pod tarcza nie ma nic. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #13 Napisano 10 Sierpnia 2020 Zegarki naręczne to nie moja bajka więc nie wypowiadam się autorytatywnie. Na szybko znalazłem coś takiego Ale niech wypowiedzą się Koledzy lepiej znający się na zegarkach naręcznych. Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3809 #14 Napisano 10 Sierpnia 2020 Tak jak pisałem wyżej, na 100% nie taka była oryginalna tarcza w tym zegarku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
probill 0 #15 Napisano 10 Sierpnia 2020 5 godzin temu, mkl1 napisał: 5 godzin temu, mkl1 napisał: Co do zkupupów oryginalnych części to szukaj na zatoce.. Co rozumiemy pod nazwą zatoka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #16 Napisano 10 Sierpnia 2020 Co rozumiemy pod nazwą zatoka? EbayWysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
probill 0 #17 Napisano 10 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Mercel napisał: Ebay Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Dziekuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach