LESKOS 3494 #26 Napisano 11 Października 2020 Pośrednio tak . Numery Fryburga z lat 1906 - 1925 to: 1887001 do 2496001 Numery z Brunau to 1913: 618901 - 657501 i z lat 1920-1925 to: 861501 - 922001 Jak widać nie pokrywają się ... Jednak bez numeracji trzeba już szukać w katalogach produkcji odpowiednich mechanizm i wzorów. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #27 Napisano 11 Października 2020 26 minut temu, Auslander_Krzych napisał: Niepoprawnie zrozumiałem ilustrację. To znaczy, nie ma możliwości identyfikacji pochodzenia zegara z logo "Silesia", niezależnie czy z numerem serii czy bez? No , kilka Twoich wypowiedzi , sugeruje Twoje własne przemyślenia , czy domysły .... bo już kolega Tarant , parę razy spytał ,.... a skąd to ? a dlaczego ? ....no i troszkę wyjaśnił . Wszystko już było omawiane i opisane na forum . Należy poszukać , poczytać ! ..... ale prawda , że jest tego dużo i trzeba się trochę naszukać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #28 Napisano 11 Października 2020 2 godziny temu, Cerveza napisał: Jeszcze mam pytanie. Zegar gdzies jeszcze dziadek dal do naprawy, lata temu. Ale to raczej ktos kto cos tam sie znal naprawial. Moje pytanie jest czy to mocowanie, deseczka (chyba) ma byc tak krzywo? Jest ewidentnie nizej i jednoczesnie jest tarcza krzywa co widac na zdjeciu. Widac tam jakby wczesniej bylo prosto. Ale jak jest prosto to zegar nie chodzi. Jak już kolega Auslander_Krzych napisał , deseczka powinna być prosto i że wystarczy odpowiednio przestawić kotwicę względem drążka , by wszystko było prosto i zegar działał . Jest to naprawdę minimalna zmiana pozycji na tej osi. Ale ostrożnie , by nie połamać czopów ośki . Oczywiście , najlepiej przestawić boczną listwę w jej pierwotne miejsce , zwracając uwagę na to , by tarcza dobrze pasowała do otworu w drzwiach. Jeśli nie pasuje , to można przypuszczać , że kiedyś był inny mechanizm i go podmieniono i dlatego takie dziwne i krzywe ustawienie. Istnieje kilka możliwych przyczyn , że obecnie jest krzywo . Sądzę jednak , że najprawdopodobniej , ktoś się nie znał i sam uznał , że przestawi tak krzywo cały mechanizm , bo tylko wówczas chodzi . No i wtedy , zegar na ścianie będzie prosto wisiał , a że tarcza nieco skręcona ..... no ale chodzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3494 #29 Napisano 11 Października 2020 JA myślę jednak że dziadek oddał w dobrej wierze zegar człowiekowi który się jednak nie znał ... 😉 i to zupełnie. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerveza 4 #30 Napisano 11 Października 2020 Panowie, dziekuje za podpowiedzi. Wnikliwie przeczytalem. Przekrecilismy deseczke na swoje miejsce, zgodnie z Waszymi sugestiami wyregukowalem wahadlo i chodzi jak trzeba i wisi prosto Zegar jest u rodzicow. Kilkadziesiat lat tak jakos byl dziwnie zmontowany ale tato nie wiedzial jak to poprawic. Po tylu latach radosc taty nieoceniona 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #31 Napisano 11 Października 2020 I o to chodzi Gratuluję ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach