Cerveza 4 #1 Napisano 10 Października 2020 WitamChyba watek pojawil sie nie w tym miejscu za co z gory orzepraszam.Posiadamy zegar jak w tytule. Gdzies mozna znalezc nr identyfikacyjny zegara? Z ktorego moze tez byc roku?Ponizej zdjecie mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6959 #2 Napisano 10 Października 2020 Mechanizm P48 Silesia https://www.galeriedoris.pl/katalog-numerow-seryjnych-gustav-becker a według poniżej to lata1909-1926 reszta to numer seryjny powinien podpowiedzieć.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerveza 4 #3 Napisano 10 Października 2020 Dzieki no to juz cos wiem ale gdzie ten numer powinien byc bo nie widze go cos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #4 Napisano 10 Października 2020 10 minut temu, Cerveza napisał: Dzieki no to juz cos wiem ale gdzie ten numer powinien byc bo nie widze go cos No, tu raczej nie będzie numeru...... więc, ważna jest skrzynka i wówczas, można bardziej określić, w miarę przybliżony rok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerveza 4 #5 Napisano 10 Października 2020 Tak wyglada skrzynia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6959 #6 Napisano 10 Października 2020 14 minut temu, Cerveza napisał: gdzie ten numer powinien byc bo nie widze go cos raczej go nie ma bo bywał bity tak http://www.mojemiasto.swidnica.pl/?p=16489 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #7 Napisano 10 Października 2020 No, tak, ale mało.... bo, wahadło i dość ważne jest także, jaki wieszak i sanki... czy deseczka, czy metal. Inaczej mówiąc, różne szczegóły. Teraz, to gdzieś koło 1920 - go. Ale to tak, mniej więcej. No i gong. ... sorry, jest deseczka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #8 Napisano 10 Października 2020 1 godzinę temu, mkl1 napisał: Mechanizm P48 Silesia https://www.galeriedoris.pl/katalog-numerow-seryjnych-gustav-becker a według poniżej to lata1909-1926 reszta to numer seryjny powinien podpowiedzieć.. Stara plansza. Poszukaj nowszej. Z Silesią jest spooory byk. Godzinę temu, Cerveza napisał: Tak wyglada skrzynia Skrzynia wygląda na okolice zaprzestania produkcji serii Silesia, czyli do maja 1925 roku. Model 3285 F, katalog z 1925: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6959 #9 Napisano 10 Października 2020 Godzinę temu, tarant napisał: tara plansza. Poszukaj nowszej. Z Silesią jest spooory byk. Dzięki. poszukam.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerveza 4 #10 Napisano 10 Października 2020 I wahadlo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #11 Napisano 10 Października 2020 No i ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #12 Napisano 10 Października 2020 4 minuty temu, Cerveza napisał: I wahadlo Dzieki, ale już wcześniej kolega Tarant, wszystko powiedział...... celniej się nie da. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerveza 4 #13 Napisano 10 Października 2020 Bardzo dziekuje za nieoceniona pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Auslander_Krzych 24 #14 Napisano 10 Października 2020 Witam! Sprostujcie proszę moje informacje, bo mogę się znacząco mylić. Mogę tyle "wyczytać" ze zdjęcia: Brak numeru serii wskazuje na fabrykę Braunau / Böhmen P48 to dłogość wahadła w centymetrach (z niemieckiego "Pendellänge) "Silesia" to seria mechanizmów w "amerykańskim" stylu, z ażurowymi płytami i blaszaną kotwicą, chyba produkowanych tylko w Braunau. Freiburg in Schlesien budował droższe mechanizmy, przeważnie w pełnych płytach i z wychwytem Grahama, zawsze z numerem seryjnym, na podstawie którego można dokładnie ustalić rok produkcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #15 Napisano 10 Października 2020 Silesia była produkowana głównie we Freiburgu. Silesie z Braunau/Broumova miały nabijane numery seryjne i (zwykle??) pełną tylną płytę. Spotyka się je rzadko. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Auslander_Krzych 24 #16 Napisano 10 Października 2020 Dziękuję za sprostowanie, z numerami seryjnymi zupełnie nie dochodzę do ładu, dlatego wykorzystałem okazję. Na podstawie tabeli niby wszystko powinno się zgadzać, ale czy fabryki koordynowały numerację? I co z zegarami bez numerów? O Lenzkirchu wiem, że kiedyś po 1.Wojnie zaczął numerację od nowa i tym sposobem numery powtarzają się po kilkudziesięciu latach, absolutny chaos. Na ile można zaufać numeracji GB? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #17 Napisano 10 Października 2020 Lenzkirch dodawał 1 a potem 2 Million i nie pamiętam, żebym spotkał się z dublami. Była też linia 2Q, ale to w XIX wieku. Podobnie jak Becker. Temat jest skomplikowany, zwłaszcza po uwzględnieniu osobnej, ale nie nakładającej się numeracji budzików (osobnej do pewnego numeru, teraz nie wyciągnę z pamięci jakiego, można poszukać na forum). Rzecz w tym, ze prawdopodobnie nie wykorzystywano wszystkich numerów seryjnych do końca danej serii np. sto tysięcy" itd. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Auslander_Krzych 24 #18 Napisano 10 Października 2020 Mój Lenzkirch 2Q o numerze 35582 według listy musiałby pochodzić sprzed 1855 roku, po mechaniźmie i stanie drewna przypuszczałbym około 1920 a nabite logo pochodzi z lat po 1875. Cytat z lenzkirch-uhren.de: https://lenzkirch-uhren.de/Firmenzeichen.htm "In den Jahren nach dem ersten Weltkrieg scheinen niedrige Werksnummern erneut vergeben worden zu sein. Dies kann man aus der Kombination einer niedrigen Werknummer (meist unter 200.000) und gleichzeitiger Prägung des späteren Markenzeichens schließen." BTW, jak rozpoznać, z której fabryki zegar pochodzi? Dla mnie to ważniejsze kryterium niż rocznik. I tych bez numerów już całkiem nie mogę przyporządkować, chińskie podróbki? Naturalnie żartuję, są autentycznie stare i jest ich mnóstwo, niemal co drugi... Wg. watch-wiki "Silesia" z Freiburga ma na stemplu 2 kotwice, pojedyncza kotwica to produkt z Braunau: https://watch-wiki.org/index.php?title=Seriennummernverzeichnis_Gustav_Becker 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3493 #19 Napisano 10 Października 2020 co do Lenzkircha to troszkę rozmijasz się z rzeczywistymi datami produkcji . Twój mechanizm został wyprodukowany w 1886 roku. Poniżej tabela zaktualizowana w 2017 roku. Może są jakieś drobne zmiany na dzień dzisiejszy ale chyba dotyczą produkcji w XX wieku. Co do Gustawa Beckera proponuję przeczytać POST NR 07 kolegi TARANTA w poniższym Linku - a sprawa si wyjaśni .... Pozdrawiam LK 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Auslander_Krzych 24 #20 Napisano 11 Października 2020 Serdecznie dziękuję, to dużo wyjaśnia: U Lenzkircha numeracja serii "2Q" dubluje numerację do roku 1870, o czym wyraźnie autor strony "lenzkirch-uhren" nie wiedział albo niezbyt jasno napisał. GB "Silesia" z ażurowymi płytami i bez numeru serii pochodzi jednoznacznie z czeskiej fabryki z lat 1920-25 albo 1913. Dziękuję i pozdrawiam, Krzych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #21 Napisano 11 Października 2020 31 minut temu, Auslander_Krzych napisał: GB "Silesia" z ażurowymi płytami i bez numeru serii pochodzi jednoznacznie z czeskiej fabryki z lat 1920-25 albo 1913. Dziękuję i pozdrawiam, Krzych A to dlaczego?? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerveza 4 #22 Napisano 11 Października 2020 Jeszcze mam pytanie. Zegar gdzies jeszcze dziadek dal do naprawy, lata temu. Ale to raczej ktos kto cos tam sie znal naprawial. Moje pytanie jest czy to mocowanie, deseczka (chyba) ma byc tak krzywo? Jest ewidentnie nizej i jednoczesnie jest tarcza krzywa co widac na zdjeciu. Widac tam jakby wczesniej bylo prosto. Ale jak jest prosto to zegar nie chodzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Auslander_Krzych 24 #23 Napisano 11 Października 2020 1 godzinę temu, tarant napisał: A to dlaczego?? A to ze względu na pojedyncze logo na mechaniźmie, "silesia" z Freiburga mają dwie kotwice. A może należy rozumieć, że te symbole były używane na zmienę, bez albo z tekstem "Silesia"? 23 minuty temu, Cerveza napisał: Jeszcze mam pytanie. Zegar gdzies jeszcze dziadek dal do naprawy, lata temu. Ale to raczej ktos kto cos tam sie znal naprawial. Moje pytanie jest czy to mocowanie, deseczka (chyba) ma byc tak krzywo? Jest ewidentnie nizej i jednoczesnie jest tarcza krzywa co widac na zdjeciu. Widac tam jakby wczesniej bylo prosto. Ale jak jest prosto to zegar nie chodzi. Daseczka ma być prosto, musisz wyregulować kotwicę na osi żeby w poziomym położeniu mechanizmu zegar równo chodził, czyli "tiks" mają być dokładnie tak samo długie jak "taks". Jeżeli jeszcze nie "przyrdzewiała" do osi, co niestety często się zdarza, daje się to łatwo zrobić przytrzymując kotwicę palcami i wychylając wahadło w odpowiednim kierunku. Pozdrawiam i życzę sukcesu! Krzych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #24 Napisano 11 Października 2020 39 minut temu, Auslander_Krzych napisał: A to ze względu na pojedyncze logo na mechaniźmie, "silesia" z Freiburga mają dwie kotwice. A może należy rozumieć, że te symbole były używane na zmienę, bez albo z tekstem "Silesia"? Daseczka ma być prosto, musisz wyregulować kotwicę na osi żeby w poziomym położeniu mechanizmu zegar równo chodził, czyli "tiks" mają być dokładnie tak samo długie jak "taks". Jeżeli jeszcze nie "przyrdzewiała" do osi, co niestety często się zdarza, daje się to łatwo zrobić przytrzymując kotwicę palcami i wychylając wahadło w odpowiednim kierunku. Pozdrawiam i życzę sukcesu! Krzych Gdzie to wyczytałeś poza cytowanym źródłem? I pokaż jak wygląda mechanizm Silesia z dwiema kotwicami. To nie jest ilustracja jednego, tylko dwóch stempli 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Auslander_Krzych 24 #25 Napisano 11 Października 2020 Niepoprawnie zrozumiałem ilustrację. To znaczy, nie ma możliwości identyfikacji pochodzenia zegara z logo "Silesia", niezależnie czy z numerem serii czy bez? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach