Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Marre

Wahnik w Sellita SW200-2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich fanów zegarków.

Zwracam się do Państwa z prośbą o opinię odnośnie pracy wahnika w mechanizmie SW200-2.

W innych moich zegarkach mechanicznych z innymi mechanizmami wahnik kręci się luźno bez oporów.

Tutaj kręci się, ale zauważalnie z jakimś dziwnym sprężynującym oporem. Czy jest to normalne?

Dodam, że zegarek pracuje prawidłowo i po dziennym noszeniu spokojnie naciąg wystarcza na kolejny dzień pracy.

Zegar kupiony w czerwcu 2020.

Jeden zegarmistrz wydał opinię, że wszystko jest w porządku drugi zaś, że nie jest to prawidłowa praca.

Bardzo proszę więc o Państwa opinię.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam tak w Orisie, identycznie i też SW200-1 

Jeżeli zegarek trzyma rezerwę i chodzi zgodnie z tolerancją wskazaną przez producenta, trudno coś zarzucić producentowi. 

Moim skromnym zdaniem biorąc pod uwagę powyższe, zegarek jest sprawny 

Edytowane przez Lukas84

Pozdrawiam, Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Wolałem zapytać bo wahniki ETA i Seiko w moich zegarkach kręcą się dużo swobodniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Mam tak samo w tissocie le locle na Powermaticu 80. Też myślałem, że to wada ale zegarek chodzi bez zarzutu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ferencz89

A sprawdzałeś czy ma rezerwę chodu 80 godzin (bez nakręcania ręcznego koronką).

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, evilym napisał(-a):

@Ferencz89

A sprawdzałeś czy ma rezerwę chodu 80 godzin (bez nakręcania ręcznego koronką).

No właśnie nie sprawdzałem, ale chyba ma bo nakręca się po krótkim spacerze i do tej pory mi się nie zatrzymał. Swoją drogą wahnik płynnej chodzi po naprawie w serwisie. No ale nie tak płynnie jak w oriencie bambino czy zeppelinie lub junkersie z Miyota 821a. Tani japoński mechanizm a chodzi lepiej od szwajcara. Jedno wiem na pewno, zero zegarków Swiss Made . Ostatnio chciałem kupić drugiego Tissota, identycznego i okazało się jeszcze w sklepie, że wskazówki się nie zgrywają na godz 6. W moim poprzednim też tak było a potem było coraz gorzej. Badziewie za 2 tys. I ta dokładność 6 s/24h. Tyle to ja w zeppelinie mam a w bambino 3s na dobę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi