Ruger 5 #1 Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Czy spotkaliście się kiedyś z takimi zegarkami ? Jakie to mogą być lata, czyja produkcja? Ten na zdjęciu na tle jasnej podłogi jest u mnie w domu od dziesięcioleci, pamiętam go jeszcze z czasów dziecięcych. Natomiast ostatnio, u znajomej, w jej domu przypadkowo trafiłem na ten drugi, praktycznie identyczny, jedynie nieco inna tarcza i kształt wskazówek, poza tym niemal to samo. Edytowane 22 Listopada 2020 przez Ruger 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ruger 5 #2 Napisano 27 Listopada 2020 Nikt się z takim wyrobem nie spotkał ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #3 Napisano 27 Listopada 2020 Tyle lat na forum i nie wiesz co w zegarze/zegarku, zwłaszcza bez sygnowanej tarczy należy pokazać? Zdejmij dekielek i pokaż mechanizm, podając jego średnicę. To jest portykowy budzik z Niemiec, orientacyjnie z pierwszej ćwierci XX wieku. Tu podobny, niklowany Junghans. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6202 #4 Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) Ostatnio się podobny sprzedał na aledrogo---- Junghans. Znaczek/sygnatura była właśnie na werku ( tarcza bezimienna) Edytowane 27 Listopada 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ruger 5 #5 Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) Nie chcę zdejmować dekla bo wymagałoby to nie tylko odkręcenia widocznych zakrętek ale i demontażu wszystkiego poniżej (może nawet nie dało by się bez narzędzi), nie chcę tego zniszczyć, ma swoje lata. Edytowane 27 Listopada 2020 przez Ruger 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6202 #6 Napisano 27 Listopada 2020 Dzięki Już się domyślam jak wygląda mechanizm ( niedawno "walczyłem" z dwoma takimi. Brak osi (prawdopodobnie z zębatką) do przestawiania godziny budzenia. Nakrętki powinny wyglądać tak jak ta okrągła w prawym górnym rogu. ( dolna to "dorobiona") Chód nakręca się w lewo a budzik w prawo - tak ? Chodzi ta miniaturka? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ruger 5 #7 Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) Nie chodzi, poza tym stawiają opór (wszystkie) więc nie ustalę w którą stronę się kręci a na siłę nie chcę sprawdzać. Jak dla mnie nie musi działać, mam sentyment do takich rzeczy i lubię znac coś z historii a ten zegarek stał u nas w domu gdy byłem jeszcze dzieckiem. To na górze to wskaźnik rezerwy chodu ? Edytowane 27 Listopada 2020 przez Ruger 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6202 #8 Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) 30 minut temu, Ruger napisał: To na górze to wskaźnik rezerwy chodu ? Które na górze? jak wygląda mechanizm, lub może wyglądać to zobacz temat "Mały biedny oficerek" Edytowane 27 Listopada 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ruger 5 #9 Napisano 29 Listopada 2020 Myśłałem że ta regulacja dokładności chodu to wskaźnik rezerwy, trochę go przypomina pomijając że jest na deklu a nie na tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6202 #10 Napisano 29 Listopada 2020 Wiesz nie jestem w 100% przekonany, że mam rację. W moich "oficerkach" jest to poprostu długa oś , na której z jednego końca jest: -w pierwszym - zębatka, która wprawia w ruch regulator na mostku balansu. - w drugin - oś z "wichajstrem" = dźwigienką, która to zaś "zahacza o tenże regulator na mostku i go przesuwa na ""F /A" lub "S/ R" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #11 Napisano 29 Listopada 2020 1 godzinę temu, Ruger napisał: Myśłałem że ta regulacja dokładności chodu to wskaźnik rezerwy, trochę go przypomina pomijając że jest na deklu a nie na tarczy. mkl1 ma rację to regulacja dokładności chodu. 12 minut temu, mkl1 napisał: Wiesz nie jestem w 100% przekonany, że mam rację....... - w drugin - oś z "wichajstrem" = dźwigienką, która to zaś "zahacza o tenże regulator na mostku i go przesuwa na ""F /A" lub "S/ R" Tylko pomyśl od jakich obcych słów są skróty "F/S" bo takie są na tym budziku. Miłego końca niedzieli Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach