Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tarant

Zegary cieszyńskie: Franke&Gronemann, Johann Franke, Świt, Orjon

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, peisert napisał(-a):

Musze ustalić czy Johan Franke nie był przypadkim uczniem placówki w Karlstein... ;)

ZBIERAM UCIĄŻLIWIE PUNKTY REPUTACJI... NIE BĘDĘ SIĘ GNIEWAŁ ZA WASZĄ SZCZODROŚĆ... ;)

Raczej nie był, skoro w 1875 roku, czyli przed jej otwarciem był już zegarmistrzem...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Raczej nie był, skoro w 1875 roku, czyli przed jej otwarciem był już zegarmistrzem...

Zgadza się. Pisałem późną nocą 🌃 i wtedy różne myśli chodzą po głowie...

Znalazłem pewne żywe źródło w Karlstein... Zobaczę czy uda się jeszcze pozyskać jakieś informacje...

Ale ciekawe dlaczego pojawił się właśnie w Karlstein... Skąd informacja... Wychodzi na to że prawdopodobnie przejął fabrykę i co, zabrał część maszyn do Cieszyna, zostawił w całości jako nietrafiony i daleki biznes?

Drążymy dalej!

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak "by the way"...

Czy analizowana była zamieszczona wrzutka prasowa (ostatnio odkopana z początku wątku przez Anansi)... Ciekawe.

Mowa, że po wizycie w Karlstein Franke zakupił tamtejszą fabrykę Pfeilsche Uhren-Engros.

Mowa jest również o ZAMIARZE SPRZEDAŻY firmy w Cieszynie założonej w 1875 r.

Zatem wychodzi na to, że po zakupie w Karlstein Ok. 1889 r. Franke chciał sprzedać biznes w Cieszynie, ponieważ w pełni zaangażował się w biznes w Karlstein.

Natomiast już w 1890 r. sprzedawał fabrykę w Karlstein...

I to mnie ciekawi co się stało.

Czy chodzi tylko o to że były problemy z dostępnością pracowników (o czym wspominałem w moim wcześniejszym wpisie)?

Czy biznes okazał się nietrafiony, miał być żyłą złota, a zaledwie kilka miesięcy pokazało zupełnie inne oblicze biznesu w Karlstein?

Nikt nie chciał kupić fabryki w Cieszynie?

Co się wydarzyło w Karlstein, że zdecydował się niejako "wrócić" do Cieszyna... z czym... ludźmi, maszynami...?

Po nieco 10-ciu latach od tych "zawirowań" Franke umiera, biznes przejmują synowie i rozbudowują fabrykę...

Intryguje mnie ten okres czasu... ;)

sprzedaz_1875_franke.JPG

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeszcze w 1891 roku Franke miał sklep zegarmistrzowsko - jubilerski na Rynku (później nazywanym Plac Demla) w Cieszynie (vide kilka postów wcześniej), założony w roku 1875. Najprawdopodobniej nie miał żadnej fabryki/manufaktury zegarów. W zamieszczonym ogłoszeniu (z którego roku?)  oferuje do sprzedaży ten właśnie sklep (Uhren-, Gold- und Silberwaren Geschaft), nie zaś fabrykę. Fabrykę najprawdopodobniej wybudowano od podstaw (kilka lat temu miałem inne zdanie) i ukończono latem 1892 roku. Ile mogła trwać budowa? Zapewne jakieś dwa lata. Czy przeniesiono do niej wyposażenie z Karlsteinu i część fachowców? Nie ma dowodów na potwierdzenie ani wykluczenie tego. To, że Franke przeniósł się do Cieszyna w roku 1890 (Kopoczek, opisy w fotopolska.eu) jest już od dawna, tzn blisko 10 lat, nieprawdą.

Nb, wpis z fotopolska.eu zawiera tez informację, która odpowiada przytaczanym wycinkom prasowym.
Kamienica przypisana była do dzielnicy Górne Przedmieście z numerem konskrypcyjnym 381. Numer posesji był 9. Budynek składa się z dwóch części. Wschodnią część zbudował w 1889 r. Fritz Fulda, natomiast część zachodnią w 1911 r. Ludwig Kametz. Pierwszym właścicielem była Anna Franke. Jej mąż Johann Franke pochodzący z Wiednia otworzył w 1890 r. cieszyńską fabrykę zegarów, która działała do 1920 r. Fabryka zatrudniała około 80 osób. Budynek fabryki znajdował się w podwórzu. Najstarszą część fabryki zbudował Albert Dostal w 1892 r. W 1894 r. doszło do rozbudowy, którą wykonał Fritz Fulda. W 1922 r. Anton Horny dobudował następny budynek gospodarczy. W okresie międzywojnia należała do Przemysłowo-Handlowej Spółki Akcyjnej w Cieszynie - Świt - przemysł zegarowy. W tym okresie zespół budynków podzielono na trzy osobne numery konskrypcyjne: 381, 387, 588. Numer posesji pozostał ten sam. Około 1937 r. właścicielem kamienicy był Ferdynand Popek. W okresie II wś. działała tu fabryka zamków błyskawicznych.

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki za uzupełnienie... Szczegółowe! ;)

Przyznam się że takich witraży to nie widziałem...

Czy ktoś widział takiego Franka? Niby coś tu się nie zgadza ale zawiasiki drzwiczek wydają się frankowe... Ciekawostka...

fg_witr.jpgfg_witr_2.thumb.JPG.2a76833ccde3f07a84c1d25bbb857e55.JPG

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To powiem, że potrafili zrobić również inną półkę... Ten co pokazałem to trochę pracy snycerskiej potrzebował...

W dniu 13.05.2025 o 20:26, Tatyana napisał(-a):

+

regulator-matthias-baeuerle-st-georgen-nach-1900-58165.thumb.jpg.774b15c527bb4f405d7739735023edc1.jpg

Czy ten zegar jest gdzieś dostępny do sprzedaży czy tylko przykładowe zdjęcie?

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na te szafki zegarowe w tym wątku tematycznym ,  być może mój zegar - pierwotnie stacja pogody z termometrem i barometrem też był cieszyński? Niestety po ponad 40 latach od znalezienia go na strychu u krewnych z oryginału, po różnych przejściach pozostały tylko drewniane fragmenty. Wówczas przystąpiłem od otworzenia tej tej sentymentalnej pamiątki rodzinnej. Mechanizm z tarczą też się nie zachował. Na zdjęciach zachowane oryginalne elementy i zdjęcie, wykonane ok. 50 lat , gdy jeszcze zegar istniał w oryginale.

DSC00240 — kopia.JPG

DSC00241.JPG

DSC00506 — kopia.JPG

Kopia Zdjęcia-0015 — kopia.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumienki (tralki) mi nie pasują.

Nie widziałem takich, również w katalogach...

Koło okienka tarczy nie było tutaj stosowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.06.2025 o 20:19, Marek Szajerka napisał(-a):

Patrząc na te szafki zegarowe w tym wątku tematycznym ,  być może mój zegar - pierwotnie stacja pogody z termometrem i barometrem też był cieszyński? Niestety po ponad 40 latach od znalezienia go na strychu u krewnych z oryginału, po różnych przejściach pozostały tylko drewniane fragmenty. Wówczas przystąpiłem od otworzenia tej tej sentymentalnej pamiątki rodzinnej. Mechanizm z tarczą też się nie zachował. Na zdjęciach zachowane oryginalne elementy i zdjęcie, wykonane ok. 50 lat , gdy jeszcze zegar istniał w oryginale.

DSC00240 — kopia.JPG

DSC00241.JPG

DSC00506 — kopia.JPG

Kopia Zdjęcia-0015 — kopia.jpg

Bardzo przepraszam, ale ten apel ze zdjęciami pojawił się już w kilku różnych tematach. Litości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi