Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Oxymoron

Omega- czy prawdziwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeczytałem poradnik odnośnie wrzucania postów w tym temacie, z góry mówię, iż jestem laikiem, więc nie chce pobierać się osobiście za otwieranie zegarka, by wrzucić zdjęcia mechanizmu. Prosiłbym więc o ocenę prawdziwości na podstawie zdjęć zewnętrznych. 

Dodam, że po przekreceniu koronki, mechanizm od razu zaczął chodzić, co po ponad 10 latach leżenia na półce napawa mnie iskrą nadziei.

Zegarek nie używany i nie czyszczony od lat, co widać na zdjęciach, a za co z góry przepraszam

20201224_220832.jpg

20201224_230758.jpg

20201224_230638.jpg

20201224_230702.jpg

20201224_230713.jpg

Edytowane przez Oxymoron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Antiquarius napisał:

Czy widzisz numer seryjny wybity na uchu?

Nie, nie widzę tam żadnych numerów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol
5 minutes ago, Oxymoron said:

Nie, nie widzę tam żadnych numerów 

Teoretycznie, gdy wymieniono kopertę na serwisową, Omega bez numeru seryjnego wciąż może być oryginalnym zegarkiem, ale zegarka z Twoich zdjęć to nie dotyczy.

Przykro mi, wszystko co widać na zdjęciach krzyczy "- jestem fejkiem".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, vitriol napisał:

Teoretycznie, gdy wymieniono kopertę na serwisową, Omega bez numeru seryjnego wciąż może być oryginalnym zegarkiem, ale zegarka z Twoich zdjęć to nie dotyczy.

Dziękuję za poświęcenie mi czasu. 

Więc nie ma sensu iść do zegarmistrze by sprawdzać mechanizm?

Lub w inną stronę, jeśli twierdzisz, że to fejk, mógłbym w takim razie spróbować sam go otworzyć by wysłać zdjęcie, tylko prosiłbym o pomoc w jaki sposób to się robi  :)

pozdrawiam i zycze wesołych świąt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, vitriol napisał:

Też kiedyś spotkałem się z takim tłumaczeniem. Niestety, kiedy zapytałem o to autoryzowanego zegarmistrza omegi, przyznał że nigdy o "kopercie serwisowe"j nie slyszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol
Just now, Antiquarius said:

Też kiedyś spotkałem się z takim tłumaczeniem. Niestety, kiedy zapytałem o to autoryzowanego zegarmistrza omegi, przyznał że nigdy o "kopercie serwisowe"j nie slyszał.

Dziwne, w takim razie zapytaj go kiedyś czy po prostu toczy nową kopertę jak stara nie spełnia już np. wymogów do WR?

8 minutes ago, Oxymoron said:

Dziękuję za poświęcenie mi czasu. 

Więc nie ma sensu iść do zegarmistrze by sprawdzać mechanizm?

Lub w inną stronę, jeśli twierdzisz, że to fejk, mógłbym w takim razie spróbować sam go otworzyć by wysłać zdjęcie, tylko prosiłbym o pomoc w jaki sposób to się robi  :)

pozdrawiam i zycze wesołych świąt. 

Dziękuję, również życzę zdrowych i wesołych,

Dekielek jest zakręcany, idealnie jest mieć klucz nastawny który pasuje we wszystkie 5 owalnych wycięć na dekielku, w praktyce wystarczy Ci coś co złapie minimum 2 wycięcia.

Przy fejku, nie zdziwiłbym się gdyby sztuczki z taśmą wystarczyły do odkręcenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, vitriol napisał:

Dziwne, w takim razie zapytaj go kiedyś czy po prostu toczy nową kopertę jak stara nie spełnia już np. wymogów do WR?

Dziękuję, również życzę zdrowych i wesołych,

Dekielek jest zakręcany, idealnie jest mieć klucz nastawny który pasuje we wszystkie 5 owalnych wycięć na dekielku, w praktyce wystarczy Ci coś co złapie minimum 2 wycięcia.

Przy fejku, nie zdziwiłbym się gdyby sztuczki z taśmą wystarczyły do od

"w takim razie zapytaj go kiedyś czy po prostu toczy nową kopertę jak stara nie spełnia już np. wymogów do WR? "

Czyli serwis omegi wymienia kopertę na "serwisową", nie nabija nowych numerów i tak oddaje klientowi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Nowe koperty Omegi są drogie, często >60% wartości całego używanego zegarka, a koszt koperty nie jest wliczony w usługę standardowego serwisu, dlatego pierwszym pytanie jest czy klient będzie chciał ponieść ten koszt?

Jeśli tak, to lokalny serwis zostawi kopertę bez seriala, jeśli serial na mechanizmie wciąż jest czytelny to klient może sobie zażyczyć dobicie go na kopertę. Robi to centrum serwisowe w Szwajcarii i jest to usługa dodatkowo płatna.

Edytowane przez vitriol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podobają mi się fale na tarczy. Stawiam 99 %, że to fejk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej się nie podobają indeksy na 12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest oryginalna omega

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ostatnim zdjęciu widać, że jeśli trójkąt na 12 jest wycentrowany, to gdzie jest wskazanie 30 na pierścieniu? 

Indeksy na 12 są przesunięte względem siebie.

Pewnie inne szczegóły też są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie ma co analizowac

praktycznie wszystko odbiega od oryginalu mniej lub bardziej

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.