Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

m72

Cyma Prima padł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, nie mam bladego pojęcia o zegarkach. Wygrzebałem z szuflady takie coś, leży już chyba ze 20 lat. Chyba umarł. Po otworzeniu klapki można zauważyć że kółko zaznaczone strzałką na rysunku jakby wypadło z orbity, leży sobie luźno. Jakby ktoś miał ochotę pomóc poradą jak się zabrać do naprawy (samemu).  Zegarka więcej nie rozbierałem żeby nie spsuć go bardziej. Parcia na naprawę nie mam ale fajnie by było jakby się go udało zreanimować. 

33618fd0-8b96-40eb-b956-55db81c02812.jpg

f7e8e5f1-1c4b-4f68-b49d-a98e1474bf7a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozbieraj dalej, i tak nie zrobisz tego samodzielnie, "na kolanie" :( Prawdopodobnie ułamał się czop na osi balansu (o ile strzałka ma wskazywać ten element).

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no na 100% rozbiorę dalej bo co mam do stracenia :)  tylko chciałem tu fachowców podpytać jak się do tego zabrać. Mogę śrubka po śrubce go rozkręcać i zapodawać tu zdjęcia. 

O zegarkach nie mam pojęcia ale ogólnie na mechanice się dość dobrze znam tylko nie tej precyzyjnej ;)

Mam nawet tokarkę zegarmistrzowską (fajna zabawka). 

9de815a2-62b6-42fb-8e2f-d93ce45c733f.jpg

c5d400c1-dd69-4c9d-887b-a997d4f943e4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, m72 napisał:

Po otworzeniu klapki można zauważyć że kółko zaznaczone strzałką na rysunku jakby wypadło z orbity, leży sobie luźno

Przepraszam, ze to napiszę, ale nawet ja z moją minimalną wiedzą mogę obstawić z pewnością rzędu 99% ,że skoro nie wiesz o czym piszesz, nie wiedząc za co się zabierasz nie jesteś w stanie uruchomić tego zegarka jeśli faktycznie masz uszkodzoną oś balansu. 

Żadna tokarka,frezarka,  piła laserowa ani przecinarka plazmowa Ci w tym nie pomoże, bo prócz maszyny trzeba mieć również praktykę. 

Oddaj zegarek we właściwe ręce,  może ktoś na forum Ci go nawet naprawi, jeśli nie to zegarmistrz..

Po prostu szkoda zegarka,żeby się na nim uczyć..

Z drugiej strony - Twój zegarek, Twoja sprawa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego nie twoja sprawa czy zepsuję czy nie. Jesli ktoś będzie chciał pomóc to pomoże jeśli nie to nie, trudno, samodzielnie go wtedy popsuję. 

Daruj sobie odsyłanie do zegarmistrza bo skoro napisałem tu na forum to z definicji chcę go sam naprawić, to chyba jasne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.