Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Delpixx

Problem z ładowaniem G-shock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  od grudnia jestem posiadaczem G-shocka gst w110.

Zegarek posiada baterie solarną która laduje się na światło dzienne jak i sztuczne...

A w zasadzie powinien się ładować.  Zegarek po całym dniu jest rozladowany mimo ze jest w słonecznym miejscu.

Mial ktos podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zimą ja doładowywuje pod lampą biurkową. Bo słońca to raczej nima. Od momentu kupna tak jest? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde mam 4 zegarki solarne i nigdy nie miałem problemu żeby był rozładowany. Cały czas trzymają poziom H. Teraz Mudman mi skacze między M a H bo dopiero co przyjechał do mnie i jest jeszcze nie doładowany. Może do serwisu się zgłoś.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Delpixx napisał:

Witam,  od grudnia jestem posiadaczem G-shocka gst w110.

Zegarek posiada baterie solarną która laduje się na światło dzienne jak i sztuczne...

A w zasadzie powinien się ładować.  Zegarek po całym dniu jest rozladowany mimo ze jest w słonecznym miejscu.

Mial ktos podobny problem?

popróbuj z tydzień potrzymać gdzieś pod lampka (jak najdłużej)  - światło sztuczne długo je ładuje  ale da rade naładował - mi jednego z poziomu średniego doładowało na full w ciągu ok tygodnia - jak nie - to  moze panel słoneczny nie łączy dobrze z płytką - tam są zdaje się jakieś sprężynki dociskające może nie łączą dobrze :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)  Zegarek po całym dniu jest rozladowany mimo ze jest w słonecznym miejscu. (...)

Jaki masz aktualnie poziom naładowania akumulatora? M czy L? Jeśli faktycznie dużo go trzymasz na świetle, o które o tej porze roku raczej trudno, to warto na początek sprawdzić, czy na pewno w Twoim zegarku solar w ogóle ładuje akumulator. W tym celu wywołaj test modułu solarnego, tj. w trybie timekeepingu naciśnij jednocześnie przyciski ADJUST, MODE i SEARCH, poczynając od przycisku ADJUST. Powinien Ci wyskoczyć na wyświetlaczu test segmentów LCD, a dodatkowo powoli, co sekundę, powinna posuwać się do przodu o jeden krok wskazówka minutowa. Następnie naciśnij tyle razy przycisk SEARCH, aż na wyświetlaczu pojawi się tylko oznaczenie SR. Jeśli pojawiło się tylko SR i pole na prawe jest puste, to zablokuj na chwilę dostęp światła do panelu solarnego, np. przykrywając szczelnie tarczę zegarka na kilka sekund dłonią. Jeśli po odkryciu tarczy obok liter SR po prawej stronie pojawi się pełny kwadracik, to wszystko jest w porządku. Jeśli jednak po uruchomieniu testu panelu solarnego kwadracik pojawia się właściwie od razu wraz z literami SR i nie trzeba do tego zakrywać tarczy, to oznacza, że panel solarny z jakiegoś względu w tym egzemplarzu nie działa i trzeba to zweryfikować. Najczęściej dzieje się tak, jeśli nie ma dobrego styku elektrycznego między panelem solarnym, a płytką drukowaną, wygnie się jedna ze sprężynek odpowiedzialnych za ten kontakt. Może być też tak, że zegarek był zalany, albo przynajmniej zawilgotniały, przez co styki na płytce lekko zaśniedziały i nie zapewniają już dobrego kontaktu z panelem solarnym.

Jeśli natomiast z testu solara wynika, że panel solarny pracuje prawidłowo, to oznacza, że zegarek potrzeba po prostu wyeksponować na światło, najlepiej słoneczne i zostawić go pod jego wpływem na parapecie na kilka dni, żeby naładował się co najmniej do mocnego poziomu M, a najlepiej, jakby dociągnął do H.

A poniżej to, co przed chwilą opisałem, omawiam również na filmie, w jego końcowej części poświęconej właśnie testowi panelu solarnego:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonałem test tak jak Pan opisał, wychodzi na to że jest wszystko w porządku.

Pracuje jako kierowca na trasach do Hiszpanii, w ciągu dnia zegarek jest przez cały czas naświetlany przez szybe, wiec myslalem ze da rade się naładować. W Ciągu dnia jest oznaczenie M ale gdy rano wstaje jest juz L. 

Zrobię tak jak Pan radzi, zostawię go na kilka dni na świetle.

Dziekuje za odpowiedź, pozdrawiam.

11 godzin temu, TomG80 napisał:

Jaki masz aktualnie poziom naładowania akumulatora? M czy L? Jeśli faktycznie dużo go trzymasz na świetle, o które o tej porze roku raczej trudno, to warto na początek sprawdzić, czy na pewno w Twoim zegarku solar w ogóle ładuje akumulator. W tym celu wywołaj test modułu solarnego, tj. w trybie timekeepingu naciśnij jednocześnie przyciski ADJUST, MODE i SEARCH, poczynając od przycisku ADJUST. Powinien Ci wyskoczyć na wyświetlaczu test segmentów LCD, a dodatkowo powoli, co sekundę, powinna posuwać się do przodu o jeden krok wskazówka minutowa. Następnie naciśnij tyle razy przycisk SEARCH, aż na wyświetlaczu pojawi się tylko oznaczenie SR. Jeśli pojawiło się tylko SR i pole na prawe jest puste, to zablokuj na chwilę dostęp światła do panelu solarnego, np. przykrywając szczelnie tarczę zegarka na kilka sekund dłonią. Jeśli po odkryciu tarczy obok liter SR po prawej stronie pojawi się pełny kwadracik, to wszystko jest w porządku. Jeśli jednak po uruchomieniu testu panelu solarnego kwadracik pojawia się właściwie od razu wraz z literami SR i nie trzeba do tego zakrywać tarczy, to oznacza, że panel solarny z jakiegoś względu w tym egzemplarzu nie działa i trzeba to zweryfikować. Najczęściej dzieje się tak, jeśli nie ma dobrego styku elektrycznego między panelem solarnym, a płytką drukowaną, wygnie się jedna ze sprężynek odpowiedzialnych za ten kontakt. Może być też tak, że zegarek był zalany, albo przynajmniej zawilgotniały, przez co styki na płytce lekko zaśniedziały i nie zapewniają już dobrego kontaktu z panelem solarnym.

Jeśli natomiast z testu solara wynika, że panel solarny pracuje prawidłowo, to oznacza, że zegarek potrzeba po prostu wyeksponować na światło, najlepiej słoneczne i zostawić go pod jego wpływem na parapecie na kilka dni, żeby naładował się co najmniej do mocnego poziomu M, a najlepiej, jakby dociągnął do H.

A poniżej to, co przed chwilą opisałem, omawiam również na filmie, w jego końcowej części poświęconej właśnie testowi panelu solarnego:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Delpixx napisał:

Wykonałem test tak jak Pan opisał, wychodzi na to że jest wszystko w porządku.

Pracuje jako kierowca na trasach do Hiszpanii, w ciągu dnia zegarek jest przez cały czas naświetlany przez szybe, wiec myslalem ze da rade się naładować. W Ciągu dnia jest oznaczenie M ale gdy rano wstaje jest juz L. 

Zrobię tak jak Pan radzi, zostawię go na kilka dni na świetle.

Dziekuje za odpowiedź, pozdrawiam.

jak nie pomoże to baterie wymienić na nową  - może już pada albo uszkodzona i nie trzyma - baterie nie sa drogie do Casio z 50zł   - oraz nowa uszczelka  z 10 zł :) lub starą silikonem przemazać :)   w ramach pauzy rozkręcić - uszczelkę silikonem do gumy potraktować  i będzie jak nowy nie śmigany :)  lub... może gwarancja działa ale nie wiem na ile na baterie - chyba pół roku :)  ( chodź naprawy gwarancyjne ..... - to lepiej samemu to zrobić mniejsze zniszczenia mogą być ) 

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest nowy z dodatkową wykupioną gwarancją na baterie wiec w razie czego wymienie, na tą chwilę zostawię go na 2-3dni pod światłem by zobaczyć czy naladuje się do pelna i jak długo będzie trzymać bateria.

Jesli nie pomoże wyślę na gwarancje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jakie losy tego zegara? Po poleżeniu na oknie naładował się w końcu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles
W dniu 4.09.2021 o 21:02, TomG80 napisał(-a):

Autor tematu dalej go ładuje pod lampką 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.09.2021 o 21:02, TomG80 napisał(-a):

Oddał do sklepu i tera hula po działach Timexa z problemem indiglo :lol: 

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Chciał bym odświeżyć temat ponieważ mam praktycznie identyczny problem z GST-W130C. Mam go od ok 4 - 5 lat i do tej pory spisywał się super. W zimę lekko nie doładowany w lato zawsze na poziomie L. Kilka min ładowania na pełnym słońcu wystarczało  żeby poziom naładowania skoczył w górę. 
Ostatnio zauważyłem ze utrzymuje sie długo na poziomie H. Zgodnie z Waszymi powyższymi poradami zrobiłem test. Pojawienie sie kwadracika po zasłonięciu tarczy wskazywało by ze jest. Ale dwa dni ładowania na pełnym słońcu nie zmieniły poziomu naładowania. 
Rozumiem ze to może być nie stykającą blaszka lub słaba już bateria.
Ma może ktoś instrukcje jak zrobić wymianę oraz limit do dobrych czesci tzn bateria i uszczelka. 
Z góry dziękuje za pomoc!

Edytowane przez JAcekN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli długo utrzymuje się na poziomie H (o ile nie jest to literówka), to w czym problem? H to High, czyli najwyższy poziom naładowania akumulatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi