Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TomekTomasz

Roamer czy warto kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich? Na wstępie zaznaczę , że jestem laikiem i będzie to mój pierwszy zegarek. Spodobał mi się ten Roamer https://www.swiss.com.pl/pl/zegarek-meski/508821-47-43-50

Tylko to jest kwarcowy i czy nie lepiej kupić już automata z odkrytą tarczą? Tylko mój budżet to jest Max 2000 zł . Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego stylu zegarka szukasz i do czego zamierzasz go nosić? Od tego bym zaczął...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem - nie warto.

Lubię markę Roamer i szanuję ich kwarcowe garniturowce w cenach około 1.000 PLN. Tutaj natomiast nie bardzo wiem, za co trzeba zapłacić prawie 1800 PLN. Są fazy księżyca - ale to jednak nadal kwarc.

O gustach trudniej dyskutować niż o technicznej specyfikacji, ale tutaj zbyt wiele się dzieje i w zbyt wielu kolorach. Jest po prostu pstrokato.

Taki automatyczny Orient już wydaje się być dużo fajniejszą propozycją. Za granicą do kupienia jeszcze sporo taniej.

obraz.png.decd4f2503f6f3493fd402e15c7dae05.png

jak musi być na złoto:

obraz.png.ce87f8be5ff1a0c9bbf4df1528fe5597.png

Duże i złote - Vostok Europe Gaz-14 Limousine. Trzy przykłady poniżej, ale jest mnóstwo wzorów i modeli. Te dwa droższe mają pałeczki z trytem na wskazówkach i na tarczy. Przez dobre 10-15 lat będzie w ciemności doskonale widać godzinę.

obraz.png.aef922119fe824452acf028874312d73.png

obraz.png.b68343b60a6fb93cfcd2ead2d62b2e2b.png

obraz.thumb.png.5e4754156a10dc78f55e4f585eb2b5f2.png

A najlepiej napisz, jakiego zegarka szukasz, na jakie okazje i do jakiego stroju, jaki masz obwód nadgarstka. Łatwiej będzie podrzucić jakieś propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał orienta pierwszego od @Perpetuum Mobile na duty za 200 baksów. Ale ja mam zboczenie do japońskich zegarków :) i mam jedynkę sun to pewnie też przez to. 

Lub  SAK00003T0 w polsce około 1000zł 

alb_pm_Zegarek-Meski-Orient-FAK00003T0-733_1.jpg.0ecd609806f51063cab6b2261669d9a3.jpg

Edytowane przez eddi87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj ten watek z Forum 

Pewnie cos tam pomoże a nie zaszkodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał:

Jakiego stylu zegarka szukasz i do czego zamierzasz go nosić? Od tego bym zaczął...

Szukam zegarka w stylu casual do jeansów sweterków , buty adidasy czasem , a innym razem bardziej eleganckie. 

2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał:

Moim zdaniem - nie warto.

Lubię markę Roamer i szanuję ich kwarcowe garniturowce w cenach około 1.000 PLN. Tutaj natomiast nie bardzo wiem, za co trzeba zapłacić prawie 1800 PLN. Są fazy księżyca - ale to jednak nadal kwarc.

O gustach trudniej dyskutować niż o technicznej specyfikacji, ale tutaj zbyt wiele się dzieje i w zbyt wielu kolorach. Jest po prostu pstrokato.

Taki automatyczny Orient już wydaje się być dużo fajniejszą propozycją. Za granicą do kupienia jeszcze sporo taniej.

obraz.png.decd4f2503f6f3493fd402e15c7dae05.png

jak musi być na złoto:

obraz.png.ce87f8be5ff1a0c9bbf4df1528fe5597.png

Duże i złote - Vostok Europe Gaz-14 Limousine. Trzy przykłady poniżej, ale jest mnóstwo wzorów i modeli. Te dwa droższe mają pałeczki z trytem na wskazówkach i na tarczy. Przez dobre 10-15 lat będzie w ciemności doskonale widać godzinę.

obraz.png.aef922119fe824452acf028874312d73.png

obraz.png.b68343b60a6fb93cfcd2ead2d62b2e2b.png

obraz.thumb.png.5e4754156a10dc78f55e4f585eb2b5f2.png

A najlepiej napisz, jakiego zegarka szukasz, na jakie okazje i do jakiego stroju, jaki masz obwód nadgarstka. Łatwiej będzie podrzucić jakieś propozycje.

Szukam zegarka na bransolecie jeśli automat to z odkrytym mechanizmem , chętnie fazy księżyca. Obwód nadgarstka to 17 cm.  Zegarek nie będzie często noszony , bo taki mam charakter pracy , że by się zniszczył. Głównie w weekendy i od święta.

1 godzinę temu, eddi87 napisał:

Ja bym brał orienta pierwszego od @Perpetuum Mobile na duty za 200 baksów. Ale ja mam zboczenie do japońskich zegarków :) i mam jedynkę sun to pewnie też przez to. 

Lub  SAK00003T0 w polsce około 1000zł 

alb_pm_Zegarek-Meski-Orient-FAK00003T0-733_1.jpg.0ecd609806f51063cab6b2261669d9a3.jpg

Strasznie mi się podobają Roamery, ale mocno się zastanawiam nad tym orientem. 

Podrzuccie coś ciekawego jeszcze, chętnie rzucę okiem. Dziękuję za wszelaką pomoc , bo mam duzy dylemat co kupić :) P.S ten orient mi się podoba co dodałem w grafice

Screenshot_20210206-200801_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bier orienta ;) Będzie Pan zadowolony. Twój typ jest gdzie indziej 300zł taniej niż z apartu. 

Edytowane przez eddi87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, eddi87 napisał:

Bier orienta ;) Będzie Pan zadowolony. Twój typ jest gdzie indziej 300zł taniej niż z apartu. 

Możesz podesłać gdzie , może być na pw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, eddi87 napisał:

Ten sklep pewny na 100 %?  Jakie tam jest w końcu szkło ? bo tu na stronie szafirowe, a na innych stronach mineralne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia wiem, że na początku drogi open hearty nęcą ale z czasem często z nich się wyrasta. Popatrz, czy coś bez dziury nie wpadnie ci w oko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, TomekTomasz napisał:

Szukam zegarka na bransolecie jeśli automat to z odkrytym mechanizmem , chętnie fazy księżyca. Obwód nadgarstka to 17 cm.  Zegarek nie będzie często noszony , bo taki mam charakter pracy , że by się zniszczył. Głównie w weekendy i od święta.

Jeżeli zegarek będzie noszony tylko w weekendy a do tego szukasz czegoś z fazami księżyca, to odradzam automat. Chyba, że do kompletu zamierzasz kupić rotomat. Cotygodniowe ustawianie zegarka mechanicznego z fazami księżyca szybko Ci się znudzi i zacznie irytować. Podobnie jak koledzy, też nie zachęcam do zegarka z "open heart", szczególnie z dość prostymi i niespecjalnie atrakcyjnymi mechanizmami. Ale "open heart" to już sprawa indywidualnych preferencji.

No i pamiętaj, że Orienty z serii "sun and moon" które tutaj wrzucaliśmy, nie pokazują faz księżyca, tylko porę dnia (dzień - noc)

Tak wiec na zegarek z fazami księżyca noszony tylko w weekendy polecałbym raczej kwarc. Jeżeli chodzi o kwarce z fazami księżyca to możesz zerknąć na Zeppeliny. Te które miałem w rękach były dobrze zrobione a ceny w okolicach 1.000 PLN.

obraz.png.0696a17ae9f57a19d1a6788cfc619aa9.png

obraz.png.65530465a2bdb387621d3e645200bbd8.png

obraz.png.af24fac9ed4912c6a034b8fdb325350c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na  nadgarstek 17 cm długość zegarka od ucha do ucha L2L 49.3 to raczej źle będzie leżeć? 

Screenshot_20210207-153739_Chrome.jpg

Edytowane przez TomekTomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 cm 17 cm nierowne - musisz przymierzyc a przynajmniej zmierzyc plaska czesc nadgarstka.

Sa osoby z okraglym nadgarstkiem i wtedy 49 mm L2L to juz duzo a sa i osoby z plaskim nadgarstkiem.

IMO generalizujac na taki nadgarstek szukalbym czegos ciut mniejszego bo bedzie niewygodnie i slabo to moze wygladac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzylem dziś tego Orienta i jest taki na styk. Wpadł mi w oko też Seiko , ktory jednak lepiej leżał na ręce... Wybiorę coś spomiędzy tej dwójki. 

20210208_130208.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko Presage Cocktail Time to fajny zegarek ale IMO na pierwszy zegarek poszukaj czegoś uniwersalnego, ja polecam:

https://www.creationwatches.com/products/de/orient-watches-252/orient-star-automatic-re-au0004b00b-power-reserve-japan-made-mens-watch-15372.html?currency=EUR&utm_medium=cpc&utm_source=google&gclid=Cj0KCQiA34OBBhCcARIsAG32uvOR2ie5A7EmCbsnxbJvPs-we_XjP3077fgMKOpBkuKShoCtFmYDaygaArI1EALw_wcB

9244B1B3-A4E8-4B14-B907-6603339ED5C5.thumb.jpeg.6c0e0583f27e09bb3f22722e30a46121.jpeg

Masz komplikację w postaci rezerwy chodu, fajny kompaktowy rozmiar i solidny mechanizm. Do ceny dolicz 25% na cło i podatek ale i tak się w budżecie zmieścisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już musi być z dziurą i jak budżet koło 2.000 PLN, to faktycznie Orienta Stara bym bardzo mocno rozważył. To jednak trochę inna bajka. Na Jomashop albo na creationwatches są w bardzo dobrych cenach.

obraz.png.36994a4ee0ac185183eff41775cff3dd.png

obraz.thumb.png.4b96d54612aed602bf605f75061ef4e7.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi