Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Lena_01

Zegarek męski do 400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Jako zegarkowy laik chciałabym Was prosić o sugestie i opinie w wyborze męskiego zegarka do kwoty 400 zł. Zegarek będzie dla mojego taty. Powinien być kwarcowy, na pasku, z szafirowym szkłem i z sekundnikiem - te sprawy są niezbędne. Dobrze byłoby, gdyby miał wodoszczelność minimum 5 ATM - ale to nie jest warunek, jeśli zegarek byłby wyjątkowej urody :) Najchętniej indeksy lub cyfry rzymskie - ale to też nie warunek.

Tato nie chce zegarka droższego niż 400 zł. Jest „jednozegarkowcem”, także zegarek powinien być klasyczny, uniwersalny - i do garnituru i na co dzień. Tato nie przykłada wagi do zegarka - zegarek ma wskazywać, która jest godzina, a sekundnik informuje czy zegarek chodzi czy się zepsuł :)

Poprzedni zegarek, który nosił tato to Casio, nr modelu już nie pamiętam. Tato nosił go 12 lat, teraz padł i obecnie stoję przed zakupem kolejnego.

Zastanawiam się pomiędzy tymi 3 modelami:

1. Casio Collection Men MTS-100L-1AVEF

https://allegro.pl/oferta/zegarek-meski-casio-collection-men-mts-100l-1avef-8098623091

Szafirowe szkło, wodoszczelność 5 ATM i podobno 10-letnia bateria. Nie jest napisane z czego wykonana jest koperta, więc pewnie ze stali szlachetnej. Plusem jest to, że w moim mieście jest serwis Casio.

2. Adriatica A1171.4216Q

https://www.zegarki-edwa.pl/adriatica-a1171-4216q.html?Polska%20dystrybucja%20&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Szafirowe szkło, wodoszczelność 5 ATM. Koperta z tytanu. Na plus – serwis w moim mieście.

3. Festina Swiss Made Capsule

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-festina-swiss-made-capsule-f20007-4

Szafirowe szkło, wodoszczelność 10 ATM. Koperta ze stali szlachetnej. Serwisu nie ma w moim mieście, jest wyłącznie w Warszawie.

Adriatica ma mechanizm Ronda, w Casio i Festinie nie jest napisane. Casio ma pewnie Miyota, a Festina? Nie znam się na mechanizmach (moja wiedza o zegarkach jest bardzo niewielka), także nie kieruję się tym w wyborze zegarka. Wszelkie sugestie o mechanizmach chętnie przeczytam. Choć budżet jest skromny i pewnie nie będzie za bardzo wyboru.

Poprzedni Casio miał czarną tarczę i tato lubił ten zegarek, więc teraz szukałam podobnego – ale czarna/grafitowa tarcza nie jest wymogiem. Równie dobrze może być jasna.

Co do Adriatica mam wątpliwości związane z tytanową kopertą - czy nie będzie szybko porysowana? Może mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma tytanowy zegarek?

Który z tych zegarków jest Waszym zdaniem najlepszy? A może macie inne sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się świetnie obsłużyłaś. Każdy z tych zegarków oferuje sporo w swojej cenie. Zwróć uwagę, że tylko Festina nie ma żadnej lumy na wskazówkach. Na pozostałych przynajmniej przez chwilę będzie można odczytać godzinę w ciemności. Na Festinie nie. Innych znaczących różnic nie ma i to bardzo podobne zegarki. Mechanizmami się nie przejmuj. W tych markach i w tych pieniądzach wszędzie będą podobne, proste i trwałe. Warto wybrać ten, który najbardziej się podoba.

Mam zegarek z tytanową kopertą, przez dobrych kilka lat intensywnie używany. Może faktycznie trochę szybciej łapał drobne ryski, ale nigdy jakoś mi to nie przeszkadzało. Miałem wrażenie, że te ryski, tak jak się pojawiają, tak też same znikają. To nie był elegant. Koperta była w stylu "roboczym", piaskowana, a ja lubiłem szary, tytanowy kolor.

Inny, podobny zegarek Casio w cenie do 400 PLN, tylko z WR100 to EFR-S107L

obraz.thumb.png.45889b5260835943c5144670bf844439.png

Inny popularny wybór w tej cenie to EFV-100L-1AVUEF (jest też jasna tarcza). Tylko, że ten nie ma szkiełka szafirowego, więc pewnie odpada.

obraz.png.2c62f39171010d1382e66b37f1f45ea9.png

Na wybrane przez Ciebie Casio tutaj masz dobrą ofertę (mall.pl):

obraz.thumb.png.01767eb6bbbff471a263396ca9a6c619.png

No i żeby forumowej tradycji stało się zadość, to zaproponuję coś powyżej budżetu. z WR100 i szafirem, a do tego z bezobsługowym mechanizmem eco-drive z akumulatorkiem zasilanym energią słoneczną. Zegarek bezobsługowy przez najbliższe 10 a nawet 15 lat.

obraz.png.db6a6216db648e2fcf05b75a0a2af35b.png

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega @Perpetuum Mobile wszystko pięknie opisał, a ja chcę tylko potwierdzić że nie warto bać się tytanowego zegarka. Sam używam tego Seiko jako EDC i za cholerę nic innego nie chce mnie przekonać do zmiany. Nosi się naprawdę bardzo wygodnie no i porysowany też bardzo nie jest.

IMG_20210211_115048.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EFR-S107l w okolicach 300zl. Szafir, 100m, slim bo ok. 8mm grubości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Kupiłam Casio MTS-100L-1AVEF. Skusiła mnie obiecywana 10-letnia bateria, a więc wizja bezobsługowego zegarka przez dłuższy czas. Tato jest zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi