Wierzbaa 0 #1 Napisano 23 Lutego 2021 Witam. Mam problem z identyfikacją jednego zegara. Dostałem go jako uszkodzonego od znajomej ktora dostała go od babci, z kolei Ona rzekomo dostała go od starego niemca. Zegarek juz działa bimba niesamowicie głębokim dźwiękiem. Nigdzie indziej nie znalazłem żadnych napisów ani log. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wierzbaa 0 #2 Napisano 23 Lutego 2021 Pomiedzy skrzydlami w logo jest wygrawerowane schmutz marke 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2983 #3 Napisano 23 Lutego 2021 27 minut temu, Wierzbaa napisał(-a): Pomiedzy skrzydlami w logo jest wygrawerowane schmutz marke Ja, ja Schmutz marke Brudna marka Etzold & Popitz, werk wyprodulowała firma FMS, skrzynię - stolarz, który był znajomym starego Niemca. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wierzbaa 0 #4 Napisano 24 Lutego 2021 Dzięki wielkie za odpowiedź. A jak odczytać rok produkcji mechanizmu z wygraweriwanego numeru? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2983 #5 Napisano 24 Lutego 2021 Nie da się. Można datować w przyblizeniu po sygnaturze i cechach budowy mechanizmu. Po 1891, do 1905 roku mniej wiecej. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wierzbaa 0 #6 Napisano 24 Lutego 2021 Super dzieki wielkie. Wszystkiego dobrego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 108 #7 Napisano 28 Lutego 2021 Zaciekawiła mnie historia tegoż zegara - i toczy mnie robak ciekawości w jaki sposób stary Niemiec go pozyskał.😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #8 Napisano 28 Lutego 2021 Zdjął ze ściany... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1816 #9 Napisano 28 Lutego 2021 1 minutę temu, kiniol napisał(-a): Zdjął ze ściany... Ale jakiej,? Francuskiej, Holenderskiej....? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #10 Napisano 28 Lutego 2021 To już pozostanie bez odpowiedzi... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2983 #11 Napisano 28 Lutego 2021 Nigdy nie dostaliście zegara od Niemca? Ja dostałem. Był to bardzo zacny, serdeczny człowiek. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #12 Napisano 28 Lutego 2021 Ja od Niemca zegara nie dostałem, ale od Niemki z Berlina dostałem w prezencie karton z narzędziami i częściami do tokarki A&Z. Natomiast dostałem jednego roczniaka w prezencie od Anglika. Dostałem również jeden zegar z wahadłem torsyjnym i z centralnym sekundnikiem od naszego Kol. Janka. No i dostałem jeszcze w prezencie roczniaka szkieletora GB od syna i synowej na 60 urodziny. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 458 #13 Napisano 28 Lutego 2021 Marian a kiedy byly te 60 urodziny? Czy ten szkieletor ma byc z zyrandolem 😄? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #14 Napisano 28 Lutego 2021 12 minut temu, old time napisał(-a): Marian a kiedy byly te 60 urodziny? Czy ten szkieletor ma byc z zyrandolem 😄? 60 miałem cztery lata temu. A na szkieletora z żyrandolem nadal poluję i mam nadzieję że kiedyś go upoluję. Zapytam po cichu. Grzegorz, coś może "tam tego" jakby co, to zapewne wiesz, wiem że Ty masz duże możliwości. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 458 #15 Napisano 28 Lutego 2021 Marian wiem kto ma- jest 30 mil od mojego domu. Goscia moze przekonac dobra oferta,zapytam ile chce i poprosze o zdjecia, Masz juz zegar od tego goscia "SCHALETE" GB 😆 . Tak to jest jak czytam bez okularow-przeczytalem ze nie dostales jeszcze prezentu na 60 urodziny i dlatego zapytalem🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wierzbaa 0 #16 Napisano 1 Marca 2021 18 godzin temu, żeglarz napisał(-a): Zaciekawiła mnie historia tegoż zegara - i toczy mnie robak ciekawości w jaki sposób stary Niemiec go pozyskał.😉 Wydaje mi sie że już nigdy sie nie dowiemy. Sam jestem bardzo zaciekawiony ta historia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach