PM1122 1812 #1 Napisano 20 Marca 2021 Nie mogłem się oprzeć i kupiłem taki skrzynkowy , niby zwykły zegar , w prostej skrzynce. To co mnie zauroczyło , to gong ........ śliczny aniołek ! Takiego gongu jeszcze nie widziałem . Co prawda , to skrywa się dość znacznie za kiwającym się wahadłem . Stąd też moje powątpiewanie , czy taki mechanizm i gong , gościł w takich skrzyniach ? Do tego , wcale nie wiem , jaki producent mechanizmu . Jest tam tylko niemiecki patent i jego numer i jeszcze z jakimś dziwnym 4 3/4 . A niżej jest numer seryjny mechanizmu 1281 ..... więc dość niski . Wieszak i sanki , też nigdy nie widziałem . Na plecach skrzyni , kartka z naprawy w 2005 roku , ale dużo niżej , są słabe odręczne napisy . ... imię i nazwisko , oraz miejscowość , niżej zaś data 15.09.1914 z dopiskiem ,, Gwarancja zwrotna " ,, ..... o ile dobrze rozszyfrowałem te literki i prawidłowo przetłumaczyłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 20 Marca 2021 To jest Mauthe z wymuszonym kwadransem, patent z 1891 roku. Skrzynia ni czorta nie pasuje. DE000000062975A_1.pdf 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2361 #3 Napisano 20 Marca 2021 Takiego mam w archiwach: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 20 Marca 2021 Chyba Tatiana też prezentowała zegar z tym gongiem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5 Napisano 20 Marca 2021 Ale ładny ten Mauthe 🤩 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2361 #6 Napisano 20 Marca 2021 15 minut temu, tarant napisał(-a): Chyba Tatiana też prezentowała zegar z tym gongiem. Może tak być... ale czyj to wynalazek - to nie miałem pojęcia. Teraz u mnie też się uporządkowało. Chociaż numer na FMS wyglądał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1812 #7 Napisano 21 Marca 2021 Huraaa ! Mam zegar kwadransowy ! Co prawda ,, z wymuszonym kwadransem " , ale w normalnym kwadransowym , też coś wymusza bicie tych kwadransów No , ale poważnie .... spróbowałem sprawdzić , jak działa ( tak w ręku trzymając mechanizm ) więc napędy , wykazuja duże chęci do chodzenia i bicia godzin . Ale , jak to faktycznie powinno wybijać ? Bo myślę , że jest trochę nie tak i chciałbym się dowiedzieć , jak powinno być i na co zwrócić uwagę , by to odpowiednio wyregulować . Obecnie na 15 minutach , jeden młoteczek robi - BIM . Na 30 minutach , 2 młoteczki , robią dwa razy - BIM BAM . Na 45 minutach , 2 młoteczki , robią trzy razy - BIM BAM . Na pełnej godzinie , to zgodnie z wskazaną godziną , 2 młoteczki wybijają określoną ilość razy - BIM BAM. Tak myślę , że tylko o pełnej godzinie , powinny uderzać oba młoteczki , a kwadranse tylko jeden młoteczek . Oczywiście , bijąc raz , gdy pierwszy kwadrans , dwukrotnie drugi , a trzykrotnie trzeci kwadrans. Prosiłbym o wyjaśnienie . Dodatkowo , jeśli ktoś trafi na zdjęcie skrzyni Mauthe , z takim właśnie gongiem aniołkiem , to prosiłbym o wrzucenie zdjęcia . Przyda się w poszukiwaniu odpowiedniej skrzyni dla tego mechanizmu . Narazie będzie w tej , co jest , ale jak widać , nie pasuje do takiej. Muszę jednak stwierdzić , że wygląda na to , iż wieeeele lat temu , przełożono mechanizm i gong z całą tylną deską , lub wówczas wymieniono w skrzyni plecy na zupełnie nowe . Przez tyle lat , to wszystko jest stare , nie ruszane i bez żadnych śladów ingerencji ( żadnych innych śladów po wieszaku , gongu , itd ) Ps. Serdecznie dziękuję Tarantowi i Yahagi za pomoc w identyfikacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach