Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
fibo

zawieszka górna Junghansa

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami się ktoś pochwali jakąś robótką, a ja zazdroszczę. To teraz moje dokonanie dzisiejsze:

Przyszła kolej na uruchomienie Junghansa rocznego. I zonk, bo nie miał górnej zawieszki włosa, a tam wymodzili taką o grubości 4 mm. Mam pudełko zawieszek, najgrubsza 2.6. Oczywiście mogłem coś napaprać, ale postanowiłem spróbować dorobić. 

Ze starego szyldzika klamkowego upiłowałem pasek, potem go powierciłem, nagwintowałem, śrubkom M1.8 (znalazłem dwie w przydasiach) zatoczyłem łby na stożek, skręciłem, uciąłem, dopasowałem (okazało się, że nie 4, tylko 3.8), wyrównałem dookoła i podziwiam. 

No wiem, że nie takie rzeczy lewą ręką koledzy robią, ale ja pierwszy raz. Bardzo jestem pan zadowolony, bo malusie toto 😄. Oczywiście kołek u góry będzie prawidłowy, tylko do obróbki wpiąłem pina. 

90baf97e-8f42-448e-aaa8-4885df71c46f.jpg

50ddfb35-50be-4124-86e0-8350b50944ad.jpg

d3a8a847-8487-4717-a22b-8236d21f5ec3.jpg

be9b8321-abbe-448c-910b-1859018b0576.jpg

548f31c7-ef59-4f0f-8325-f91317953369.jpg

0ae1ab46-0dec-45e5-ad2c-0a7f3273126e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qurde.. mobilizujesz mnie do zrobienia dolnej zawieszki w  moim.

Zrobiłem prowizorkę i działa, ALE wygląda jak D@#a zza krzoka..

ładna

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bym nie robił sobie pracy, ale tu żywcem nie miałem skąd wziąć takiej grubej, a na podkładki nie chciałem, bo by wyglądało jak napisałeś 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda naprawdę profesjonalnie 👍.

Jakiś czas temu (będzie wiele lat) też "popełniłem" zawieszkę w zegarze stojącym, trochę głupio się chwalić, ale niech tam...

IMG_3857.thumb.jpg.daff7313bc7078258647578e76a70f45.jpg

Jak widać - surowiec to haczyki od obrazka i polsilver oraz śrubki M2. Dawno powinienem wymienić na coś profesjonalnego ale działa i niespecjalnie widać.

Dla rozgrzeszenia - długość dokładnie policzona wg Podwapińskiego 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne 😃. Kiedyś w UK kupiłem zegar bez zawieszki i bardzo chciałem natychmiast sprawdzić czy zagada. Nie miałem żadnej luzem pod ręką, więc ze starej żyletki Gillette zdłubałem zastępczą i poszedł z rozkoszą. Też nie zmieniałem, bo byłem ciekaw kiedy odmówi, ale pracuje już z 7 lat... Jak się kiedyś wyda, to będzie temat do "naprawcy- oprawcy" 🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi