MaraH 0 #1 Napisano 30 Maja 2021 Witam, dodaje zdjęcia! Jak pisałem jestem tu nowy. Niedawno nabyłem zegar wiszący Junghans z ok 1910-1920r. Szukając info która sprezyna służy do nakręcenia chodu a która bicia, natknołem się na wpis Św.P. ODLUDKA p. Jana że jakiś Junghans ma 'prymitywny mechanizm' Czy można zatem prosic o linka lub tu wyjaśnienie jakie mechanizmy w tym okresie montowane były w Junghansah ściennych nakręcanych? Jakie różnice w nich są? We wspomnianym wpisie była mowa o łożyskach np.. Będę wdzięczny za odp. fajnie jest trochę wiedzieć o tym co się ma. Szczególnie mam pytanie czym różnią się te 2 mechanizmy 3 zdj. Pierwszy i 3 drugi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7447 #2 Napisano 30 Maja 2021 Zapodaj fotkę tego mechanizmu.. skrzyni itp. To wówczas może ktoś się pochyli i odpowie.. i przeczytaj. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1816 #3 Napisano 31 Maja 2021 No Tak. Mechanizmów trochę było, a nie, że tylko jeden w tych latach robili. Więc, o jakim mowa ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaraH 0 #4 Napisano 14 Czerwca 2021 W dniu 31.05.2021 o 06:32, PM1122 napisał(-a): No Tak. Mechanizmów trochę było, a nie, że tylko jeden w tych latach robili. Więc, o jakim mowa ? Witam w sumie to właśnie pytałem jakie były? Czym się różniły? Mój - dodałem właśnie zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7447 #5 Napisano 14 Czerwca 2021 poszperaj. może cos znajdziesz a potem dalej... https://junghansarchiv.de/en/ 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaraH 0 #6 Napisano 14 Czerwca 2021 22 minuty temu, mkl1 napisał(-a): poszperaj. może cos znajdziesz a potem dalej... https://junghansarchiv.de/en/ Dziękuje! Jakie może być pełne oznaczenie tego 2 typu 3 ostatnie zdj.? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2983 #7 Napisano 14 Czerwca 2021 A co to znaczy "tego 2 typu 3 ostatnie zdjęcie" dokładniej? Chodzi o W202? Kod daty produkcji jest przesłonięty wahadłem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7447 #8 Napisano 14 Czerwca 2021 końcówka kodu daty to chyba 10 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaraH 0 #9 Napisano 14 Czerwca 2021 1 godzinę temu, tarant napisał(-a): A co to znaczy "tego 2 typu 3 ostatnie zdjęcie" dokładniej? Chodzi o W202? Kod daty produkcji jest przesłonięty wahadłem. Tak w202, to 3 ostatnie zdjęcia. Wcześniej 3 zdj. Tego 1szego typu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2983 #10 Napisano 14 Czerwca 2021 To jest mechanizm z serii W202, produkowanej w latach 1925 - 35, ten konkretnie w październiku 1928 roku (28 10). Na werku wybite jest jeszcze 100 - ilość wahnięć na minutę. I to tyle. Mechanizmy tej serii różniły się czasem chodu i długością wahadeł. O mechanizmie na pierwszych trzech zdjęciach nic się powiedzieć nie da poza tym, że wyprodukowano go zapewne około roku 1917-18 (wg mikrolisk wtedy wprowadzono taką sygnaturę), nie widać kodów daty produkcji. Widać, że mechanizmy różnią się od siebie wykrojem płyt, rozwiązaniami mechanizmu bicia. Więcej nie widać, trzeba by je rozebrać , porównać, pomierzyć. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach