Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
żeglarz

Identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Taka miniaturka - wygląda nieciekawie ,ktoś maznął ją czarną farbą - pytanie moje - czy warto ją wyremontować - czy dać się na spokój?

PANO_20210822_101724.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamalował bym tą samą farbą czarną te górne brązowe listwy. Po wyschnięciu wyrównał i wygładził bym powierzchnie powstałe po malowaniu pędzlem wełną stalową o granulacie 000  na całym zegarze . Następnie posmarował bym woskiem wszystkie powierzchnie wygładzone i zarazem zmatowane przez wełnę stalową. W celu uzyskania równych płaszczyzn trzeba ponownie pomalować powierzchnie czarną farbą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak uważam, czarny nie jest brzydki - i zawsze można powiedzieć "ebonizowany"😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o zarobek, to nie zarobisz. Ale jeśli myślisz o tym, czy nada się na ścianę - to tak ! 

Koledzy już napisali, co i jak, by świetnie się prezentował. Trochę pracy i czasu, a satysfakcja gwarantowana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta czarna farba jest oryginalna, tylko jakbyś chciał ją zdejmować to uważaj, na krawędziach są wykończenia z masy gipsowej. 

Mam coś takiego, u mnie w środku jest stary Junghans. IMG_20200212_202048.thumb.jpg.f8b25d76ae6cdb06d8f1e2936caefac1.jpg

IMG_20200212_202106.thumb.jpg.83f318694f8039eba09adf43ec35f25e.jpg

W tym co pokazałeś, na cyferblacie są cyferki, które sugerują, że jest z kalendarzem, tylko nie ma trzeciej wskazówki. Ciekawy egzemplarz. 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem , czy Junghans , bo trochę tych maluchów było , a tu gong , nie jest za mechanizmem , tylko na dole skrzyni , no i te cyferki , co sugeruje kalendarz.

Zgadzam się także z tym , że mogą być zamalowane wzorki z gesso . np. trochę inny Junghans

IMG_6361-crop.JPG

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi