Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
barman_pl

Przebarwienia na złoconej kopercie

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać. Ostatnio zauważyłem dziwne fioletowe przebarwienia na kopercie. Miał może ktoś z Was kiedyś z takim czymś do czynienia ?

Da się coś z tym zrobić ? Ciężko to uwidocznić na zdjęciach, ale może coś będzie widać ;)

20210914_163534.jpg

20210914_163348.jpg

20210914_163327.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na naprawdę złoconych kopertach wystarczy przetrzeć szmatką z odrobinką pasty polerskiej lub mleczkiem. Ale tutaj chyba to nie jest złocenie tylko jakieś pvd i z tym może być różnie a nawet się pogorszyć jak wejdzie w reakcje. 

Nie wiem jak pomóc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - na starym mirze wystarczyło przetrzeć i wszystko zeszło, a tu samo przetarcie nic nie daje... Troszkę się boję to jakoś mocno polerować bo wiadomo że teraz te warstwy są strasznie cienkie... No ale żeby Tissot taką fuszerkę odwalił 🤔...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

To wygląda jakby warstwa miedzi wychodziła na złoceniu albo to zostało przetarte do miedzi. W tym drugim przypadku powinna się zaznaczyć choć cienka warstwa niklu ale tu jej nie ma.

W mojej ocenie trąc jeszcze bardziej pogorszysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej widać na zapięciu, a tam przecież nie mogło być to nawet w najmniejszym stopniu dotykane... Ogólnie to zrobiło się tak jak zegarek sobie grzecznie leżał ze 3 miesiące w pudelku... 

20210914_163445.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pytam..........

To jest oryginalny zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ma lat?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo, 5 lat temu, ten model Tissot nie występował z kopertą wykonaną ze złota. Jestem w zasadzie pewien że to stalowa koperta i złote PVD. Z tego co pokazujesz na zdjęciach to zmiana koloru nastąpiła w miejscu styczności lub bliskości skóry paska. Może zaszła jakaś reakcja chemiczna PVD, prawdopodobnie z farbą użytą do paska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem że to nie złota tylko pozłacana, co jest napisane w tytule tematu ;)

A właśnie reakcja chemiczna to pewnie najlepsza teoria... Próbowałem polerować i nic się nie dzieje... Zostawiam tak jak jest - taki będzie jego urok :)

Nie widać tego bardzo - po prostu jak ja wiem że to jest to widzę jak się przyjrzę, także niech sobie tak będzie ;)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi