PM1122 1800 #1 Napisano 28 Października 2021 Natrafiłem na dwa ciekawe zegary .... ale ich nie kupię , bo drogo . Wspomniałem jednak na forum , że pokażę zdjęcia , bo ciekawi mnie , co to za jedne. Pierwszy , to wagowy i na kolumnach , na drzwiach skrzyni , jest taki brodaty dziadek . Czegoś takiego nie widziałem . Ale takie wskazówki , już mi się gdzieś obiły ..... no ale gdzie ? ... więcej zdjęć nie ma . Drugi - mniejszy , ale duża sprężyna . Duża tarcza i wskazówki , jak u Hallera . Ale patrzę na mechanizm , no i nie pamiętam kogo ta sygnatura . Czy Schlenker - Kienzle , a może Kienzle - Haller . Zwróciłem uwagę na specyficznie wybity numer ..... szczególnie ta jedynka . A także na mostek .... w innym temacie , przy nieznanych mechanizmach , był chyba podobny . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2975 #2 Napisano 28 Października 2021 Kienzle, 6.10.1889. A górne wskazówki - Końkordyjne, beckeryjne... 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2336 #3 Napisano 28 Października 2021 (edytowane) .... Beckeryjne... oo... takie: Edytowane 28 Października 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #4 Napisano 28 Października 2021 (edytowane) No tak , ... wskazówki wyglądają na Concordia , czy Beckera . Ale tu , minutowa na swym końcu , też ażurowa . Takich , to jeszcze nie widziałem . A ta skrzynia , z takimi kolumnami ? Zresztą , jak patrzę , to widzę , że te elementy kolumn i korony , to chyba gwoździkami przybite .... no , może kombinowana skrzynia ? Coś tam w ogłoszeniu napisali , że po konsultacji z zegarmistrzem , przypuszczają , że to Becker . Czyli - gdyby to był Becker , to odrazu by tak pisało. Edytowane 28 Października 2021 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2336 #5 Napisano 28 Października 2021 Były takie... jeśli nic nie kombinowane po drodze - to jest to GB 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #6 Napisano 28 Października 2021 3 minuty temu, Yahagi napisał(-a): Były takie... jeśli nic nie kombinowane po drodze - to jest to GB Oooo , dzięki . No , na takie jeszcze nie trafiłem . Świetnie się prezentują . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #7 Napisano 30 Października 2021 W dniu 28.10.2021 o 23:44, PM1122 napisał(-a): Я наткнулся на две интересные часы .... но покупать их не буду, потому что они дорогие. Однако я упомянул на форуме, что покажу фотографии, потому что мне любопытно, что они из себя представляют. Первый - весовой, и на колоннах, на дверце сундука, изображен бородатый дедушка. Я ничего подобного не видел. Но такие подсказки уже куда-то меня попали ..... а где? ... больше никаких фотографий. Вторая - меньшая, но большая пружина. Большой щит и руки, как у Галлера. Но я смотрю на механизм и не помню, кто эта подпись. Это Шленкер - Кинцле или, может быть, Кинцле - Галлер. Я заметил специально проштампованный номер ... особенно номер один. А также для моста ... в другой теме, с неизвестными механизмами, наверное было похоже. Witam! Kienzle z podpisem Merkury jest interesujący, ponieważ niezwykle rzadko takie mechanizmy miały wahadła długie, zwykle mechanizmy te miały wahadła średnie lub krótkie. W bazie mam tylko wzmiankę o mechanizmie 186_512 oznaczonym L. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #8 Napisano 30 Października 2021 (edytowane) Dziękuję Tatyana ! Tak myślałem, że ciekawy i może być pomocny. Niestety, jest trochę drogi, a i miejsca u mnie już brakuje. ps... to jeszcze jego wnętrze dodam Edytowane 30 Października 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach