Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PM1122

Dwa ciekawe

Rekomendowane odpowiedzi

Natrafiłem na dwa ciekawe zegary .... ale ich nie kupię , bo drogo .   Wspomniałem jednak na forum , że pokażę zdjęcia , bo ciekawi mnie , co to za jedne. 

Pierwszy , to wagowy i na kolumnach , na drzwiach skrzyni , jest taki brodaty dziadek . Czegoś takiego nie widziałem . Ale takie wskazówki , już mi się gdzieś obiły ..... no ale gdzie ? ... więcej zdjęć nie ma . 

Drugi - mniejszy , ale duża sprężyna .  Duża tarcza i wskazówki , jak u Hallera . Ale patrzę na mechanizm , no i nie pamiętam kogo ta sygnatura . Czy  Schlenker - Kienzle , a może Kienzle - Haller .  Zwróciłem uwagę na specyficznie wybity numer ..... szczególnie ta jedynka . A także na mostek .... w innym temacie , przy nieznanych mechanizmach , był chyba podobny .

a1-crop.jpg

a2.jpg

01-crop.jpg

02-crop.jpg

04-crop.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kienzle, 6.10.1889.

A górne wskazówki - Końkordyjne, beckeryjne...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... Beckeryjne... :)

oo... takie:

image.thumb.png.109d402f18120ef4763174b24b9baf7e.png

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak , ... wskazówki wyglądają na Concordia , czy Beckera .  Ale tu , minutowa na swym końcu , też ażurowa . Takich , to jeszcze nie widziałem .  A ta skrzynia , z takimi kolumnami ?  Zresztą , jak patrzę , to widzę , że te elementy kolumn i korony , to chyba gwoździkami przybite .... no , może kombinowana skrzynia ?  

Coś tam w ogłoszeniu napisali , że po konsultacji z zegarmistrzem , przypuszczają , że to Becker .   Czyli -  gdyby to był Becker , to odrazu by tak pisało.

a2a.jpg

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były takie... jeśli nic nie kombinowane po drodze - to jest to GB

post-39091-0-62328800-1349708772_thumb.jpg.9aefee83f9d4392721d5a0573b9c0d42.jpg.8d0c404ab8fc014f7860b9bb3fe73a2d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Yahagi napisał(-a):

Były takie... jeśli nic nie kombinowane po drodze - to jest to GB

post-39091-0-62328800-1349708772_thumb.jpg.9aefee83f9d4392721d5a0573b9c0d42.jpg.8d0c404ab8fc014f7860b9bb3fe73a2d.jpg

Oooo , dzięki .

No , na takie jeszcze nie trafiłem .  Świetnie się prezentują .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.10.2021 o 23:44, PM1122 napisał(-a):

Я наткнулся на две интересные часы .... но покупать их не буду, потому что они дорогие. Однако я упомянул на форуме, что покажу фотографии, потому что мне любопытно, что они из себя представляют. 

Первый - весовой, и на колоннах, на дверце сундука, изображен бородатый дедушка. Я ничего подобного не видел. Но такие подсказки уже куда-то меня попали ..... а где? ... больше никаких фотографий. 

Вторая - меньшая, но большая пружина. Большой щит и руки, как у Галлера. Но я смотрю на механизм и не помню, кто эта подпись. Это Шленкер - Кинцле или, может быть, Кинцле - Галлер. Я заметил специально проштампованный номер ... особенно номер один. А также для моста ... в другой теме, с неизвестными механизмами, наверное было похоже.

a1-crop.jpg

a2.jpg

01-crop.jpg

02-crop.jpg

04-crop.jpg

Witam!

Kienzle z podpisem Merkury jest interesujący, ponieważ niezwykle rzadko takie mechanizmy miały wahadła długie, zwykle mechanizmy te miały wahadła średnie lub krótkie.

L.jpg.b1a76d596df78d0cc6a0e19de9900faa.jpg

W bazie mam tylko wzmiankę o mechanizmie 186_512 oznaczonym L.

186_512.jpg.83a8e90effc9c70538bee474b5babf62.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Tatyana ! :)

Tak myślałem, że ciekawy i może być pomocny.  Niestety, jest trochę drogi, a i miejsca u mnie już brakuje. 

ps... to jeszcze jego wnętrze dodam

03-crop.jpg

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi