Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
WRP

Enicar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam zegarek Enicar Sherpa Date. Numer 165-54-04. Na 4 jest x i pod spodem 3 Czyli po korekcie 165-54-03. Moje pytanie : czy producent stosował tego typu zmiany w numeracji na deklu ?

Po drugie wg numeru powinien być mechanizm AR165 a jest AR 1145c. Czy producent mógł stosować mechanizm  niezgodny z numerem czy bardziej prawdopodobne, że zamiany dokonał poprzedni właściciel?

IMG_20211230_233214.jpg

IMG_20211230_225427.jpg

IMG_20211230_231457.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enicar Sherpa Date czy DD był próbą wskrzeszenia marki przy użyciu magicznej nazwy Sherpa i wyjścia z dołka podczas kryzysu kwarcowego. Dlatego zapewne wykorzystywano wszystko, aby przy minimalnym nakładzie uczynić krok przed upadkiem.

Popatrz na zegarki FAPLA, tam jest również na deklu "ślad" zakreślania nr referencyjnego i zmiana przeznaczenia koperty. Koperty były pod zegarki automatyczne, a w środku znajdziesz mechanizmy manualne. U mnie na dwóch zegarkach jest zakreślona XXXX informacja AUTOMATIC i nr ref.

Końcówka działalności marki przed upadkiem polegała na cięciu kosztów. Wykorzystywano zapasy magazynowe, a ostatecznie sięgnięto po mechanizmy ETA.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis AUTOMATIC jest ewidentnie zakreślony, jednak u mnie w wyniku polerki to jest mało widoczne.

IMG_20220103_155559.thumb.jpg.9a093624b481f361aded77d2d81fc9da.jpg

Do tego  na deklu ref. jest 167-01-32 oraz wypukły dekiel, co sugerowałoby ewidentnie mechanizm automatyczny AR-167 typu DAY-DATE

IMG_20220103_155616.thumb.jpg.526ab587ea5651e267eeb7089b8545c9.jpg

A w środku jest AR-163 DAY-DATE tyle, że mamy na tarczy same okienko DATE

IMG_20220103_155719.thumb.jpg.e2e5c5a2bb93b8b2536b04f4b6a2a381.jpg

Można powiedzieć, że składak - ALE mam drugi taki sam i na forum widziałem trzeci egzemplarz ->

Dlatego ja ciągle jestem ostrożny z szybkimi interpretacjami i pewnością w przypadku tej marki.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Odpowiedź mnie uspokoiła bo znając nieograniczone pomysły niektórych kolekcjo-majsterkowiczów wszystkiego bym się spodziewał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi