Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
admich

Zegarek na codzień do 1200zl

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję zegarka dla taty na prezent. Główne przeznaczenie to zegarek na codzień. Najważniejsze żeby zegarek miał chronograf. Szczególnie dobra wodoszczelność nie jest niezbędna.

Póki co znalazłem taki zegarek, proszę o podpowiedź czy w tym budżecie znajdę coś lepszego. 

https://www.timetrend.pl/si-ssb357p1.html?gclid=Cj0KCQiA0p2QBhDvARIsAACSOOMKSEHm0SAXMuFniQkRsvC7GNTjDzPCVmUyaqb86f76qII24S5bKdoaAk5OEALw_wcB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizen Eco-Drive Titanium CA0700-86E

Może taki ? Jest Eco- Drive (bateria ładowana światłem, akumulator wytrzyma przynajmniej 10 lat jeśli nie będzie trzymany zbyt długo w ciemności) Wymiary 43/11 Tytanowa koperta i bransoleta Tytan jest lżejszy od stali I najbardziej antyalergiczny Ma charakterystyczny szarawy kolor więc nie każdemu pasuje Stalowa koperta i bransoleta też jest ok zależy co kto woli 

image.png.d08f6a7b7adca9bdbfcc9d34be91f72e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też bym proponował coś z Eco Drive. Sam planuje ojcu taki zegarek kupić, ale mój ojciec używa zegarka w bardzo praktycznym ujęciu i wydaje się, że taki model byłby w punkt. Dokładny i bezobsługowy na lata.

Fajny przykład w sam raz.

https://szalonezegarki.pl/product-pol-2232-Zegarek-Meski-Citizen-CA7001-87L-Eco-Drive-Solarny.html

Klasyczny ale bez przesady, tez nie bardzo mały 42,5 mm. to pewnie taki max na typowy nadgarstek jeśli ma być wygodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.02.2022 o 16:41, admich napisał(-a):

Najważniejsze żeby zegarek miał chronograf

Czy Twój tata używał do tej pory zegarek z chronografem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, z obserwacji wiem że taki typ zegarka mu się poprostu podoba. W oko wpadł nieładnie ten Seiko i chciałem się dowiedzieć czy jest warty tych pieniędzy. 

Wg. mnie chodzi tylko o względy estetyczne. 

Wiem też, że kiedys właśnie taki model oglądał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz możliwość, to fajnie zobaczyć jak z czytelnością takiego zegarka. Taka ciemna, mało kontrastującą tarczą może wymagać chwili przyzwyczajenia. 

Zerknij jeszcze na zegarki Dan Henry, może tam będzie coś, co trafi w gusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, admich napisał(-a):

Nie, z obserwacji wiem że taki typ zegarka mu się poprostu podoba. W oko wpadł nieładnie ten Seiko i chciałem się dowiedzieć czy jest warty tych pieniędzy. 

Wg. mnie chodzi tylko o względy estetyczne. 

Wiem też, że kiedys właśnie taki model oglądał. 

Jeśli Tacie podobają się chronografy to sprawa jasna, trzeba iść w tym kierunku

Nie wiem jaka okazja się zbliża urodziny, imieniny bo do gwiazdki jeszcze daleko 😀

Ale jeśli masz jeszcze czas to warto się dobrze rozejrzeć żeby Tata był max zadowolony z prezentu

Ja jeszcze zaproponuję serię Casio Ediffice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyżej budżetu, ale Tissot PRC 200 to klasyka wśród chronografów. Zalety to szafirowe szkło, bransoleta i WR200 (standard to raczej WR50 - WR100). No i szeroko znana, szwajcarska marka. Być może dla Twojego taty to będzie miało znaczenie, że to "szwajcar" z rozpoznawalnym i szanowanym znakiem firmowym. Design dość konserwatywny, może też tacie przypasować.

obraz.thumb.png.eeddf90c9158a5eb72c3e5c5e83ad0cb.png

A jeżeli budżet musi być zachowany, to można poszukać jakiegoś Citizena z mechanizmem Eco-drive i może jeszcze z tytanową kopertą i bransoletą. Jest spory wybór.

obraz.thumb.png.cfe72df048e8211a44164df27123cb7c.png

P.S. Odpowiadając na Twoje pytanie na temat chronografu Seiko - to jest normalna cena za ten zegarek. Moim zdaniem ma jednak dwie wady. Rozmiar, to sprawa subiektywna i zależy od rozmiaru nadgarstka i preferencji użytkownika. Natomiast szkło mineralne to generalnie słaba opcja w zegarku kwarcowym kosztującym więcej niż 1.000 PLN.

W cenie tego Seiko, Citizen daje szkło szafirowe, mechanizm solarny eco-drive i jeszcze lekką tytanową kopertę i bransoletę. Dlatego w tym budżecie sam wybrałbym zdecydowanie Citizena zamiast Seiko.

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.02.2022 o 21:47, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Powyżej budżetu, ale Tissot PRC 200 to klasyka wśród chronografów. Zalety to szafirowe szkło, bransoleta i WR200 (standard to raczej WR50 - WR100). No i szeroko znana, szwajcarska marka. Być może dla Twojego taty to będzie miało znaczenie, że to "szwajcar" z rozpoznawalnym i szanowanym znakiem firmowym. Design dość konserwatywny, może też tacie przypasować.

obraz.thumb.png.eeddf90c9158a5eb72c3e5c5e83ad0cb.png

A jeżeli budżet musi być zachowany, to można poszukać jakiegoś Citizena z mechanizmem Eco-drive i może jeszcze z tytanową kopertą i bransoletą. Jest spory wybór.

obraz.thumb.png.cfe72df048e8211a44164df27123cb7c.png

P.S. Odpowiadając na Twoje pytanie na temat chronografu Seiko - to jest normalna cena za ten zegarek. Moim zdaniem ma jednak dwie wady. Rozmiar, to sprawa subiektywna i zależy od rozmiaru nadgarstka i preferencji użytkownika. Natomiast szkło mineralne to generalnie słaba opcja w zegarku kwarcowym kosztującym więcej niż 1.000 PLN.

W cenie tego Seiko, Citizen daje szkło szafirowe, mechanizm solarny eco-drive i jeszcze lekką tytanową kopertę i bransoletę. Dlatego w tym budżecie sam wybrałbym zdecydowanie Citizena zamiast Seiko.

Dzięki za podpowiedź. Chyba wybiorę Citizena CA0650-82L, ma całkiem fajny klasyczny wygląd i chyba wpisuje się w wymagania solenizanta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi