Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
macmad75

Czy automat poprawnie się nakręca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w poniższym temacie. 

Wiem, że poniższy opis odstaje od przyjętego standardu na forum, jestem początkującym w świecie automatów, zatem proszę o wyrozumiałość. 

Nowy Breitling Avanger 43. Po zakupie zwrócony do regulacji ponieważ opóźniał o 7 sekund i z każdym dniem było gorzej. 

Po regulacji w serwisie i nakręceniu było ok. +/- 1 sekund na dobę, czyli super. Ale tak jest w czasie dnia, jak go noszę. Po 5-6 godzinach w szufladzie w nocy opóźnia o 3 sekundy. Rano wibrograf w telefonie pokazywał: - 24s. Po ręcznym nakręceniu poprawił się do: - 1s. 

Wczoraj zegarek miałem cały dzień na ręku. Byłem na spacerze przez ponad godzinę. 

Czy w oparciu o powyższe można przyjąć się jest jakiś problem z nakręcaniem się sprężyny? Jeżeli jest to wada, jak powinien to udokumentować sprzedawcy. Po ręcznym nakręceniu sprzedawca zawsze wykaże, że uchyb mieści się w normie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rotomat trzeba nabyć...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, macmad75 napisał(-a):

problem z nakręcaniem się sprężyny

Ja myślę, że trochę ponoś swój nowy nabytek i daj mu się ułożyć

Dysponujesz może wiedzą, ile czasu zegarek przeleżał w magazynie od wyprodukowania do chwili sprzedaży

36 minut temu, kiniol napisał(-a):

rotomat trzeba nabyć..

Wiem że kolega @kiniol sobie żartuje :)

Ale rotomat kup jak już będziesz miał parę „automatów” :wub:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego nie? To drogi zegarek i może warto tylko dla niego kupić pojedynczy rotomat...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Ja myślę, że trochę ponoś swój nowy nabytek i daj mu się ułożyć

Dysponujesz może wiedzą, ile czasu zegarek przeleżał w magazynie od wyprodukowania do chwili sprzedaży

Wiem że kolega @kiniol sobie żartuje :)

Ale rotomat kup jak już będziesz miał parę „automatów” :wub:

Zegarek już trochę ma. Kupiony w styczniu, używałem go cierpliwie tydzień, potem kilkanaście dni w serwisie i teraz mija kolejny tydzień.

Zastanawiam się tylko nad jednym, czy odchylenia w mierzeniu czasu zależą w automatach od stopnia naciągnięcia sprężyny to tak bardzo jak w moim przypadku. W czasie użytkowania przez długi dzień odchylenie - 1 sekunda, a przez kilka godzin po zdjęciu z ręki - 3 sekundy. 

Poobserwuje go jeszcze jakiś czas. 

Godzinę temu, kiniol napisał(-a):

Ale dlaczego nie? To drogi zegarek i może warto tylko dla niego kupić pojedynczy rotomat...

Słusznie, kupię jakiś w rozsądnej cenie. Ale wydaje mi się, że rotomat to obejście, a nie rozwiązanie mojego problemu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, macmad75 napisał(-a):

Zegarek już trochę ma. Kupiony w styczniu, używałem go cierpliwie tydzień, potem kilkanaście dni w serwisie i teraz mija kolejny tydzień.

Chodziło mi o okres pomiędzy wyprodukowaniem a zakupem przez Ciebie. Może leżał gdzieś w magazynach latami i mu smary powysychały ;)

Też tak miałem że na ręku ciepły chodził a po zdjęciu zimny zatrzymywał się. Potrzebny był mu serwis. Nie twierdzę że u Ciebie jest dokładnie tak samo, ale ... może być.

ps. myślę że tydzień z okładem noszenia to trochę mało żeby mechanizm się ułożył; daj mu jeszcze szansę :huh:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Chodziło mi o okres pomiędzy wyprodukowaniem a zakupem przez Ciebie. Może leżał gdzieś w magazynach latami i mu smary powysychały ;)

Też tak miałem że na ręku ciepły chodził a po zdjęciu zimny zatrzymywał się. Potrzebny był mu serwis. Nie twierdzę że u Ciebie jest dokładnie tak samo, ale ... może być.

ps. myślę że tydzień z okładem noszenia to trochę mało żeby mechanizm się ułożył; daj mu jeszcze szansę :huh:

Ok, tak zrobię. Ale latami nie leżał, to jest model z 2021. Zrobiłem jeszcze kilka testów na wibrografie, z których wynika, ze z koronką w dół i w górę nieznacznie spieszy, a ze szkiełkiem do góry (czyli tak jak go zostawiam na noc) zwalnia 3 s. Może tu jest odpowiedz na moje wątpliwości (wibrograf w telefonie wiec raczej mało wiarygodny). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Taki drobiazg, to w zegarkach mechanicznych z balansem jest antyintuicyjne. Zegarek zwalnia przy pełnym nakręceniu, naciągnięciu a spieszy przy prawie pełnym zluzowaniu sprężyny naciągowej. Dzieje się tak, gdyż przy pełnym naciągu amplituda wychyleń balansu jest największa a przy prawie pełnym zluzowaniu mała co oznacza, że balans jak i kotwica trzepoczą nieczym skrzydełka kolibra.

W pierwszej kolejności odłóż go do szuflady, cyferblatem do góry w stanie, który uznajesz za "w pełni nakręcony". Zostaw go tak aż do pełnego zatrzymania. to oznacza kontrolę co nie mniej jak 12h. Jeżeli jest coś z naciągiem nie tak to będzie spora różnica, rzędu 30% w stosunku do katalogowej. I to jest już podstawa, taka zupełnie namacalna, do dochodzenia swoich praw z tytułu gwarancji albo rękojmi. Nie wnikam w te sprawy, sam wiesz jak jest to działaj.

Z pierwszego akapitu wynika, że zegarek powinien być regulowany w okreśonych warunkach. Przynajmniej ja i nie tylko ja, tak robię, że ustalam mniej więcej połowę siły naciągu i wtedy dokonuję korekty. W ten sposób wprowadzona poprawka jest dużo skuteczniejsza, lepsza w odniesieniu do dokładności zegarka na co dzień.

Jak już napisał wcześniej @Jędrula.wawa nieużywany, fabrycznie nowy mechanizm wymaga ~3 tygodni dotarcia i dopiero wtedy dokonujemy poprawek, choć nie chętnie, bo zmiana wynikająca z docierania zwykle jest in minus i uwzględniona przez producenta. To oznacza, że jeżeli użytkujesz zegarek prawidłowo to powinien mieć kilka, powiedzmy +8s/24h odchyłkę, która w naturalny sposób zjechałaby do +1s...+2s/24h po tych 3. tygodniach.

Jeżeli za bardzo przejmujesz się zegarkiem co nie jest jakimś wyjątkiem na początku użytkowania to może też tak być, że jest na okrągło w pełni nakręcony i z tego wynikają problemy, o których napisałem w pierwszym akapicie?

Zrób test rezerwy chodu i będziemy wiedzieli co dalej? A dalej będziesz głowił się dalej czyli później gdy będzie nad czym.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Ritter napisał(-a):

Taki drobiazg, to w zegarkach mechanicznych z balansem jest antyintuicyjne. Zegarek zwalnia przy pełnym nakręceniu, naciągnięciu a spieszy przy prawie pełnym zluzowaniu sprężyny naciągowej. Dzieje się tak, gdyż przy pełnym naciągu amplituda wychyleń balansu jest największa a przy prawie pełnym zluzowaniu mała co oznacza, że balans jak i kotwica trzepoczą nieczym skrzydełka kolibra.

W pierwszej kolejności odłóż go do szuflady, cyferblatem do góry w stanie, który uznajesz za "w pełni nakręcony". Zostaw go tak aż do pełnego zatrzymania. to oznacza kontrolę co nie mniej jak 12h. Jeżeli jest coś z naciągiem nie tak to będzie spora różnica, rzędu 30% w stosunku do katalogowej. I to jest już podstawa, taka zupełnie namacalna, do dochodzenia swoich praw z tytułu gwarancji albo rękojmi. Nie wnikam w te sprawy, sam wiesz jak jest to działaj.

Z pierwszego akapitu wynika, że zegarek powinien być regulowany w okreśonych warunkach. Przynajmniej ja i nie tylko ja, tak robię, że ustalam mniej więcej połowę siły naciągu i wtedy dokonuję korekty. W ten sposób wprowadzona poprawka jest dużo skuteczniejsza, lepsza w odniesieniu do dokładności zegarka na co dzień.

Jak już napisał wcześniej @Jędrula.wawa nieużywany, fabrycznie nowy mechanizm wymaga ~3 tygodni dotarcia i dopiero wtedy dokonujemy poprawek, choć nie chętnie, bo zmiana wynikająca z docierania zwykle jest in minus i uwzględniona przez producenta. To oznacza, że jeżeli użytkujesz zegarek prawidłowo to powinien mieć kilka, powiedzmy +8s/24h odchyłkę, która w naturalny sposób zjechałaby do +1s...+2s/24h po tych 3. tygodniach.

Jeżeli za bardzo przejmujesz się zegarkiem co nie jest jakimś wyjątkiem na początku użytkowania to może też tak być, że jest na okrągło w pełni nakręcony i z tego wynikają problemy, o których napisałem w pierwszym akapicie?

Zrób test rezerwy chodu i będziemy wiedzieli co dalej? A dalej będziesz głowił się dalej czyli później gdy będzie nad czym.

Bardzo dziękuję za obszerne i rzeczowe wyjaśniania, poprzednikom również. Zrobię tak jak piszesz. Jeżeli coś mnie zaniepokoi, poproszę jeszcze o jakieś wskazówki. 

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisze tego zlosliwie uwierz mi.Kup sobie zegarek kwarcowy i bedzie dokladniejszy. Zeby wszystkie mechaniki mialy takie odchylki jak twoj to by bylo super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCD rules. Nie żebym się nabijał, no może jednak, ale też to mam. Niemniej należy się opierać. :D

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi