Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
emsi_mc

Atlantic World Master vs Cortina urban

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki zegarek polecacie na prezent dla męża? On się zna na zegarkach, ja nie do końca😉 Ja celuje w Atlantic World Master 51752.41.65S lub Certine Urban DS-1. Pomóżcie proszę, doradźcie który lepszy... A może zupełnie coś innego? Z tym atlantyckiej, to mam problem, bo bardziej podobają mi się te stare modele po renowacji, ale trochę się boję kupić, bo zwyczajnie się na tym nie znam... Będę wdzięczna za każdą podpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba zegarki które wymieniłaś to automaty z tym że Certina pracuje na powermatic, natomiast Atlantic na ETA 7874. Z tego co pamiętam rozmiar chyba jest ten sam w obu 40mm, również w obu mamy szkiełko szafirowe. Wybór między nimi nie jest łatwy, cenowo Certina trochę droższa, ale to ze względu na mechanizm, mnie osobiście bardziej podchodzi Atlantic ze względów raczej wizualnych, nawiązanie do modeli produkowanych kilkadziesiąt lat temu, piękna tarcza.

Jednak ja nie jestem obiektywny, gdyż kolekcjonuję Atlantici od lat i to właśnie vintage czyli te "stare". Tobie jednak nie polecam, gdyż na rynku jest ich sporo, jednak w znacznej większości są to składaki bądź po kiepskiej renowacji i tu trzeba trochę się znać, aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto. 

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam słabość do Certiny, która oferuje świetną jakość za relatywnie rozsądne pieniądze. Spośród dwóch podanych modeli wizualnie mi się bardziej podoba (choć tylko minimalnie). Ostatecznie myślę, że wybierając pomiędzy tymi dwoma nie dokonasz złego wyboru. Atlantic ma mechanizm ETA 2824-2, który powinien ogarnąć każdy kumaty zegarmistrz natomiast Certina to Powermatic 80 - tu serwis tylko tych, którzy mają autoryzację Swatch Group.

PS. Atlantic ma tylko 50m WR, Certina już bodajże 100m więc jeśli ma być to zegarek do bardziej aktywnego stylu życia to Certina ma lekką przewagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa ładne i w rozsądnym rozmiarze. Każdy wybór będzie tutaj dobry. Osobiście chyba troszkę chętniej założyłbym na nadgarstek tę Certinę, ale to sprawa gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc, chyba zdecyduję się na ta Certine. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi