Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PM1122

porada potrzebna przy naprawie Kundo

Rekomendowane odpowiedzi

Odrazu przystąpię do rzeczy .

Przy kotwicy widać , że pręcik wygięty - są na nim widoczne ślady po kombinerkach ( na zdjęciu akurat niewidoczne , bo po bokach ) . Myślę , by go naprostować i wypolerować , aż znikną te wgniotki kombinerkowe.  Ale, czy konieczna będzie korekta na widełkach ?

Do tego wszystkiego ..., ktoś usiłował ustawić łożysko . A że nie ma tu nastawnego , no to zdecydował , wygiąć w werku tę część z łożyskiem kotwicy . Chyba minimalnie mu się udało . Czy wyżej , czy niżej stoi - no , myślę , że tak w miarę dobrze . Ale lekko wystaje na zewnątrz i jest tyć skręcone. Czyli otwór , nie jest idealnie w linii z ośką . Jednak ta ośka , w miarę luźno się ruszała . Czy idealnie , to narazie trudno mi powiedzieć , bo jeszcze brudny i niemrawo się rusza .  Jest za to , dość duży luz wzdłużny - myślę , że za duży !  

Jak radzicie - prostować ten element w płycie werku , czy wpierw wyczyścić , złożyć i wówczas ocenić jak to działa ? 

IMG_8665-crop.JPG

IMG_8666-crop.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę poprostowałem, ale też sporo czasu mi zeszło na regulacji palet kotwicy i widełek. Chodzi i kręci wahadłem około 300 stopni. Zobaczę jak długo. Kręcił nawet 360 stopni, ale zatrzymał się po kilkudziesięciu minutach i musiałem nieco przesunąć widełki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale zainteresowanie... Ale fakt, że to nie GB , ani CASIO ;) :D... ale zwykły Kundo. 

Upierdliwy niestety, bo było coś tam podginane, itd. 

Po założeniu wskazówek , przestał chodzić... doszedł tylko malusi opór. Wyglądało to tak , jakby jedna z palet gorzej pracowała i w końcu , stop. 

Więc , wysuwanie palety... no , normalnie po 0.05 mm.. Naprawdę, w takich wartościach się poruszałem. Narazie idzie, ale praca kotwicy, niebardzo mi się podoba. Jedna paleta fajnie i ma ładny spoczynek itp., a druga, bardzo mały spoczynek i często było , że ząb trafiał na powierzchnię impulsu. Zapewniam, że regulowałem położeniem włosa ( czyli widełek ) i jak było równo, to parę minut i zatrzymywał się.... Bo ta paleta , niechętnie pracowała. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, chyba zwycięstwo :D

Bo nadal chodzi z założonymi wskazówkami. Kręci około 300 stopni. 

Zaczekam jeszcze i jak dalej będzie tak szedł, to zakładam tarczę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje! Walka z paletami zakończona zwycięstwem- to jest COŚ. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i złożony :)

DSC_0334.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak..... wracam do niego, bo chodził może z miesiądz i potem już nie bardzo chciał. Pochodził dzień, innym razem tylko parę godzin. Dałem sobie spokój, bo inne sprawy miałem. Przyjrzałem mu się w zeszłym tygodniu. Górną śrubką lekuchno ruszyłem, no i chodzi już parę dni. Ale mam takie spostrzeżenia :  gdy wskazówka minutowa idzie pod górę, to wahadło kręci się 340 stopni. A gdy idzie w dół to tylko 280 stopni. Czyli raczej odwrotnie niż zazwyczaj. Minutowa, jak idzie pod górę, to ma ciężej i jej ciężar, to minimalnie powinien spowalniać ruch wahadła. A tu jest odwrotnie. 

Więc coś jest nie tak. No, ale co i jak to wytłumaczyć ? 🤔 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Zaznaczam od razu, że moje doświadczenie z zegarami kundo jest zerowe, ale czy próbowałeś przestawić tę wskazówkę o 180 st., tzn. zdjąć i założyć z 12 na 6, i czy zjawisko występuje wtedy w ten sam sposób (a nie odwrotnie).

Bo by się wtedy można było przekonać czy to wskazówka, czy coś w przekładni wskazań - opór, wygięcie osi minutowej, nadmierny luz na przykład. To, co opisujesz, wskazywałoby na problem po tej stronie płyty mechanizmu.

I czy nie ma jeszcze jakichś zadziorów na powierzchni pracującej palet, bo, jak widać, poprzedni majster obchodził się z tym dość bezceremonialnie, ale pewnie sprawdzałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wojtek796 napisał(-a):

Cześć.

Zaznaczam od razu, że moje doświadczenie z zegarami kundo jest zerowe, ale czy próbowałeś przestawić tę wskazówkę o 180 st., tzn. zdjąć i założyć z 12 na 6, i czy zjawisko występuje wtedy w ten sam sposób (a nie odwrotnie).

Bo by się wtedy można było przekonać czy to wskazówka, czy coś w przekładni wskazań - opór, wygięcie osi minutowej, nadmierny luz na przykład. To, co opisujesz, wskazywałoby na problem po tej stronie płyty mechanizmu.

I czy nie ma jeszcze jakichś zadziorów na powierzchni pracującej palet, bo, jak widać, poprzedni majster obchodził się z tym dość bezceremonialnie, ale pewnie sprawdzałeś.

Dzięki za uwagę  !

Jeszcze nie przełożyłem wskazówki na drugą stronę , ale faktycznie trzeba będzie tak zrobić , bo możliwe , że problemik jest właśnie taki j, ak opisałeś .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi