Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
adf1985

Zegarek z fazą księżyca - Atlantic czy Zeppelin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam dylemat. Chciałbym w przyszłości zakupić zegarek z komplikacją fazy księżyca. Wybór ograniczyłem do dwóch modeli, chcę zamknąć się w kwocie do 1500zł maksymalnie.

Wytypowałem dwa modele, które najbardziej mi się podobają.

Atlantic 56555.41.21 oraz Zeppelin 7036M-1

1.jpg.c5e8b67a3bdee2045e7dd1fd5a80a3f8.jpgimage.png.5fbaa0fb346d6c8518858e31890df9ad.png

W Atlanticu podoba mi się fakt, że ma szafirowe szkło i jest taki dosyć czysty w formie, z drugiej strony Zeppelin to takie nieco szaleństwo i też ma swój urok :).

Wszystko jest kwestią gustu, ale czy posiadacie jakieś informacje/doświadczenia, które kierowałyby wybór ku konkretnemu modelowi? Np. z tego co wiem, w Zeppelinie ustawienie fazy księżyca bywa upierdliwe, bo nie ma do tego osobnego pushera, z drugiej strony nie wiadomo, czy w Atlanticu jest to lepiej rozwiązane.

Co myślicie?

Edytowane przez adf1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest pusher w Atlanticu. Tylko inaczej rozwiązany. Nie wiem, nie sprawdzałem, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa zgaduję, że w środku obu zegarków tyka ten sam mechanizm. Najpewniej Ronda 706.B.

obraz.png.6b2645489c60ab3fb35b597cea5bfd4c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Faktycznie, w Zeppelinie jest Ronda 706.B, zaś w Atlanticu jest 706.1. Różnią się tym, że w 706.B jest 5 kamieni, zaś w 706.1 jeden. Nie wiem na ile ma to znaczenie, ale 5 brzmi lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jest jeszcze taka różnica, że w Zeppelinie jest dość rzadko spotykana komplikacja wskazania numeru tygodnia, a w Atlanticu już nie. A 5 kamieni to rzeczywiście lepiej niż 1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc Zeppelin w tym przypadku wyda się sensowniejszym wyborem, zwłaszcza, że faktycznie ten numer tygodnia akurat u mnie by się przydawał. Dzięki z dotychczasowy udział w dyskusji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeppelin ładniejszy. Wskazówki wyglądają na zdjęciu jak czarne. Jeśli tak to będzie czytelny. Wskazanie tygodnia na +. Meszyczek natychmiast do kosza na śmieci. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi