pmwas 聽聽 9030 #2326 Napisano 3 Wrze艣nia (edytowane) 7 godzin temu, zadra napisa艂(-a): no nieeee, czyli jednak naprawa a nie sprzeda偶 na 偶yletki? 聽 Tak w艂a艣ciwie, to na tych sprz臋gie艂kach nie mo偶na je藕dzi膰 ca艂y czas olewaj膮c nap臋d 4x4?聽 聽 Mo偶na, ale nie chc臋 je藕dzi膰 niepe艂nowarto艣ciowym autem.聽 聽 To jak niedzia艂aj膮cy automat w zegarku, jeden nakr臋ca r臋cznie i u偶ywa, drugi nie zdzier偶y i ja jestem w tej drugiej grupie...聽 聽 Plan jest taki, 偶e tam zajrz膮, wyceni膮 i ustalimy co wymieniamy i za ile, bo bez rozebrania nic si臋 nie wymy艣li.聽 聽 Minus 偶e daleko, plus, 偶e cz臋艣ci maj膮 na miejscu...聽 聽 聽 Edytowane 3 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1807 #2327 Napisano 3 Wrze艣nia 16 godzin temu, pmwas napisa艂(-a): nie chc臋 je藕dzi膰 niepe艂nowarto艣ciowym autem przecie偶 to auto od zawsze jest niepe艂nowarto艣ciowe w jakim艣 stopniu u艂omne. Jaki najwi臋kszy dystans zrobi艂e艣 mi臋dzy awaryami?聽 聽 W sumie sprz臋gie艂ka mog艂y Ci 偶ycie uratowa膰聽 gdyby艣 p臋dzi艂 na autostradzie..聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2328 Napisano 4 Wrze艣nia (edytowane) 9 godzin temu, zadra napisa艂(-a): przecie偶 to auto od zawsze jest niepe艂nowarto艣ciowe w jakim艣 stopniu u艂omne. Jaki najwi臋kszy dystans zrobi艂e艣 mi臋dzy awaryami?聽 聽 W sumie sprz臋gie艂ka mog艂y Ci 偶ycie uratowa膰聽 gdyby艣 p臋dzi艂 na autostradzie..聽 聽 Pomijaj膮c walk臋 z zatkanym przy remoncie odpowietrzeniem skrzyni, czarny ju偶 - odpuka膰 - z 17-18 tysi臋cy je藕dzi.聽 Tzn po drodze by艂a wymiana tulejek wahaczy, ale to nie awaria, to od zabaw w terenie 馃槉 聽 Jak m贸wi臋. Nie chc臋 oskar偶a膰 kogos bezzasadnie, a ju偶 na pewno nie imiennie, ale niestety mam powa偶ne podejrzenia, 偶e tym razem to mechanicy pr贸bowali mnie zabi膰 聽 Oni z regu艂y robi膮 - a jak偶e - Patrole, a tam to jest inaczej skonstruowane.聽 Poczekam na opinie z Popradu jak to rozbior膮, ale niestety obawiam si臋, 偶e to dokr臋cenie nakr臋tki na wa艂ku ataku na szybko, bez regulacji spowodowa艂o awari臋. Bo objawy pasuj膮 idealnie do za mocno dokr臋conej nakr臋tki.聽 Wypisz wymaluj - nic nic nic i nagle jeb, jak "gunshot" jak to pisa艂 Amerykanin. I to dok艂adnie tak by艂o.聽 Edytowane 4 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2329 Napisano 5 Wrze艣nia No i tak...聽 聽 聽 聽 Lewy przegub polecia艂 na bank.聽 Z prawej strony posz艂o g艂adko, natomiast ta p贸艂o艣 jest gdzie艣 z艂amana聽 Ko艅c贸wka lata jak 艂opata, lekko si臋 wysun臋艂a przy zdejmowaniu zabieraka i nie sz艂o jej wsun膮膰 z powrotem, mia艂em k艂opot z za艂o偶eniem sprz臋gie艂ka, bo przecie偶 nie b臋d臋 dokr臋ca艂 na si艂臋.聽 聽 Na koniec po "pomerdaniu" ca艂ym sprz臋gie艂kiem - wlaz艂o.聽 聽 聽 Auto je藕dzi na rozlaczonych piastach.聽 聽 Oczywi艣cie nie s膮dz臋, 偶eby to by艂a awaria przegubu. Bo w贸wczas zablokowalby si臋 jedna p贸艂o艣, a drugie ko艂o by si臋 kr臋ci艂o, a mnie bardziej dymi艂a prawa opona, wi臋c my艣l臋 偶e podczas hamowania oberwa艂 przegub.聽 Zw艂aszcza, 偶e wyje zdecydowanie z prawej, czyli dyfer.聽 聽 Autko gotowe do drogi, 11 wyruszam, 12 rano zostawiam auto w Popradzie.聽 聽 Mia艂em 10. robi膰 te sprz臋gie艂ka, ale mi przysz艂o do g艂owy, 偶e jak b臋dzie pada膰, to jestem w... No tam 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2330 Napisano 9 Wrze艣nia (edytowane) Nie mam za bardzo pomys艂u jak samemu sprawdzi膰, co mi w czarnym piszczy pod mask膮.聽 聽 Ciekawostka, bo przy przegazowaniu na postoju albo nie s艂ycha膰 nic, albo lekkie gwizdni臋cie, 偶e pewnie bym si臋 nie przej膮艂, natomiast jak da膰 du偶o gazu i obrot贸w podczas jazdy to strasznie to piszczy.聽 Tylko ten d藕wi臋k trudno jednoznacznie nazwa膰, bo albo jest to wysoki pisk - taki od tarcia, albo gwizd np nieszczelnego wydechu czy dolotu.聽 聽 S臋k w tym, 偶e - ju偶 kt贸ry艣 raz - nie ma mi kto pomoc, bo jeden by musia艂 gazowa膰, a drugi szuka膰 gdzie to gwi偶d偶e.聽 聽 Podczas jazdy wydaje si臋 to by膰 z lewej, gdzie jest wydech i serwo, ale wiadomo jak to si臋 w aucie mo偶e nie艣膰...聽 聽 Na razie spryskam paski wielorowkowe, cho膰 wiem, 偶e to nie to.聽 Edytowane 9 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2331 Napisano 11 Wrze艣nia UAZ bez przyg贸d dojecha艂 do Popradu 聽 聽 W ko艅cu miejsce, gdzie nie jest odmie艅cem 馃ぃ 2 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2332 Napisano 11 Wrze艣nia Dzie艅 u艂o偶y艂 si臋 艣wietnie.聽 Mia艂em odda膰 auto jutro, bo pracuj膮 do 16, a ja w Nowym Targu ko艅cz臋 z regu艂y ko艂o 15-15:30 聽 Tymczasem dzisiaj w pracy luz, o 13 po robocie i rura.聽 Dojecha艂em o 15, auto zostawi艂em i - zamiast noclegu - rezerwacja Flixbusa i na dworzec.聽 聽 聽 Dworzec w Popradzie - no taki, ale za to w tle pi臋kny widok na wyrastaj膮cy z r贸wniny masyw Tatr 馃グ 聽 Autobus o 16:50, w Krakowie o 19:45. 聽 Podw贸jna atrakcja, bo kocham Krak贸w.聽 Normalnie bym go nie zobaczy艂, bo poszed艂bym na poci膮g, ale rodzina si臋 ucieszy艂a i przyje偶d偶a na kolacj臋. Wr贸cimy razem.聽 Jednak... Wcale nie tak daleko ten Poprad 馃槂 3 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2333 Napisano 12 Wrze艣nia (edytowane) Z tym piskiem/艣wistem w 馃挬UAZie to te偶 zagadka.聽 Zdarza si臋 tylko przy du偶ych obrotach i na du偶ych obci膮偶eniach silnika.聽 聽 Tzn jak chc臋 szybko przyspieszy膰 to jest bardzo wyra藕ny i trwa czasem do momentu zmiany biegu, natomiast na luzie trzeba mocno depn膮膰, 偶eby silnik gwa艂townie zwi臋kszy艂 obroty, a i tak s艂ycha膰 go nawet nie przez sekund臋 i znika.聽 聽 Paski spryskane preparatem do pask贸w - nic.聽 Poniewa偶 brzmi to troch臋 jak 艣wist powietrza, podokrecalem obejmy w przewodach mi臋dzy filtrem powietrza a przepustnic膮 oraz w przewodzie podci艣nienia - te偶 nic.聽 聽 By艂y k艂opoty z serwem, a 艣wiszczy chyba po tej stronie, wi臋c mo偶e zn贸w wr贸c臋 do koncepcji dziury w membranie serwa, ale serwo dzia艂a dobrze.聽 聽 Przypomn臋 kolopty z utrat膮 mocy - mo偶e to zatem jaka艣 ma艂a nieszczelno艣膰 w dolocie?聽 Tylko 艣wiszczy po stronie wydechu, ale wiadomo, jak ci臋偶ko to wys艂ysze膰 podczas jazdy.聽 Niemniej... Mo偶e to ma艂a nieszczelno艣膰 uszczelki kolektora wydechowego?聽 Bo pojawi艂o si臋 w dniu odebrania auta po wymianie t艂umik贸w,pewnie troch臋 ch艂opaki poszarpali. Inna sprawa, 偶e przed wymian膮 raczej tak nie przyspiesza艂em, a nawet je艣li, to ha艂as dziurawego wydechu m贸g艂 to zag艂uszy膰 聽 Oczywi艣cie mo偶e to by膰 te偶 pompa wspomagania i pompa wody.聽 Ale nie s艂ycha膰,by na jalowych obrotach cokolwiek tam ha艂asowa艂o...聽 聽 No i wreszcie - przypomn臋 偶e jaki艣 czas temu silnik wyrzyga艂 ca艂y olej i przez chwil臋 g贸ra pracowa艂a na sucho. Wi臋c mo偶e to sam silnik?聽 聽 Poki co poczekam a偶 b臋dzie wyra藕niej s艂yszalne. Bo aktualnie pojawia si臋 tylko przy (zbyt) dynamicznym przyspieszaniu...聽 聽 聽 聽 Edytowane 12 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2334 Napisano 12 Wrze艣nia Acha, w sprawie 馃崐 dzi艣 cisza, a w poniedzia艂ek jest jakie艣 艣wi臋to, wi臋c najwcze艣niej pierwsze informacje we wtorek...聽 聽 A czarny przez weekend ma wolne, bo jutro jad臋 Giuli膮. Za d艂ugo ju偶 stoi, a w tym autku roz艂adowany akumulator to powa偶na awaria ko艅cz膮c膮 si臋 kasowaniem b艂臋d贸w w ASO 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 348 #2335 Napisano 12 Wrze艣nia 1 godzin臋 temu, pmwas napisa艂(-a): Acha, w sprawie 馃崐 dzi艣 cisza, a w poniedzia艂ek jest jakie艣 艣wi臋to, wi臋c najwcze艣niej pierwsze informacje we wtorek...聽 聽 No to czekamy do wtorku...聽馃槥 1 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
tts 聽聽 4985 #2336 Napisano 12 Wrze艣nia 3 hours ago, pmwas said: Za d艂ugo ju偶 stoi, a w tym autku roz艂adowany akumulator to powa偶na awaria ko艅cz膮c膮 si臋 kasowaniem b艂臋d贸w w ASO Niekoniecznie, po wymianie/na艂adowaniu akumulatora i kilku odpaleniach zwykle znikaj膮. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2337 Napisano 13 Wrze艣nia (edytowane) 9 godzin temu, tts napisa艂(-a): Niekoniecznie, po wymianie/na艂adowaniu akumulatora i kilku odpaleniach zwykle znikaj膮. 聽 Gdzie艣 na YT widzia艂em jak to samemu pokasowa膰.聽 Jednak wsz臋dzie pisz膮, 偶e wyjmowanie akumulatora z tego auta raczej po pod艂膮czeniu podtrzymania.聽 Do tego pono膰 do tych akumulator贸w potrzebny jest lepszy prostownik ni偶 taki najta艅szy do UAZa i og贸lnie - po co mi ten k艂opot?聽 聽 Fakt, 偶e tym razem je艣li padnie, to tym razem spr贸buj臋 zaradzi膰... Bo wtedy by艂a zbyt nowa i ba艂em si臋 samemu rusza膰...聽 聽 Wtedy tylko ograniczy艂em si臋 do wyczyszczenia styku ze 艣niedzi i dopiero wtedy system zobaczy艂, 偶e jest roz艂adowany. Taka blacha przyczyna a taki k艂opot...聽 聽 Ale zn贸w - wol臋 do tej sytuacji po prostu nie dopu艣ci膰 聽 Swoj膮 drog膮 馃挬UAZ potrzebowa艂by nowego przed zim膮. I koniecznie opon. Ale jak tu w takiego trupa tyle inwestowa膰 馃う?聽 Chyba si臋 skusz臋 na chi艅skie... Ew. jeszcze Matadory da si臋 kupi膰 za wzgl臋dnie akceptowaln膮 kas臋. Bo porz膮dne opony zdecydowanie za drogie, a to i tak wolno je藕dzi. S膮 takie co ludzie pisz膮, 偶e niby przyzwoite...聽 聽 Edytowane 13 Wrze艣nia przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 348 #2338 Napisano 13 Wrze艣nia 3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a): 聽 Swoj膮 drog膮 馃挬UAZ potrzebowa艂by nowego przed zim膮. I koniecznie opon. Ale jak tu w takiego trupa tyle inwestowa膰 馃う?聽 Chyba si臋 skusz臋 na chi艅skie... Ew. jeszcze Matadory da si臋 kupi膰 za wzgl臋dnie akceptowaln膮 kas臋. Bo porz膮dne opony zdecydowanie za drogie, a to i tak wolno je藕dzi. S膮 takie co ludzie pisz膮, 偶e niby przyzwoite...聽 聽 聽 A jaki do聽niego聽jest rozmiar? 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2339 Napisano 13 Wrze艣nia 3 minuty temu, jacek_63 napisa艂(-a): 聽 A jaki do聽niego聽jest rozmiar? 聽 225/75 R16 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2340 Napisano 15 Wrze艣nia 聽 Ech... Nie patrzy艂em przy tankowaniu i przela艂em. Pola艂o mi si臋 po zbiorniku. Niby si臋 nic nie sta艂o, tylko tak wali benzyn膮 podczas jazdy, 偶e nos wykr臋ca 馃う 1 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2341 Napisano 16 Wrze艣nia Warte odnotowania...聽 聽 Pierwszy raz odk膮d mam to czarne auto, niedzia艂aj膮ce 艣wiat艂o z ty艂u (tym razem pozycyjne) okaza艂o si臋 by膰 tylko spalon膮 偶ar贸wk膮 馃ぃ 聽 1 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2342 Napisano 17 Wrze艣nia O.聽 To jednak nie deszcz贸wka pod autem... 聽 聽 VID_20250917_193738.mp4 聽 聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2343 Napisano 17 Wrze艣nia Zrobi艂em, ale - jak zwykle w UAZie - makabra.聽 My艣la艂em 偶e b臋dzie raczej prosto.聽 Od艂膮czam przew贸d, skracam i pod艂膮czam z powrotem. Tak?聽 Nie.聽 Spodziewa艂em si臋, 偶e z nagrzewnicy wychodzi taka ko艅c贸wka zw臋偶aj膮ca si臋 na ko艅cu, na kt贸r膮 naci膮ga si臋 gumowy w膮偶.聽 Ale nie. Z nagrzewnicy wystaje po prostu chamska rurka, do tego du偶o szersza ni偶 gumowy w膮偶 uk艂adu ch艂odzenia.聽 Naci膮gni臋cie za w膮skiego w臋偶a na zwyk艂膮 rurk臋 oczywi艣cie jest trudne i koniec w臋偶a聽mocno na tym cierpi. Do tego wida膰, 偶e rozpycha si臋 nie do ko艅ca symetrycznie, a p臋k艂 tam, gdzie jest bardziej rozci膮gni臋ty.聽 Tzn teraz po za艂o偶eniu wygl膮da dok艂adnie tak jak przed 艣ci膮gni臋ciem i mam wra偶enie, 偶e聽to znowu kiedy艣 p臋knie. A wtedy b臋dzie trudniej, bo po kolejnym skr贸ceniu w膮偶 mo偶e ju偶 by膰 za kr贸tki i trzeba b臋dzie go wymieni膰 albo sztukowac z zastosowaniem jakiej艣 z艂膮czki...聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2344 Napisano 18 Wrze艣nia Je藕dzi, nie leje, natomiast ju偶 s膮 p臋kni臋cia zewn臋trznej warstwy i wida膰, 偶e kr贸ciec jest za gruby do tego w臋偶a.聽 Zobaczymy, jak zn贸w p臋knie, to co艣 wymy艣l臋. Najwy偶ej si臋 ca艂y wymieni, ale do tego to ju偶 kanal potrzebny, bo on znika gdzie艣 w podwoziu...聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 348 #2345 Napisano 18 Wrze艣nia A co tam u聽馃崐 ? 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2346 Napisano 18 Wrze艣nia 12 minut temu, jacek_63 napisa艂(-a): A co tam u聽馃崐 ? 聽 Cisza g艂ucha. A kazali czeka膰 na maila to nie chc臋 jeszcze nagabywa膰.聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 348 #2347 Napisano 18 Wrze艣nia No to czekamy... 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2348 Napisano 18 Wrze艣nia No i jest.聽 I wiecie co? Tak, zatarte i roz*ne 艂o偶yska na ataku.聽 Czyli niestety moje podejrzenia okaza艂y si臋 s艂uszne.聽 Oczywi艣cie, ja tego nie udowodni臋, ale na bank auto za艂atwione przez mechanik贸w przy wymianie uszczelniacza.聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1807 #2349 Napisano 18 Wrze艣nia Od kilku stron powtarzam w k贸艂ko, 偶eby艣 si臋 od tych rze藕nim贸w trzyma艂 z daleka. Mam nadziej臋, 偶e Panowie z Czecholandii maj膮 wi臋cej mechanicznego sprytu ..聽 2 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9030 #2350 Napisano 18 Wrze艣nia Tak to wygl膮da (foto uaz Slovensko)聽 聽 聽 Samo si臋 nie zrobi艂o niestety.聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach