zadra 聽聽 1774 #2151 Napisano 7 Kwietnia (edytowane) W dniu 6.03.2025 o 00:48, zadra napisa艂(-a): Nie ufaj mechanikom. Ufaj sobie, to si臋 nie zdziwisz a i dodatkowo zaoszcz臋dzisz sobie nerw贸w 聽 聽 W dniu 27.02.2025 o 21:30, zadra napisa艂(-a): Jesli zaczniesz pomarancz臋 wozi膰 na naprawy do tych Twoich fahofcuff to 聽 W dniu 3.01.2025 o 15:47, zadra napisa艂(-a): Ca艂y czas naprawiasz w tym samym warsztacie. Mnie nie dziwi, ze za kazdym razem dostrzegasz niedoci膮gni臋cia i niedom贸wienia. 聽Nie zg艂asza艂e艣 wycieku, to "nie widzieli"- zrobili swoje i poczekaj膮 az pojedziesz do nich naprawiac wyciek. 聽 Jaki mieliby interes w聽 napraWIENIU auta skoro wi臋kszy interes maj膮 w ci膮g艂ym napraWIANIU auta? 聽 Kwestia tego warsztatu by艂a juz wczesniej wielokrotnie poruszana i przed napraw膮 mostu, i po stwierdzeniu braku oleju przek艂adniowego, i po wymianie uszczelek, wa艂u, sprz臋g艂a... Ca艂y czas tak samo podchodz膮 do roboty a Ty za kazdym razem dziwisz si臋 bo "tym razem" mia艂es nadziej臋, ze juz b臋dzie dobrze 聽 聽 聽 Dale wstecz nie chcia艂o mi si臋 przegl膮da膰, ale na bank jeszcze kilka takich moich "z艂otych my艣li" dot Twoich mechanik贸w opisa艂em.. 聽 Na szcz臋艣cie widz臋, 偶e艣 si臋 wzi膮艂 w ko艅cu sam za robot臋 i naprawi艂e艣 potencjalnie nienaprawialne w warsztacie mankamenty No i super - tak trzymaj. A co do lampy, to ciesz臋 si臋, 偶e mog艂em pom贸c, bo przecie偶 : 聽 W dniu 24.02.2025 o 18:05, zadra napisa艂(-a): Najprawdopodobniej s艂abe styki masowe przy karoserii albo jakie艣 "w膮skie gard艂o" na jakim艣 po艂膮czeniu. Musia艂by艣 pomierzy膰 id膮c w kierunku akumulatora. By膰 mo偶e jednak czujnik w skrzyni. Mo偶e zaolejony styk albo zw臋glone co艣.. 聽 Edytowane 7 Kwietnia przez zadra 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2152 Napisano 8 Kwietnia (edytowane) "Niech pan tu zejdzie na d贸艂" to zawsze 藕le wr贸偶y 馃ぃ 聽 聽 Luz na tulejach, ale przegl膮d przeszed艂. Tuleje z przodu do roboty, ale to ma艂a robota.聽 聽 艢wiat艂a po moich naprawach dzia艂aj膮 馃挭.聽 I tyle mi dobrze, 偶e sam wymy艣li艂em jak to naprawi膰, 偶eby nie by艂o roboty na par臋 godzin z zardzewia艂ym zderzakiem. 聽 Ciekawe jak w maju p贸jdzie drugiemu... A偶 si臋 boj臋...聽 聽 Co dalej? Nie wiem. Na ten moment musz臋 ogarn膮膰 te tuleje, bo t艂uk膮 si臋 faktycznie potwornie. Do tego test drogowy potwierdzi艂 uwagi diagnosty - lewy b臋ben hamulcowy trzyma i si臋 grzeje. Tak偶e wiem, co s艂ysz臋 od ok 1000km, cho膰 zastanawia艂em si臋, czy to 艂o偶ysko czy co...聽 聽 Ogarn臋 to i pomy艣l臋 czy, i kiedy, go sprzedawa膰...聽 Edytowane 9 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2153 Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Um贸wi艂em czarnego UAZa do mechanika 500m ode mnie.聽 My艣l臋, 偶e ogarnie, a oszcz臋dzi mi to je偶d偶enia po 艣wiecie.聽 Potem zobacz臋 czy sprzedawa膰. Koszt贸w wielkich nie robi, a fajne autko do czarnej roboty...聽 Czasem trzeba co艣 przewie藕膰 a w nim wn臋trza nie szkoda, jak r贸wnie偶 mo偶e zim膮 je藕dzi膰, bo i tak jest obrdzewia艂y, a pomara艅czy szkoda na s贸l.聽 聽 Wczoraj poje藕dzi艂em tym gruzem i ja go naprawd臋 mimo wszystko lubi臋. Jest w nim co艣... Nie wiem co...聽 聽 聽 Naprawd臋 mi ul偶y艂o, bo tak mi smutno by艂o, 偶e to zdj臋cie mia艂o si臋 okaza膰 po偶egnalnym... Jak si臋 偶egna膰 to w milszej atmosferze, a nie sprzedawa膰 w cenie z艂omu porzucony przy ulicy rdzewiej膮cy wrak bez przegl膮du 聽 聽 Edytowane 9 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1774 #2154 Napisano 9 Kwietnia Ale skoro jest ju偶 sprawny i Ty jeste艣 tego pewien, bo sam naprawi艂e艣.. Na co czeka膰? a偶 znowu warto艣膰 drastycznie spadnie, bo przegl膮du nie przejdzie albo zacznie olejem sika膰? Na razie "ko艅 jaki jest - ka偶dy widzi" troch臋 korozji, ale odpala, trz臋sie i jedzie.. 聽 Sprzedawa膰 p贸ki je藕dzi i koszt贸w nie robi.. ! ! ! 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2155 Napisano 9 Kwietnia (edytowane) 4 godziny temu, zadra napisa艂(-a): Ale skoro jest ju偶 sprawny i Ty jeste艣 tego pewien, bo sam naprawi艂e艣.. Na co czeka膰? a偶 znowu warto艣膰 drastycznie spadnie, bo przegl膮du nie przejdzie albo zacznie olejem sika膰? Na razie "ko艅 jaki jest - ka偶dy widzi" troch臋 korozji, ale odpala, trz臋sie i jedzie.. 聽 Sprzedawa膰 p贸ki je藕dzi i koszt贸w nie robi.. ! ! ! 聽 B臋ben z ty艂u musz臋 ogarn膮膰, 偶eby m贸g艂 na ko艂ach pojecha膰, bo wczoraj sprawdza艂em i si臋 wyra藕nie grzeje. I wraz z przebiegiem coraz bardziej go s艂ycha膰...聽 聽 No i wydaje mi si臋, 偶e mo偶e znalaz艂em dobrego mechanika dla mojej pomara艅czy... Zaczniemy od doprowadzenia czarnego do stanu nadaj膮cego si臋 do jazdy i zobacz臋 jak nam si臋 u艂o偶y wsp贸艂praca, bo do katowickich niedbalc贸w nie pojad臋, jednak olej kapi膮cy mi na g艂ow臋 偶e 艣wie偶o zrobionej skrzyni do艣膰 dos艂ownie przela艂 czar臋 goryczy 馃槖 聽 Nie lubi臋 pisa膰 o kim艣 藕le i nie chc臋, 偶eby kto艣 by艂 藕le oceniony z powodu uazowato艣ci UAZa (bo z 馃挬 bicza nie ukr臋cisz) , jestem w stanie uznac, 偶e wa艂 nap臋dowy rozwalaj膮cy sie 2000km po wymianie krzy偶aka to marna jako艣膰, a nie spartaczona wymiana krzy偶aka za niema艂膮 kas臋, ale lewarek odpadaj膮cy podczas jazdy 10km po wyjechaniu z serwisu, niedokr臋cony korek wlewu oleju, czy brak oleju w reduktorze po wymianie, a do tego udawanie, 偶e nie widz膮 powodzi na podwoziu... za du偶o... Ma艂o brak艂o, a z braku oleju zatar艂bym dopiero co zrobion膮 skrzyni臋 i na pewno by艂by to m贸j problem, a nie ich...聽 聽 Uszczelki w silniku dla odmiany zrobili dobrze, min臋艂o ju偶 ponad 25000km i jest w porz膮dku...聽 聽 聽 A no i jest jeszcze jedno... Obieca艂em koledze, 偶e jak kupi臋 pomara艅cz臋 to dam mu czarnym poje藕dzi膰 - skoro je藕dzi to musz臋 si臋 wywi膮za膰 馃槅 Edytowane 9 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2156 Napisano 11 Kwietnia (edytowane) Zam贸wi艂em now膮 pomp臋 sprz臋g艂a do 馃崐.聽 聽 Natomiast nie do ko艅ca rozumiem t膮 usterk臋. Trzeba by si臋 dowiedzie膰, czy to fabryczny problem, czy pojawi艂 si臋 dopiero po kolizji z drzewem.聽 聽 Ot贸偶 skrzynia blokuje si臋 jak si臋 wci艣nie sprz臋g艂o podczas hamowania.聽 Podczas jazdy w zasadzie bez problem贸w, tylko podczas hamowania - po zatrzymaniu nie idzie wy艂膮czy膰 dw贸jki, trzeba j膮 wypchn膮膰 na si艂臋.聽 聽 Wygl膮da jak nieroz艂膮czaj膮ce si臋 do ko艅ca sprz臋g艂o, natomiast - co odkry艂em ostatnio - wystarczy lekkie przegazowanie na wci膮偶 wci艣ni臋tym sprz臋gle i dw贸jka wyskakuje leciutko. Mo偶e to 艂o偶ysko pilotuj膮ce? Nie wiem... Gdyby by艂o to nieroz艂膮czone sprz臋g艂o, to dodanie gazu powinno raczej pogorszy膰 spraw臋 i/lub przypali膰 sprz臋g艂o...聽 聽 Mam tylko nadziej臋, 偶e nowa pompa b臋dzie pasowa膰, bo te p贸藕ne roczniki maj膮 zmienion膮 pomp臋... Tzn r贸偶ni si臋 w zasadzie tylko wygl膮dem, bo dzia艂a przecie偶 tak samo. Modernizacj膮 tego si臋 nazwa膰 nie da, bo lej膮 pono膰 do艣膰 cz臋sto 馃う 聽 Edytowane 11 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
satanic 聽聽 15497 #2157 Napisano 12 Kwietnia 聽 To ju偶 wiesz co z czarnym zrobi膰馃槈 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2158 Napisano 13 Kwietnia (edytowane) W dniu 12.04.2025 o 08:34, satanic napisa艂(-a): 聽 To ju偶 wiesz co z czarnym zrobi膰馃槈 聽 Owszem, dostarcz臋 jutro, odbi贸r za 5 lat 聽 Nie powiem, rozmawia艂em przez telefon i - g艂贸wnie - mailowo, bardzo mi艂y cz艂owiek. I pomocny. Natomiast biznes... C贸偶, chyba wychodzi z za艂o偶enia, 偶e UAZ to hobby i si臋 przeca nie pali 馃槅 Edytowane 13 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2159 Napisano 13 Kwietnia Tymczasem w pomara艅czowym ju偶 ewidentnie kapie z reduktora.聽 Tak偶e problem si臋 nasila.聽 Nic, zobacz臋 jak mi si臋 b臋dzie uk艂ada膰 wsp贸艂praca z nowym warsztatem, to mo偶e im go podrzuc臋, 偶eby ogarn臋li, bo niestety ewidentnie ju偶 kapie olej z os艂ony 馃槚 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2160 Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Czarny pojecha艂 do mechanika (tuleje i grzej膮cy si臋 b臋ben) .聽 Spoko to wygl膮da i 10 minut pieszo.聽 Licz臋 na owocn膮 wsp贸艂prac臋 w utrzymywaniu UAZa zdolnym do jazdy na polskich drogach Edytowane 15 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2161 Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Na razie cisza. Pewnie zn贸w czekamy na cz臋艣ci... Bo zadanie raczej prostsze ni偶 trudniejsze...聽 聽 Tymczasem w 馃崐 cudzie techniki zaci臋艂a si臋 stacyjka. Dodam, 偶e 160km od domu.聽 Ledwo to odpali艂em, na si艂臋 za 3 razem.聽 Poki co preparat do konserwacji zamk贸w znacz膮co pom贸g艂. Ale co艣 czuj臋, 偶e to pocz膮tkowe objawy awarii stacyjki 馃く Edytowane 17 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1774 #2162 Napisano 17 Kwietnia 6 godzin temu, pmwas napisa艂(-a): zaci臋艂a si臋 stacyjka Sugeruj臋 przerobienie w taki spos贸b, 偶eby sam start wyprowadzi膰 na panel jako przycisk jak w traktorze.. 聽 NIkt Ci tego auta nie zajuma a nawet je艣li by chcia艂, to i tak to zrobi.. 2 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2163 Napisano 18 Kwietnia (edytowane) 10 godzin temu, zadra napisa艂(-a): Sugeruj臋 przerobienie w taki spos贸b, 偶eby sam start wyprowadzi膰 na panel jako przycisk jak w traktorze.. 聽 NIkt Ci tego auta nie zajuma a nawet je艣li by chcia艂, to i tak to zrobi.. 聽 Dok艂adnie tak my艣l臋 馃ぃ 聽 Co wi臋cej uwa偶am, 偶e jak kto艣 si臋 skusi, to i tak za 3 dni odda.聽 聽 A czarny ju偶 prawie gotowy, tylko czekamy na cylinderek do tylnego b臋bna i b臋dzie hula膰... Do nast臋pnej awarii 馃榾 Edytowane 18 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2164 Napisano 19 Kwietnia Maszyn臋 odebra艂em.聽 Niby wszystko dobrze, ale ten pedal hamulca taki dziwny. Pracowa艂 mi臋kko i niejednostajnie. My艣la艂em, 偶e si臋 zapowietrzy艂o, ale przecie偶 odpowietrzali chyba uk艂ad?聽 聽 Czyta艂em gdzie艣 偶eby sprawdzi膰 korek zbiorniczka (nie wiem co by to mia艂o niby zmieni膰), faktycznie by艂 ciut lu藕ny.聽 Nacisn膮艂em pedal jeszcze kila razy i... Kamie艅. Dos艂ownie.聽 Ruszy艂em po osiedlu, hamulce i owszem by艂y, ale trzeba by艂o cisn膮膰 jak ja si艂ce.聽 Jakby wspomaganie pad艂o, ale... Jak to si臋 ma do mi臋kkiego peda艂u i do zbiorniczka 馃槚?聽 Ale dobra. Sprawdz臋 przew贸d podci艣nienia...聽 聽 VID_20250419_124736.mp4 聽 Wot tak...聽 Wymiana obejmki znacz膮co poprawi艂a prac臋 wspomagania... Teraz jest chyba jak by艂o. Ale to auto naprawd臋 jest przekl臋te. Ono jakby robi艂o na z艂o艣膰 jak si臋 cokolwiek pr贸buje naprawi膰 馃く 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2165 Napisano 22 Kwietnia (edytowane) Je藕dzi, hamuje, natomiast pedal hamulca "bierze" zdecydowanie przy pod艂odze.聽 Spr贸buj臋 wymieni膰 ca艂y p艂yn i odpowietrzy膰 obwod, bo zdecydowanie przed napraw膮 chodzi艂o to inaczej, nie powinien bra膰 tak nisko.聽 Edytowane 22 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2166 Napisano 22 Kwietnia Spr贸bowa艂em samemu, ale to na nic. Wida膰 po 艣wie偶ych 艣ladach, 偶e odpowietrzane by艂o tylko ko艂o lewe po wymianie cylinderka, prawe nietkni臋te.聽 聽 Zatem zacz膮艂em od prawego.聽 Ze w uk艂adzie jest powietrze, to wi臋cej ni偶 pewne, bo wla艂em wi臋cej ni偶 zla艂em, a i tak poziom na koniec mam ciut ni偶szy...聽 聽 Nie wiem, ile w takim przewodzie zmie艣ci si臋 p艂ynu, bo zla艂em prawie p贸艂 litra czarnego syfu z jednej tylko strony i wci膮偶 leci czarny syf. Mo偶e ciut mniej czarny, ale nie doczeka艂em si臋 czystego p艂ynu...聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1774 #2167 Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 15 godzin temu, pmwas napisa艂(-a): zla艂em prawie p贸艂 litra czarnego syfu z jednej tylko strony i wci膮偶 leci czarny syf. Mo偶e ciut mniej czarny, ale nie doczeka艂em si臋 czystego p艂ynu. zdajesz sobie spraw臋, 偶e wymiana p艂ynu nie polega na "zlaniu" oraz "zalaniu" a raczej na przepompowaniu peda艂em hamulca przez uk艂ad ca艂ego p艂ynu a偶 pojawi si臋 zupe艂nie czysty 艣wie偶y ? 聽 Po przepompowaniu wszystkich cylinderk贸w i zacisk贸w musisz dodatkowo odpowietrzy膰 wszystkie ko艂a zaczynaj膮c od przedniego prawego zgodnie z ruchem wskaz贸wek zegarka. Edytowane 23 Kwietnia przez zadra 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
TomcioMiki 聽聽 57784 #2168 Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, zadra napisa艂(-a): odpowietrzy膰 wszystkie ko艂a zaczynaj膮c od przedniego prawego zgodnie z ruchem wskaz贸wek zegarka. Panie kolego b艂膮d, odpowietrzanie zaczynamy od najdalej po艂o偶onego ko艂a od pompy hamulcowej , jak pompa jest po lewej to prawe tylne, lewe, prawe i lewe. Edytowane 23 Kwietnia przez TomcioMiki 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2169 Napisano 23 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, zadra napisa艂(-a): zdajesz sobie spraw臋, 偶e wymiana p艂ynu nie polega na "zlaniu" oraz "zalaniu" a raczej na przepompowaniu peda艂em hamulca przez uk艂ad ca艂ego p艂ynu a偶 pojawi si臋 zupe艂nie czysty 艣wie偶y ? 聽 Po przepompowaniu wszystkich cylinderk贸w i zacisk贸w musisz dodatkowo odpowietrzy膰 wszystkie ko艂a zaczynaj膮c od przedniego prawego zgodnie z ruchem wskaz贸wek zegarka. 聽 Tak. Tote偶 przepompowa艂em, b膮belkow wsz臋dzie brak, p艂yn czysty. Peda艂 tak mi臋kki jak by艂, 艂apie przy pod艂odze. Jak "podpompowac" peda艂em, to twardnieje, ale po kolejnej pr贸bie zn贸w stwardnia艂 i zn贸w "kamie艅".聽 聽 Tym razem podci艣nienie szczelne.聽 Mo偶e zatem serwo?聽 Tym bardziej, 偶e to, jak twardy jest pedal gdy serwo nie dzia艂a w zasadzie przeczy koncepcji o zapowietrzeniu...聽 聽 Tylko jak to si臋 ma do wymiany cilinderka?聽 Zbieg okoliczno艣ci, 偶e akurat dokona艂o 偶ywota?聽 聽 Nic, serwo kosztuje 1200pln, obawiam si臋 偶e do艣膰 tej zabawy. Przypadkiem znalaz艂em cylinderek kupiony jeszcze przez poprzedniego w艂a艣ciciela i troch臋 mnie korci, 偶eby - skoro spieprzy艂o si臋 po wymianie - ponownie wymieni膰 cylinderek.聽 Cho膰 objawy nijak nie pasuj膮 do wadliwego cylinderka...聽 聽 W tym aucie naprawd臋 co nie dotkn膮膰 to si臋 sp*li... Naprawd臋 ten egzemplarz to totalna pora偶ka.聽 聽 20 minut temu, TomcioMiki napisa艂(-a): Panie kolego b艂膮d, odpowietrzanie zaczynamy od najdalej po艂o偶onego ko艂a od pompy hamulcowej , jak pompa jest po lewej to prawe tylne, lewe, prawe i lewe. 聽 Ja wiem czy przy dw贸ch obwodach ta kolejno艣膰 ma a偶 takie znaczenie? Tzn ja zrobi艂em akurat jak powy偶ej.聽 聽 Nie odpowietrza艂em korektora si艂y hamowania (je艣li dobrze rozumiem "regulator dawlienia"), ake to nigdy nie by艂o ruszane i jest tak zapieczone, 偶e wr臋cz krzyczy, 偶eby go nie tyka膰 Edytowane 23 Kwietnia przez pmwas 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1774 #2170 Napisano 23 Kwietnia 3 godziny temu, TomcioMiki napisa艂(-a): Panie kolego b艂膮d, odpowietrzanie zaczynamy od najdalej po艂o偶onego ko艂a od pompy hamulcowej , jak pompa jest po lewej to prawe tylne, lewe, prawe i lewe. masz racj臋, ale nie jest to zawsze regu艂膮. 聽 3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a): Nic, serwo kosztuje 1200pln, daj spok贸j, serwo raczej nie jest winne. Czasami trzeba odpowietrzy膰 kilkakrotnie, 偶eby ca艂e powietrze zesz艂o z uk艂adu. Mo偶e te偶 by膰, 偶e cylinderek przepuszcza i tym samym "chwyta powietrze" w uk艂ad, ale by艂yby wycieki, zatem "je藕dzi膰 - obserwowa膰". 聽 Sam odpowietrza艂e艣? Chyba w duecie 艂atwiej.. 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2171 Napisano 23 Kwietnia 31 minut temu, zadra napisa艂(-a): masz racj臋, ale nie jest to zawsze regu艂膮. 聽 daj spok贸j, serwo raczej nie jest winne. Czasami trzeba odpowietrzy膰 kilkakrotnie, 偶eby ca艂e powietrze zesz艂o z uk艂adu. Mo偶e te偶 by膰, 偶e cylinderek przepuszcza i tym samym "chwyta powietrze" w uk艂ad, ale by艂yby wycieki, zatem "je藕dzi膰 - obserwowa膰". 聽 Sam odpowietrza艂e艣? Chyba w duecie 艂atwiej.. 聽 Kupi艂em w臋偶yk z jednokierunkowym zaworem, 偶eby nie zasysa艂 z powrotem.聽 Oczywi艣cie rozwi膮zanie kiepskie, ale da si臋 zrobi膰. P艂yn w w臋偶yku bez 艣ladu powietrza, ci膮g艂y strumie艅.聽 聽 Pomijaj膮c fakt, 偶e serwo drugi raz przesta艂o dzia艂a膰, taki mi臋kki peda艂 teoretycznie mo偶e by膰 awari膮 pompy hamulcowej.聽 聽 Ogolnie auto zachowuje si臋, jakby tylny obw贸d nie dzia艂a艂. 聽 Nurkuje do przodu, a jak mu zrobi膰 celowo liczne hamowania "testowe", to prz贸d jest gor膮cy, a b臋bny nawet si臋 letnie nie robi膮.聽 聽 Kolejne pytanie, czy wymiana cylinderka lewego b臋bna mo偶e sprawi膰, 偶e przestanie r贸wnie偶 dzia艂a膰 prawy?聽 聽 To si臋 totalnie kupy nie trzyma i nie wiem czemu auto przyjecha艂o z prawie dobrymi hamulcami, a po prostej wymianie cylinderka wyjecha艂o prawie bez hamulc贸w.聽 聽 Jest jeszcze opcja, 偶e odpowietrzanie po wymianie spowodowa艂o awari臋 pompy - marne pompy przy pompowaniu do pod艂ogi potrafi膮 si臋 pono膰 wewn臋trznie rozszczelni膰.聽 聽 Taniej by艂oby (ponownie) wymieni膰 pomp臋. Tylko je艣li to nie to, to zn贸w kasa wydana bez sensu... 聽 No i czemu serwo zn贸w nie dzia艂a, cho膰 przew贸d jest szczelnie pod艂膮czony?聽 聽 聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2172 Napisano 24 Kwietnia Jaka艣 nieszczelno艣膰 gdzie艣 jest, bo teraz nie dzia艂a serwo, a silnik w trakcie jazdy traci moc.聽 Mechanik chce go obejrze膰 to mu da艂em. Osobi艣cie obstawiam p臋kni臋cie w membranie serwa. Zw艂aszcza, 偶e to cz臋sta przypad艂o艣膰 UAZ贸w...聽 聽 Tylko... W nich ka偶da jedna przypad艂o艣膰 jest cz臋sta 馃う 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1774 #2173 Napisano 24 Kwietnia 18 godzin temu, pmwas napisa艂(-a): upi艂em w臋偶yk z jednokierunkowym zaworem, 偶eby nie zasysa艂 z powrotem.聽 zasysa膰 mo偶e r贸wnie偶 sam odpowietrznik hamulca na samym gwincie. Jak go polu藕nisz, 偶eby przepuszcza艂, to traci szczelno艣膰 sam gwint (odpowietrznik uszczelniany jest na sto偶ku w gnie藕dzie zacisku/cylinderka) zatem pomys艂 z rurk膮 i zaworkiem jest dobry ale tylko do wymiany p艂ynu, natomiast ko艅cowe odpowietrzenie to ju偶 klasycznie聽 : "jeden pompuje i trzyma peda艂 a drugi polu藕nia i zakr臋ca odpowietrznik" i tak kilka razy. Sytuacj臋 mo偶e ratowa膰 odsysarka pr贸偶niowa, nie wiem jak to si臋 dok艂adnie nazywa. Zak艂adasz na odpowietrznik a ewentualne powietrze z gwintu i tak wysysane jest przez g艂贸wny otw贸r odpowietrznika i nie wraca do zacisku. 聽 Jak dla mnie (pomijaj膮c inne mo偶liwo艣ci) to odpowietrzenie do poprawki.. 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 8901 #2174 Napisano 24 Kwietnia 17 minut temu, zadra napisa艂(-a): zasysa膰 mo偶e r贸wnie偶 sam odpowietrznik hamulca na samym gwincie. Jak go polu藕nisz, 偶eby przepuszcza艂, to traci szczelno艣膰 sam gwint (odpowietrznik uszczelniany jest na sto偶ku w gnie藕dzie zacisku/cylinderka) zatem pomys艂 z rurk膮 i zaworkiem jest dobry ale tylko do wymiany p艂ynu, natomiast ko艅cowe odpowietrzenie to ju偶 klasycznie聽 : "jeden pompuje i trzyma peda艂 a drugi polu藕nia i zakr臋ca odpowietrznik" i tak kilka razy. Sytuacj臋 mo偶e ratowa膰 odsysarka pr贸偶niowa, nie wiem jak to si臋 dok艂adnie nazywa. Zak艂adasz na odpowietrznik a ewentualne powietrze z gwintu i tak wysysane jest przez g艂贸wny otw贸r odpowietrznika i nie wraca do zacisku. 聽 Jak dla mnie (pomijaj膮c inne mo偶liwo艣ci) to odpowietrzenie do poprawki.. 聽 Pewnie tak, ale to wszystko nie t艂umaczy czemu serwo zdech艂o i czemu silnik traci moc podczas jazdy. Ewidentnie co艣 z podci艣nieniem.聽 聽 Ponadto na zdech艂ym serwie hamulce nie zdradzaj膮 objaw贸w zapowietrzenia. S膮 cholernie twarde, trzeba cisnac mocno, ale hamuje i "bierze" wysoko 聽 Dlaczego bez serwa pedal "bierze" wysoko, a jak serwo akurat dzia艂a to przy pod艂odze?聽 聽 Nie wiem 聽 Spotyka si臋 takie wpisy i cz臋sto jest tak, 偶e cho膰 wszyscy pisz膮, 偶e to nie mo偶e by膰 serwo, ko艅czy si臋 wymian膮 serwa.聽 0 Cytuj Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1774 #2175 Napisano 24 Kwietnia Oby pomog艂o.. A mo偶e warto zdj膮膰 z ty艂u ko艂a i b臋bny (powinno by膰 艂atwo, bo przecie偶 niedawno robione) i spojrze膰 jak si臋 zachowuj膮 cylinderki, mo偶e co艣 jednak nie gra. 聽 Na r臋cznym co艣 hamuje ? ale i tak to chyba dodatkowy mechanizm nie zwi膮zany z cylinderkiem. 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach