Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
pmwas

M贸j upragniony 馃崐 UAZ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 6.03.2025 o 00:48, zadra napisa艂(-a):

Nie ufaj mechanikom. Ufaj sobie, to si臋 nie zdziwisz a i dodatkowo zaoszcz臋dzisz sobie nerw贸w

W dniu 27.02.2025 o 21:30, zadra napisa艂(-a):

Jesli zaczniesz pomarancz臋 wozi膰 na naprawy do tych Twoich fahofcuff to

W dniu 3.01.2025 o 15:47, zadra napisa艂(-a):

Ca艂y czas naprawiasz w tym samym warsztacie.

Mnie nie dziwi, ze za kazdym razem dostrzegasz niedoci膮gni臋cia i niedom贸wienia.

聽Nie zg艂asza艂e艣 wycieku, to "nie widzieli"- zrobili swoje i poczekaj膮 az pojedziesz do nich naprawiac wyciek.

Jaki mieliby interes w聽 napraWIENIU auta skoro wi臋kszy interes maj膮 w ci膮g艂ym napraWIANIU auta?

Kwestia tego warsztatu by艂a juz wczesniej wielokrotnie poruszana i przed napraw膮 mostu, i po stwierdzeniu braku oleju przek艂adniowego, i po wymianie uszczelek, wa艂u, sprz臋g艂a...

Ca艂y czas tak samo podchodz膮 do roboty a Ty za kazdym razem dziwisz si臋 bo "tym razem" mia艂es nadziej臋, ze juz b臋dzie dobrze

Dale wstecz nie chcia艂o mi si臋 przegl膮da膰, ale na bank jeszcze kilka takich moich "z艂otych my艣li" dot Twoich mechanik贸w opisa艂em..

Na szcz臋艣cie widz臋, 偶e艣 si臋 wzi膮艂 w ko艅cu sam za robot臋 i naprawi艂e艣 potencjalnie nienaprawialne w warsztacie mankamenty

No i super - tak trzymaj.

A co do lampy, to ciesz臋 si臋, 偶e mog艂em pom贸c, bo przecie偶 :

W dniu 24.02.2025 o 18:05, zadra napisa艂(-a):

Najprawdopodobniej s艂abe styki masowe przy karoserii albo jakie艣 "w膮skie gard艂o" na jakim艣 po艂膮czeniu.

Musia艂by艣 pomierzy膰 id膮c w kierunku akumulatora.

By膰 mo偶e jednak czujnik w skrzyni. Mo偶e zaolejony styk albo zw臋glone co艣..

Edytowane przez zadra

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

"Niech pan tu zejdzie na d贸艂" to zawsze 藕le wr贸偶y 馃ぃ

IMG_20250408_082512.thumb.jpg.5d147272d2948350a4c2fb7bec85d114.jpg

Luz na tulejach, ale przegl膮d przeszed艂. Tuleje z przodu do roboty, ale to ma艂a robota.聽

艢wiat艂a po moich naprawach dzia艂aj膮 馃挭.聽

I tyle mi dobrze, 偶e sam wymy艣li艂em jak to naprawi膰, 偶eby nie by艂o roboty na par臋 godzin z zardzewia艂ym zderzakiem.

Ciekawe jak w maju p贸jdzie drugiemu... A偶 si臋 boj臋...聽

IMG_20250408_092410_edit_35456226398234.thumb.jpg.e206c7f80ccf6122afe011d3957cc327.jpg

Co dalej? Nie wiem. Na ten moment musz臋 ogarn膮膰 te tuleje, bo t艂uk膮 si臋 faktycznie potwornie. Do tego test drogowy potwierdzi艂 uwagi diagnosty - lewy b臋ben hamulcowy trzyma i si臋 grzeje. Tak偶e wiem, co s艂ysz臋 od ok 1000km, cho膰 zastanawia艂em si臋, czy to 艂o偶ysko czy co...聽

Ogarn臋 to i pomy艣l臋 czy, i kiedy, go sprzedawa膰...聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Um贸wi艂em czarnego UAZa do mechanika 500m ode mnie.聽

My艣l臋, 偶e ogarnie, a oszcz臋dzi mi to je偶d偶enia po 艣wiecie.聽

Potem zobacz臋 czy sprzedawa膰. Koszt贸w wielkich nie robi, a fajne autko do czarnej roboty...聽

Czasem trzeba co艣 przewie藕膰 a w nim wn臋trza nie szkoda, jak r贸wnie偶 mo偶e zim膮 je藕dzi膰, bo i tak jest obrdzewia艂y, a pomara艅czy szkoda na s贸l.聽

Wczoraj poje藕dzi艂em tym gruzem i ja go naprawd臋 mimo wszystko lubi臋. Jest w nim co艣... Nie wiem co...聽

IMG_20250221_165346.thumb.jpg.100784a6e7dfd1583745d3cad1851c96.jpg

Naprawd臋 mi ul偶y艂o, bo tak mi smutno by艂o, 偶e to zdj臋cie mia艂o si臋 okaza膰 po偶egnalnym...

Jak si臋 偶egna膰 to w milszej atmosferze, a nie sprzedawa膰 w cenie z艂omu porzucony przy ulicy rdzewiej膮cy wrak bez przegl膮du ;)

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ale skoro jest ju偶 sprawny i Ty jeste艣 tego pewien, bo sam naprawi艂e艣.. Na co czeka膰? a偶 znowu warto艣膰 drastycznie spadnie, bo przegl膮du nie przejdzie albo zacznie olejem sika膰?

Na razie "ko艅 jaki jest - ka偶dy widzi" troch臋 korozji, ale odpala, trz臋sie i jedzie..

Sprzedawa膰 p贸ki je藕dzi i koszt贸w nie robi.. ! ! !

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, zadra napisa艂(-a):

Ale skoro jest ju偶 sprawny i Ty jeste艣 tego pewien, bo sam naprawi艂e艣.. Na co czeka膰? a偶 znowu warto艣膰 drastycznie spadnie, bo przegl膮du nie przejdzie albo zacznie olejem sika膰?

Na razie "ko艅 jaki jest - ka偶dy widzi" troch臋 korozji, ale odpala, trz臋sie i jedzie..

Sprzedawa膰 p贸ki je藕dzi i koszt贸w nie robi.. ! ! !

B臋ben z ty艂u musz臋 ogarn膮膰, 偶eby m贸g艂 na ko艂ach pojecha膰, bo wczoraj sprawdza艂em i si臋 wyra藕nie grzeje. I wraz z przebiegiem coraz bardziej go s艂ycha膰...聽

No i wydaje mi si臋, 偶e mo偶e znalaz艂em dobrego mechanika dla mojej pomara艅czy... Zaczniemy od doprowadzenia czarnego do stanu nadaj膮cego si臋 do jazdy i zobacz臋 jak nam si臋 u艂o偶y wsp贸艂praca, bo do katowickich niedbalc贸w nie pojad臋, jednak olej kapi膮cy mi na g艂ow臋 偶e 艣wie偶o zrobionej skrzyni do艣膰 dos艂ownie przela艂 czar臋 goryczy 馃槖

Nie lubi臋 pisa膰 o kim艣 藕le i nie chc臋, 偶eby kto艣 by艂 藕le oceniony z powodu uazowato艣ci UAZa (bo z 馃挬 bicza nie ukr臋cisz) , jestem w stanie uznac, 偶e wa艂 nap臋dowy rozwalaj膮cy sie 2000km po wymianie krzy偶aka to marna jako艣膰, a nie spartaczona wymiana krzy偶aka za niema艂膮 kas臋, ale lewarek odpadaj膮cy podczas jazdy 10km po wyjechaniu z serwisu, niedokr臋cony korek wlewu oleju, czy brak oleju w reduktorze po wymianie, a do tego udawanie, 偶e nie widz膮 powodzi na podwoziu... za du偶o...

Ma艂o brak艂o, a z braku oleju zatar艂bym dopiero co zrobion膮 skrzyni臋 i na pewno by艂by to m贸j problem, a nie ich...聽

Uszczelki w silniku dla odmiany zrobili dobrze, min臋艂o ju偶 ponad 25000km i jest w porz膮dku...聽

A no i jest jeszcze jedno... Obieca艂em koledze, 偶e jak kupi臋 pomara艅cz臋 to dam mu czarnym poje藕dzi膰 - skoro je藕dzi to musz臋 si臋 wywi膮za膰 馃槅

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zam贸wi艂em now膮 pomp臋 sprz臋g艂a do 馃崐.聽

Natomiast nie do ko艅ca rozumiem t膮 usterk臋. Trzeba by si臋 dowiedzie膰, czy to fabryczny problem, czy pojawi艂 si臋 dopiero po kolizji z drzewem.聽

Ot贸偶 skrzynia blokuje si臋 jak si臋 wci艣nie sprz臋g艂o podczas hamowania.聽

Podczas jazdy w zasadzie bez problem贸w, tylko podczas hamowania - po zatrzymaniu nie idzie wy艂膮czy膰 dw贸jki, trzeba j膮 wypchn膮膰 na si艂臋.聽

Wygl膮da jak nieroz艂膮czaj膮ce si臋 do ko艅ca sprz臋g艂o, natomiast - co odkry艂em ostatnio - wystarczy lekkie przegazowanie na wci膮偶 wci艣ni臋tym sprz臋gle i dw贸jka wyskakuje leciutko. Mo偶e to 艂o偶ysko pilotuj膮ce?

Nie wiem... Gdyby by艂o to nieroz艂膮czone sprz臋g艂o, to dodanie gazu powinno raczej pogorszy膰 spraw臋 i/lub przypali膰 sprz臋g艂o...聽

Mam tylko nadziej臋, 偶e nowa pompa b臋dzie pasowa膰, bo te p贸藕ne roczniki maj膮 zmienion膮 pomp臋... Tzn r贸偶ni si臋 w zasadzie tylko wygl膮dem, bo dzia艂a przecie偶 tak samo. Modernizacj膮 tego si臋 nazwa膰 nie da, bo lej膮 pono膰 do艣膰 cz臋sto 馃う

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

To ju偶 wiesz co z czarnym zrobi膰馃槈

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 12.04.2025 o 08:34, satanic napisa艂(-a):

To ju偶 wiesz co z czarnym zrobi膰馃槈

Owszem, dostarcz臋 jutro, odbi贸r za 5 lat ;)

Nie powiem, rozmawia艂em przez telefon i - g艂贸wnie - mailowo, bardzo mi艂y cz艂owiek. I pomocny. Natomiast biznes... C贸偶, chyba wychodzi z za艂o偶enia, 偶e UAZ to hobby i si臋 przeca nie pali 馃槅

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tymczasem w pomara艅czowym ju偶 ewidentnie kapie z reduktora.聽

Tak偶e problem si臋 nasila.聽

Nic, zobacz臋 jak mi si臋 b臋dzie uk艂ada膰 wsp贸艂praca z nowym warsztatem, to mo偶e im go podrzuc臋, 偶eby ogarn臋li, bo niestety ewidentnie ju偶 kapie olej z os艂ony 馃槚

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czarny pojecha艂 do mechanika (tuleje i grzej膮cy si臋 b臋ben) .聽

Spoko to wygl膮da i 10 minut pieszo.聽

Licz臋 na owocn膮 wsp贸艂prac臋 w utrzymywaniu UAZa zdolnym do jazdy na polskich drogach :D

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na razie cisza. Pewnie zn贸w czekamy na cz臋艣ci... Bo zadanie raczej prostsze ni偶 trudniejsze...聽

Tymczasem w 馃崐 cudzie techniki zaci臋艂a si臋 stacyjka. Dodam, 偶e 160km od domu.聽

Ledwo to odpali艂em, na si艂臋 za 3 razem.聽

Poki co preparat do konserwacji zamk贸w znacz膮co pom贸g艂. Ale co艣 czuj臋, 偶e to pocz膮tkowe objawy awarii stacyjki 馃く

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
6 godzin temu, pmwas napisa艂(-a):

zaci臋艂a si臋 stacyjka

Sugeruj臋 przerobienie w taki spos贸b, 偶eby sam start wyprowadzi膰 na panel jako przycisk jak w traktorze..

NIkt Ci tego auta nie zajuma a nawet je艣li by chcia艂, to i tak to zrobi..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, zadra napisa艂(-a):

Sugeruj臋 przerobienie w taki spos贸b, 偶eby sam start wyprowadzi膰 na panel jako przycisk jak w traktorze..

NIkt Ci tego auta nie zajuma a nawet je艣li by chcia艂, to i tak to zrobi..

Dok艂adnie tak my艣l臋 馃ぃ

Co wi臋cej uwa偶am, 偶e jak kto艣 si臋 skusi, to i tak za 3 dni odda.聽

A czarny ju偶 prawie gotowy, tylko czekamy na cylinderek do tylnego b臋bna i b臋dzie hula膰... Do nast臋pnej awarii 馃榾

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Maszyn臋 odebra艂em.聽

Niby wszystko dobrze, ale ten pedal hamulca taki dziwny. Pracowa艂 mi臋kko i niejednostajnie. My艣la艂em, 偶e si臋 zapowietrzy艂o, ale przecie偶 odpowietrzali chyba uk艂ad?聽

Czyta艂em gdzie艣 偶eby sprawdzi膰 korek zbiorniczka (nie wiem co by to mia艂o niby zmieni膰), faktycznie by艂 ciut lu藕ny.聽

Nacisn膮艂em pedal jeszcze kila razy i... Kamie艅. Dos艂ownie.聽

Ruszy艂em po osiedlu, hamulce i owszem by艂y, ale trzeba by艂o cisn膮膰 jak ja si艂ce.聽

Jakby wspomaganie pad艂o, ale... Jak to si臋 ma do mi臋kkiego peda艂u i do zbiorniczka 馃槚?聽

Ale dobra. Sprawdz臋 przew贸d podci艣nienia...聽

Wot tak...聽

Wymiana obejmki znacz膮co poprawi艂a prac臋 wspomagania... Teraz jest chyba jak by艂o. Ale to auto naprawd臋 jest przekl臋te. Ono jakby robi艂o na z艂o艣膰 jak si臋 cokolwiek pr贸buje naprawi膰 馃く

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Je藕dzi, hamuje, natomiast pedal hamulca "bierze" zdecydowanie przy pod艂odze.聽

Spr贸buj臋 wymieni膰 ca艂y p艂yn i odpowietrzy膰 obwod, bo zdecydowanie przed napraw膮 chodzi艂o to inaczej, nie powinien bra膰 tak nisko.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Spr贸bowa艂em samemu, ale to na nic. Wida膰 po 艣wie偶ych 艣ladach, 偶e odpowietrzane by艂o tylko ko艂o lewe po wymianie cylinderka, prawe nietkni臋te.聽

Zatem zacz膮艂em od prawego.聽

Ze w uk艂adzie jest powietrze, to wi臋cej ni偶 pewne, bo wla艂em wi臋cej ni偶 zla艂em, a i tak poziom na koniec mam ciut ni偶szy...聽

Nie wiem, ile w takim przewodzie zmie艣ci si臋 p艂ynu, bo zla艂em prawie p贸艂 litra czarnego syfu z jednej tylko strony i wci膮偶 leci czarny syf. Mo偶e ciut mniej czarny, ale nie doczeka艂em si臋 czystego p艂ynu...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, pmwas napisa艂(-a):

zla艂em prawie p贸艂 litra czarnego syfu z jednej tylko strony i wci膮偶 leci czarny syf. Mo偶e ciut mniej czarny, ale nie doczeka艂em si臋 czystego p艂ynu.

zdajesz sobie spraw臋, 偶e wymiana p艂ynu nie polega na "zlaniu" oraz "zalaniu" a raczej na przepompowaniu peda艂em hamulca przez uk艂ad ca艂ego p艂ynu a偶 pojawi si臋 zupe艂nie czysty 艣wie偶y ?

Po przepompowaniu wszystkich cylinderk贸w i zacisk贸w musisz dodatkowo odpowietrzy膰 wszystkie ko艂a zaczynaj膮c od przedniego prawego zgodnie z ruchem wskaz贸wek zegarka.

Edytowane przez zadra

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, zadra napisa艂(-a):

odpowietrzy膰 wszystkie ko艂a zaczynaj膮c od przedniego prawego zgodnie z ruchem wskaz贸wek zegarka.

Panie kolego b艂膮d, odpowietrzanie zaczynamy od najdalej po艂o偶onego ko艂a od pompy hamulcowej , jak pompa jest po lewej to prawe tylne, lewe, prawe i lewe.

Edytowane przez TomcioMiki

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, zadra napisa艂(-a):

zdajesz sobie spraw臋, 偶e wymiana p艂ynu nie polega na "zlaniu" oraz "zalaniu" a raczej na przepompowaniu peda艂em hamulca przez uk艂ad ca艂ego p艂ynu a偶 pojawi si臋 zupe艂nie czysty 艣wie偶y ?

Po przepompowaniu wszystkich cylinderk贸w i zacisk贸w musisz dodatkowo odpowietrzy膰 wszystkie ko艂a zaczynaj膮c od przedniego prawego zgodnie z ruchem wskaz贸wek zegarka.

Tak. Tote偶 przepompowa艂em, b膮belkow wsz臋dzie brak, p艂yn czysty. Peda艂 tak mi臋kki jak by艂, 艂apie przy pod艂odze. Jak "podpompowac" peda艂em, to twardnieje, ale po kolejnej pr贸bie zn贸w stwardnia艂 i zn贸w "kamie艅".聽

Tym razem podci艣nienie szczelne.聽

Mo偶e zatem serwo?聽

Tym bardziej, 偶e to, jak twardy jest pedal gdy serwo nie dzia艂a w zasadzie przeczy koncepcji o zapowietrzeniu...聽

Tylko jak to si臋 ma do wymiany cilinderka?聽

Zbieg okoliczno艣ci, 偶e akurat dokona艂o 偶ywota?聽

Nic, serwo kosztuje 1200pln, obawiam si臋 偶e do艣膰 tej zabawy. Przypadkiem znalaz艂em cylinderek kupiony jeszcze przez poprzedniego w艂a艣ciciela i troch臋 mnie korci, 偶eby - skoro spieprzy艂o si臋 po wymianie - ponownie wymieni膰 cylinderek.聽

Cho膰 objawy nijak nie pasuj膮 do wadliwego cylinderka...聽

W tym aucie naprawd臋 co nie dotkn膮膰 to si臋 sp*li... Naprawd臋 ten egzemplarz to totalna pora偶ka.聽

20 minut temu, TomcioMiki napisa艂(-a):

Panie kolego b艂膮d, odpowietrzanie zaczynamy od najdalej po艂o偶onego ko艂a od pompy hamulcowej , jak pompa jest po lewej to prawe tylne, lewe, prawe i lewe.

Ja wiem czy przy dw贸ch obwodach ta kolejno艣膰 ma a偶 takie znaczenie? Tzn ja zrobi艂em akurat jak powy偶ej.聽

Nie odpowietrza艂em korektora si艂y hamowania (je艣li dobrze rozumiem "regulator dawlienia"), ake to nigdy nie by艂o ruszane i jest tak zapieczone, 偶e wr臋cz krzyczy, 偶eby go nie tyka膰 ;)

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
3 godziny temu, TomcioMiki napisa艂(-a):

masz racj臋, ale nie jest to zawsze regu艂膮.

3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a):

Nic, serwo kosztuje 1200pln,

daj spok贸j, serwo raczej nie jest winne.

Czasami trzeba odpowietrzy膰 kilkakrotnie, 偶eby ca艂e powietrze zesz艂o z uk艂adu.

Mo偶e te偶 by膰, 偶e cylinderek przepuszcza i tym samym "chwyta powietrze" w uk艂ad, ale by艂yby wycieki, zatem "je藕dzi膰 - obserwowa膰".

Sam odpowietrza艂e艣? Chyba w duecie 艂atwiej..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
31 minut temu, zadra napisa艂(-a):

masz racj臋, ale nie jest to zawsze regu艂膮.

daj spok贸j, serwo raczej nie jest winne.

Czasami trzeba odpowietrzy膰 kilkakrotnie, 偶eby ca艂e powietrze zesz艂o z uk艂adu.

Mo偶e te偶 by膰, 偶e cylinderek przepuszcza i tym samym "chwyta powietrze" w uk艂ad, ale by艂yby wycieki, zatem "je藕dzi膰 - obserwowa膰".

Sam odpowietrza艂e艣? Chyba w duecie 艂atwiej..

Kupi艂em w臋偶yk z jednokierunkowym zaworem, 偶eby nie zasysa艂 z powrotem.聽

Oczywi艣cie rozwi膮zanie kiepskie, ale da si臋 zrobi膰. P艂yn w w臋偶yku bez 艣ladu powietrza, ci膮g艂y strumie艅.聽

Pomijaj膮c fakt, 偶e serwo drugi raz przesta艂o dzia艂a膰, taki mi臋kki peda艂 teoretycznie mo偶e by膰 awari膮 pompy hamulcowej.聽

Ogolnie auto zachowuje si臋, jakby tylny obw贸d nie dzia艂a艂.

Nurkuje do przodu, a jak mu zrobi膰 celowo liczne hamowania "testowe", to prz贸d jest gor膮cy, a b臋bny nawet si臋 letnie nie robi膮.聽

Kolejne pytanie, czy wymiana cylinderka lewego b臋bna mo偶e sprawi膰, 偶e przestanie r贸wnie偶 dzia艂a膰 prawy?聽

To si臋 totalnie kupy nie trzyma i nie wiem czemu auto przyjecha艂o z prawie dobrymi hamulcami, a po prostej wymianie cylinderka wyjecha艂o prawie bez hamulc贸w.聽

Jest jeszcze opcja, 偶e odpowietrzanie po wymianie spowodowa艂o awari臋 pompy - marne pompy przy pompowaniu do pod艂ogi potrafi膮 si臋 pono膰 wewn臋trznie rozszczelni膰.聽

Taniej by艂oby (ponownie) wymieni膰 pomp臋. Tylko je艣li to nie to, to zn贸w kasa wydana bez sensu...

No i czemu serwo zn贸w nie dzia艂a, cho膰 przew贸d jest szczelnie pod艂膮czony?聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Jaka艣 nieszczelno艣膰 gdzie艣 jest, bo teraz nie dzia艂a serwo, a silnik w trakcie jazdy traci moc.聽

Mechanik chce go obejrze膰 to mu da艂em. Osobi艣cie obstawiam p臋kni臋cie w membranie serwa. Zw艂aszcza, 偶e to cz臋sta przypad艂o艣膰 UAZ贸w...聽

Tylko... W nich ka偶da jedna przypad艂o艣膰 jest cz臋sta 馃う

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
18 godzin temu, pmwas napisa艂(-a):

upi艂em w臋偶yk z jednokierunkowym zaworem, 偶eby nie zasysa艂 z powrotem.聽

zasysa膰 mo偶e r贸wnie偶 sam odpowietrznik hamulca na samym gwincie.

Jak go polu藕nisz, 偶eby przepuszcza艂, to traci szczelno艣膰 sam gwint (odpowietrznik uszczelniany jest na sto偶ku w gnie藕dzie zacisku/cylinderka) zatem pomys艂 z rurk膮 i zaworkiem jest dobry ale tylko do wymiany p艂ynu, natomiast ko艅cowe odpowietrzenie to ju偶 klasycznie聽 : "jeden pompuje i trzyma peda艂 a drugi polu藕nia i zakr臋ca odpowietrznik" i tak kilka razy.

Sytuacj臋 mo偶e ratowa膰 odsysarka pr贸偶niowa, nie wiem jak to si臋 dok艂adnie nazywa. Zak艂adasz na odpowietrznik a ewentualne powietrze z gwintu i tak wysysane jest przez g艂贸wny otw贸r odpowietrznika i nie wraca do zacisku.

Jak dla mnie (pomijaj膮c inne mo偶liwo艣ci) to odpowietrzenie do poprawki..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
17 minut temu, zadra napisa艂(-a):

zasysa膰 mo偶e r贸wnie偶 sam odpowietrznik hamulca na samym gwincie.

Jak go polu藕nisz, 偶eby przepuszcza艂, to traci szczelno艣膰 sam gwint (odpowietrznik uszczelniany jest na sto偶ku w gnie藕dzie zacisku/cylinderka) zatem pomys艂 z rurk膮 i zaworkiem jest dobry ale tylko do wymiany p艂ynu, natomiast ko艅cowe odpowietrzenie to ju偶 klasycznie聽 : "jeden pompuje i trzyma peda艂 a drugi polu藕nia i zakr臋ca odpowietrznik" i tak kilka razy.

Sytuacj臋 mo偶e ratowa膰 odsysarka pr贸偶niowa, nie wiem jak to si臋 dok艂adnie nazywa. Zak艂adasz na odpowietrznik a ewentualne powietrze z gwintu i tak wysysane jest przez g艂贸wny otw贸r odpowietrznika i nie wraca do zacisku.

Jak dla mnie (pomijaj膮c inne mo偶liwo艣ci) to odpowietrzenie do poprawki..

Pewnie tak, ale to wszystko nie t艂umaczy czemu serwo zdech艂o i czemu silnik traci moc podczas jazdy. Ewidentnie co艣 z podci艣nieniem.聽

Ponadto na zdech艂ym serwie hamulce nie zdradzaj膮 objaw贸w zapowietrzenia. S膮 cholernie twarde, trzeba cisnac mocno, ale hamuje i "bierze" wysoko

Dlaczego bez serwa pedal "bierze" wysoko, a jak serwo akurat dzia艂a to przy pod艂odze?聽

Nie wiem

Spotyka si臋 takie wpisy i cz臋sto jest tak, 偶e cho膰 wszyscy pisz膮, 偶e to nie mo偶e by膰 serwo, ko艅czy si臋 wymian膮 serwa.聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Oby pomog艂o..

A mo偶e warto zdj膮膰 z ty艂u ko艂a i b臋bny (powinno by膰 艂atwo, bo przecie偶 niedawno robione) i spojrze膰 jak si臋 zachowuj膮 cylinderki, mo偶e co艣 jednak nie gra.

Na r臋cznym co艣 hamuje ? ale i tak to chyba dodatkowy mechanizm nie zwi膮zany z cylinderkiem.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.