Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SQ2EJQ

Dekiel przykręcany na śrubki

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio oglądałem w sklepie zegarek Epos Passion 3401. Jest on teraz dostępny w atrakcyjnej cenie. Prawie go nabyłem, ale w ostatniej chwili moją uwagę zwrócił dekiel przykręcany na cztery śrubki.

Jak sprawuje się takie rozwiązanie w praktyce z perspektywy czasu? Czy przy kolejnym serwisie nie pojawi się problem z wyrobionym gwintem w kopercie, albo dostępnością śrubek?

Po upływie gwarancji swoje zegarki serwisuje u zaufanego i cenionego zegarmistrza i obawiam się czy nie przysporzę mu dodatkowego problemu z takim egzemplarzem. Zależy mi, żeby zegarek zachował możliwie długo szczelość.

Jurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry zegarmistrz ma zawsze do dyspozycji wiele śrubek o różnej średnicy. Mi kiedyś wypadła śrubka z koperty (od wewnątrz), o czym zorientowałem się dopiero w momencie gdy zegarek stracił szczelność. Nie wiem jakiej jakości są zegarki EPOS ale to nie powinno się wydarzać.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem który opisujesz nie występuje w praktyce. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Zegarki Epos są chwalone na forum za jakość wykonania i dbałość o szczegóły. Model, który mnie interesuje jest oparty na mechanizmie Eta 2824-2, więc nie powinien być problematyczny w serwisowaniu i trwały.

Poza tematem, to wygrał z Seiko Sumo na 6R35. Dzisiaj do mnie przyszedł i po amatorskim pomiarze dokładności wyszło mi, że beat error sięga 1 ms. Musiałem sam doświadczyć, że opinie o nowych mechanizmach Seiko nie są przesadzone. Mimo dużej sympatii do marki wyleczyłem się z chęci posiadania ich kolejnego zegarka.

Jurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi