Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kadarius

chronograf

Rekomendowane odpowiedzi

A jesteś przekonany do zakupu akurat takiego, rosyjskiego? Szczerze Ci powiem, że gdybym miał kupować chrono, to klasyką radzieckiego zegarka jest Strela: http://www.netgrafik.ch/images/strela7a.jpg w granicach 200-300$ (co przy obecnym kursie jest bardzo dobrą ceną)

Potrzebny komentarz? jak dla mnie nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gdybym miał kupować chrono, to klasyką radzieckiego zegarka jest Strela: http://www.netgrafik.ch/images/strela7a.jpg w cenie niewiele wyższej niż ten który podałeś.

właśnie miałem to napisać ;)

31682 to lekka modyfikacja (dodatkowa tarcza 24 godziny) klasycznego 3133, który ma dobre opinie :P do tego to najtańszy mechaniczny chronograf na rynku (oprócz chińskich, ale kogo one interesują :) ), i w tej klasie cenowej nie ma alternatywy. nawet niemieckie firmy go wkładają w swoje zegarki :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krvavy

W strielach masz kilka wersji tarczy, jedne są bardziej, drugie mniej przeładowane. Według mnie jest to jeden z najpiękniejszych zegarków na rynku. To że kupiłem Archimeda a nie Striele wynika tylko z "małości" tarczy Striely i przeczytanych opinii co do podatności jej szkła na rysowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Podobno chinolki robia mechanizm identyczny z 3133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sorki za ot, ale czy chinolki robią chronografy mechaniczne?

post-3565-0-18613100-1330789767.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chińczycy robią na przykład kopię Venus 175, od lat 60-tych chyba

Warto się rozejzeć za Poljotami z ZSRR, Landeronem i Vajlouxem... Pierwsze chronografy były kopią Vajlouxa i tak im zostało ;)

Landeron? które zegarki były na Landeronie? Kirow-Urofa były na chronografie Lange 48, potem Poljot 3017 to Venus 150 i Poljot 3133 - Valjoux 7734

3017 znaleźć trudno, Urofę bardzo trudno, za to 3133 jest sporo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Landerona wsadzali gdzie popadnie, ale ruskom do gustu nie przypadł :P Był np. w Titusach, Delbanach, czy takich gratach jak Breatlingii ;)

myślałem że piszeszo radzieckim Landeronie

Wydaje mi się, że Kirowski był kopią przedwojennego Vajlouxa-mechanizm jest udeżająco podobny :P

Kirow-Urofa to było to, zo przywieźli z Glasshutte, więc chyba Lange a nie VJ :)

A Fabryka im. Kirowa przed wojną jakieś chronografy robiła? Gdzieś mi się o uszy obiło...

a nie wiem, trzeba poszukać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kadarius zrób ankietę będzie Ci łatwiej głosy policzyć :wink:

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak już wybierzesz Strzałę (bo w to nie wątpię ;) ), to zastanów się którą tarczę wybrać - z cyframi czy bez, i jaki kolor... :)

jak dla mnie czarna bez cyfr, ale to już indywidualna sprawa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diesel nie chodzi o liczenie głosów, ale przed zakupem chciałbym poznać głosy za i przeciw - tak jak pisałem kupuję zegarek dla siebie i siebie chcę zadowolić - za pomysł dziękuję ;)

Arco - zdecydowanie biała tarcza! bez względu na to, który wybiorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezapelacyjnie STRELA.Znany i porządny mechanizm .Po co eksperymentować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To by było po prostu ideolo, ale z kąd to brać w Polsce? Na alledrogo widziałe tylko te nowe ruskie. Może rzeczywiście na ebaju coś jest...

Pozdro

Ale ja właśnie chcę nówkę sztukę, a brać je można choćby stąd:

http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/pr...;products_id=87

oraz z salonów - do najbliższego mam 15 min. samochodem oraz z Okęcia ceny pomiędzy watchtime a salonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Striełę, chociaż osobiście tyle ruskich chrono mi się podoba, że dla mnie wybór też byłby skomplikowany ;) Osobiście mam Szturmańca na 31681 i zwracałem uwagę na to, aby wskaźnik 24 h był zgrany ze wskazówkami. Jak dla mnie staranność wykonania jest bardzo dobra. Pomijając fakt, że jest to najbardziej charakterystyczny mój zegarek. Bardzo często uwagę osób postronnych i za diabła nie chcą uwierzyć, że toto ruskie :)

Generalnie wybór ciężki, ale kierunek bardzo słuszny :P

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radziecki poljot - radziecka strela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radziecki poljot - radziecka strela

a współczesne? - chciałbym sobie dla odmiany nówkę strzelić!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-280-0-14124100-1330789859.png

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, biedny kadarius... przecież on chce kupić nówkę! 8)

mi osobiście akurat podoba się pierwotny wybór - Poljot.

Gładka maniera Streli mnie jakoś zniechęca. Uważam że akurat chronograf może (i powinien) być bardziej... "z przepychem" 8) - jak tutaj Poljot

Dlaczego polecacie Strelę? czy chodzi tylko o mechanizm?? czy tez jakość wykonania, renomę marki..?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poprawcie mnie jeśli się mylę

Poljot = Poljot

Strieła = Volmax

oj mylisz się kolego.

Strela = Poljot

Strela nie została sprzedana Volmaxovi. Jedyne prawo do nazwy Strela posiada Poljot i też od zawsze do dnia dzisiejszego Strele produkuje.

Też wybrałbym zegar Strela. Prawdę mówiąc noszę go od pół roku. Jakośc wykonania pierwsza klasa, wskazówki pięknie świecą w nocy, punktualność wzorcowa. Absolutnie nic nie mogę zarzucić temu zegarkowi - kupiłem w sklepie.

Renoma marki też sie liczy. To radziecka/rosyjska legenda zegarkowa. Marka ta była od chwili powstania przeznaczona dla radzieckich oficerów wojsk lotniczych a także brała udział w wielu misjach kosmicznych i od chwili wyprodukowania latała regularnie w kosmos.

Strela była pierwszym w historii zegarkiem noszonym w otwartej przestrzeni kosmicznej. Oczywiście dokonali tego radzieccy kosmonauci Alexey Arkhipovich Leonov i Pavel Beliaev

Obecna Strela w kosmos już nie lata niestety ;) Obecna Strela jest modyfikacją legendarnej kosmicznej Strely.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlaczego polecacie Strelę? czy chodzi tylko o mechanizm?? czy tez jakość wykonania, renomę marki..?

mechanizmy są te same, Poljot 3133 i modyfikacje

po prostu najładniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.