Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Maciek__L

Kolor i "ładowanie" lumy w zegarkach

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Kupiłem ostatnie Orient-a Ray II i w porównaniu do zdjęć i filmików na yt, zaskoczył mnie kolor lumy.

W świetle naturalnym indeksy nie są białe, ale delikatnie zielono-żółte, a za to przy świetle sztucznym (gdy niema dostępu do światła naturalnego) idealnie białe - przyznam że zdecydowanie preferuje kolor biały (oczywiście mam na myśli sytuacje gdy jest jasno) - jako że teraz ten delikatny zielono/żółty kolor kontrastuje z oznaczeniami bezela które są idealnie białe

Mam kika pytań:
1. Czy wszystkie zegarki tak mają? Np. Omega SMP 300 na filmikach na yt nie ma tego efektu, ale nie wiem jak na żywo - jako że wszystkie butiki w okolicy nie mają dostępu do naturalnego światła 
2. Jeśli nie: od czego to zależy? Może ktoś ma jakieś ciekawe artykuły do podesłania
3. Czy to normalne że luma dużo lepiej ładuje się w świetle słonecznym, niż naturalnym (dłużej wytrzymuje)?
4. Czy każda luma z czasem zżółknie (np. gdy widzę 20 letnią Omege/Rolexa, to indeksy są żółte, nie białe), czy to raczej kwestia tego że kiedyś używano innej technologii?

Pozdrawiam

Edytowane przez mck159

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mck159 napisał(-a):

2. Jeśli nie: od czego to zależy? Może ktoś ma jakieś ciekawe artykuły do podesłania

Od koloru lumy, luma oddaje światło w różnych kolorach - od prawie białego do cieno-szarego to jaki kolor "podświetlenia" chce się uzyskać wpływa na kolor wypełnienia indeksu czy wskazówki.

3. Czy to normalne że luma dużo lepiej ładuje się w świetle słonecznym, niż naturalnym (dłużej wytrzymuje)?

Światło słoneczne jest światłem naturalnym - rozumiem że masz na myśli światło sztuczne - to normalne że luma bardziej intensywnie oddaje światło naturalne.

może zacznij od podstaw - rozumiem że masz bana na google więc pomogę

4. Czy każda luma z czasem zżółknie (np. gdy widzę 20 letnią Omege/Rolexa, to indeksy są żółte, nie białe), czy to raczej kwestia tego że kiedyś używano innej technologii?

Nie każda żółknie - żółta na ten przykład nie żółknie z czasem... ;)

:D :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi