Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
yaro071

Zegarki po dziadku

Recommended Posts

Witam koledzy.

W spadku po dziadku dostałem parę zegarków pamiętające długie kolejki przed sklepami. 

Chcę się dowiedzieć czy warto o któryś specjalnie zadbać. 

Zrobiłem zdjęcia mechanizmów tak, aby się dowiedzieć, który warto zawieźć do zegarmistrza 

Proszę o pomoc 

IMG_20221229_205744.jpg

IMG_20221229_205747.jpg

IMG_20221229_205751.jpg

IMG_20221229_205754.jpg

Dobra, mechanizmy ładne ale gdzie reszta 😅

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Mechanizmy raczej popularne. To czy warto w któregoś inwestować zależy od stanu zachowania tarczy i koperty

Pierwszy ma kopertę zima, zaś werk Wostoka więc prawdopodobnie jest nieoryginalny. Na pierwszy rzut oka, najlepiej wygląda pozłacany Wostok, jeśli tarcza jest Ok. :)

O zegarki po dziadku zawsze warto zadbać. Pokaż tarcze tych zegarków, coś mi się wydaje, ze ten poljot może mieć kopertę ze stali nierdzewnej.

Edited by aronus

spacer.png o to tak wyglądają .

Chcę wybrać jeden ze względu na ewentualny koszt serwisu. 

IMG_20221230_083510.jpg

IMG_20221230_083509.jpg

IMG_20221230_083507.jpg

IMG_20221230_083505.jpg

Edited by yaro071

Koszt serwisu jako kryterium wskazania wybrańca jest ździebko bez sensu :)  ...dla każdego egzemplarza powinien być mniej więcej porównywalny/jednakowy

Kierowałbym się albo:

1)  "wartością kolekcjonerską"

2)  wyglądem estetycznym / stanem zachowania

Jeśli miałbym kasę tylko na serwis jednego... zdecydowanie wybrałbym poljota

hmmm... tylko czy przypadkiem ten poljot nie ma skrzywionej nóżki (tej od strony koronki dolnej jak się patrzy na tarczę)??? jeżeli tak to dość poważny deficyt :(

Edited by cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Poljot to mały zegarek, nie nadaje się za bardzo do noszenia... Jest najwartościowszy.

Łucz jest jest cienki i garniturowy. Bardzo fajny zegarek.

Najlepszy do noszenia jest Wostok na samym dole - ma najbardziej czytelna tarczę, choć koperta trochę zjechana ale to chyba nie przeszkadza.

A serwis tych zegarków jest tani.

W dniu 30.12.2022 o 18:11, art_69 napisał(-a):

A serwis tych zegarków jest tani.

Potwierdzam 🙃

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D