Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
paeo21106

Longines Legend Diver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.  Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu LLD.  Mam pytanie czy zegarki LLD są podrabiane ? W oko wpadła mi oferta na olx https://www.olx.pl/d/oferta/longines-heritage-legend-diver-42mm-najtaniej-CID87-IDPxgmo.html

Ogłoszenie wisi od pewnego czasu , cena wydaje mi się atrakcyjna . Chciałbym waszej rady czy warto się zainteresować zegarkiem z ogłoszenia ?

Będę wdzięczny za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałbym żadnych obaw co do tego egzemplarza. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, paeo21106 napisał(-a):

Witam.  Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu LLD.  Mam pytanie czy zegarki LLD są podrabiane ? W oko wpadła mi oferta na olx https://www.olx.pl/d/oferta/longines-heritage-legend-diver-42mm-najtaniej-CID87-IDPxgmo.html

Ogłoszenie wisi od pewnego czasu , cena wydaje mi się atrakcyjna . Chciałbym waszej rady czy warto się zainteresować zegarkiem z ogłoszenia ?

Będę wdzięczny za pomoc 

Szanowny Kolego, aby mieć pewność zakupu należy żądać dowodu zapłaty w postaci paragonu lub faktury.

I jeszcze podpowiem, można brać zegarki na firmę ponieważ służą pomiarowi pracy. Więc liczy się jako koszt.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, Autor1984 said:

I jeszcze podpowiem, można brać zegarki na firmę ponieważ służą pomiarowi pracy. Więc liczy się jako koszt.

A to ciekawe. Podeprze to Kolega jakąś interpretacją indywidualną może? Sygnatura wystarczy ;)

Jak wytłumaczyć w US, że zegarek za 5-10k PLN (mechaniczny) lepiej mierzy czas niż zegarek w komórce/laptopie albo casio za 100pln? Tam nie pracują idioci, kwestionowane są dużo bardziej zasadne wydatki...

"

Organy podatkowe w przeważającej mierze stoją na stanowisku, że zegarki na rękę są wydatkami o charakterze osobistym i nie zezwalają na zaliczenie ich do kosztów podatkowych. W wydawanych interpretacjach podatkowych organy podatkowe zazwyczaj nie przychylają się także do stanowisk podatników o możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup dóbr luksusowych."

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zegarek-a-koszty-uzyskania-przychodow-w-przedsiebiorstwie

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi organ, a ja z nim będę walczył. Kupujesz narzędzie pomiarowe...

7 minut temu, logann napisał(-a):

A to ciekawe. Podeprze to Kolega jakąś interpretacją indywidualną może? Sygnatura wystarczy ;)

Jak wytłumaczyć w US, że zegarek za 5-10k PLN (mechaniczny) lepiej mierzy czas niż zegarek w komórce/laptopie albo casio za 100pln? Tam nie pracują idioci, kwestionowane są dużo bardziej zasadne wydatki...

"

Organy podatkowe w przeważającej mierze stoją na stanowisku, że zegarki na rękę są wydatkami o charakterze osobistym i nie zezwalają na zaliczenie ich do kosztów podatkowych. W wydawanych interpretacjach podatkowych organy podatkowe zazwyczaj nie przychylają się także do stanowisk podatników o możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup dóbr luksusowych."

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zegarek-a-koszty-uzyskania-przychodow-w-przedsiebiorstwie

I jeszcze jedno, była sprawa sądowa o to ...Warto przeszukać google.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Kolega nie chciałby zostać moim księgowym/doradcą podatkowym :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, logann napisał(-a):

A Kolega nie chciałby zostać moim księgowym/doradcą podatkowym :D ?

Nie, mam swoje biuro :D

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Autor1984 said:

I jeszcze jedno, była sprawa sądowa o to ...Warto przeszukać google.

Bardzo możliwe, nawet w podlinkowanym przeze mnie artykule jest case jakiegoś prawnika, który odpowiednio uzasadnił swoje stanowisko i KIS się przychylił. Ja bez interpretacji indywidualnej bym się nie odważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, logann napisał(-a):

Bardzo możliwe, nawet w podlinkowanym przeze mnie artykule jest case jakiegoś prawnika, który odpowiednio uzasadnił swoje stanowisko i KIS się przychylił. Ja bez interpretacji indywidualnej bym się nie odważył.

Możliwe... Prawnik leży jak mu jest wygodnie, warto wziąć to po uwagę.

Każdy zakup możesz wziąć w koszt. Jak ktoś będzie to podważał, należy się sądzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś ma tyle wolnego czasu że może go marnować na pisanie pism, sądzenie się, prawników to proszę bardzo. Ja swój czas jednak cenię wyżej niż te parę złotych z vatu i pitu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi