Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość raf9218

Automatyczny zegarek, Lorus i powłoka czy będzie ok ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość raf9218

Witam, jestem tu nowy i na początku chciałbym się przywitać. 😉

Już dłuższy czas zastanawiam się nad kupnem nowego pierwszego w życiu zegarka automatycznego. Wybór padł na Lorusy, ze względu na cenę chyba nie ma nic tańszego i w miarę ok, jednak po przygodach z moim obecnym zegarkiem również lorusem ale chronografem mam kilka pytań związanych z trwałością powłok na bezelu.  W moim chronografie mam niebieską powłokę PVD, i białe napisy, które po krótkim czasie po prostu się ścierały, wyglądało to bardzo źle aż usunąłem je całkiem, sama powłoka PVD na obrzeżach się delikatnie starła ale z niej akurat jestem bardzo zadowolony. 

Jednak po tych przygodach uznałem że pierwszy automat musi być bez lakierowanego bezela. np podoba mi się ten :

https://www.ceneo.pl/111108660;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=147420127&gclid=CjwKCAiA9NGfBhBvEiwAq5vSy4QNMgZmtILUvllGUmX-TP1NKzXoYM0Nu0dGlSf5s0Pi7MtC0xgX8hoCJ_0QAvD_BwE

Lub podobny tylko mniejszy rozmiar, trochę starszy model. jednak...

jak zobaczyłem tego divera uznałem że to jest to:

https://www.ceneo.pl/98513274;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=146601239&gclid=CjwKCAiA9NGfBhBvEiwAq5vSy9y0BoVgcRz88G4GnVw6yo6IoMBPnWfmkzt0fZ1-OCoAMzh5vnTe9RoCsP8QAvD_BwE

Jednak pojawił się problem z obawą że ten piękny bezel długo taki ładny nie będzie. W sklepie Pan mówił że zegarek jest zrobiony ze stali nierdzewnej ale podobno bezel jest aluminiowy i polakierowany ale nie powiedział jaka powłoka.  Dlatego chciałem sie spytać o kilka rzeczy na pewno wiecie dużo więcej,😉 wiec 

-Naprawdę jest tak,  że cały zegarek jest z stali nierdzewnej a sam bezel z aluminium i jest on przyklejony ? przykręcany od środka ? i czy można go wymienić ?

-Jeśli tak to z jakiego powodu się tak robi a nie po prostu robi zegarek z jednego kawałka (bezel nie jest obrotowy) i lakieruje tylko bezel ?

-jaka to może być powłoka i czy będzie tak strasznie schodzić jak z mojego obecnego zegarka napisy ?

Nie ukrywam że chciałbym żeby zegarek noszony na co dzień pozostał ładny jak najdłuższy czas. Jeśli ktoś na podobny model, lub ten również prosił bym o opinie jak się sprawuje powłoka jak i sam zegarek jako "tani automat" i czego można się po nim spodziewać. Dziękuje za każda poradę.

Edit. Jeśli to nie ten dział proszę o przeniesienie do właściwego 

Edytowane przez raf9218

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminiowy lakierowany bezel to normalna rzecz. Na pewno się porysuje. Kiedy️ Zależy od sposobu używania. Jednak dzięki temu, że nie jest "jednością" z kopertą można go wymienić. 

Zegarka nie znam, nie widziałem, jednak myślę, że bezel jest obrotowy. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie znacznie lepszy stosunek cena-jakość oferują zegarki chińskie. Na naszym bazarku (bezplatnym) możesz kupić fajnego homara Seiko Willarda firmy Steelldive za 350 zł, gdzie masz lepszy mechanizm nh35a, szafirowe szkiełko, zakręcana koronkę, dobrą lume i prawdopodobnie ceramiczna wkładkę bezela, która będzie znacznie wytrzymalsza od aluminiowej. Jeśli ma to być zegarek noszony codziennie lub często to pomyślałbym poważnie nad opcja że szkłem szafirowym. Na drugim bazarku masz z kolei homara Seiko sumo za 460 zł, werk nh35a, szafirowe szkiełko i Wkładka bezela. Tylko to już kawałek zegarka jest. Warte rozważenia🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raf9218

Dziękuję za zainteresowanie, bardziej niż o rysowanie boje się np ścierania farby np od wody z detergentami, czy pocierania, odpryski, jak to miało miejsce w moim obecnym zegarku. Gdzie litery na PVD po prostu znikały w oczach od noszenia. Model to coś w rodzaju RT353CX9, taki sam bezel.

Jeśli to mają być rysy ale np nie ścierające czarnej farby to wtedy było by ok. 

bezel w tym zegarki jest na stałe, jak i w innych podobnych lorusach dlatego podejrzewałem że po prostu jest to jeden odlew ze stali nierdzewnej polakierowany ale nie wiem właśnie czym. Czy faktycznie może to być nie obrotowy ale jednak wymienny bezel? 

Tez się zastanawiam czy te białe cyfry są od tego że nie ma tam czarnej farby i prześwituje stał, czy jest to białą farbą na czarnym tle. 

Zastanawiam się jeszcze nad invicta pro driver rozmiar 40 albo 42 pełno ich na Amazonie, , tam jest obrotowy bezel jednak w opiniach ludzie narzekają że właśnie się szybko rysuje i farba odpryska

Moze lepiej kupić zegarek bez bezela i będzie spokój 😉

Myślałem nad kupnem używanego zegarka jednak boje się chyba przeszłości, np czy nie upadł czy nie będzie trzeba co chwilę chodzić do zegarmistrza, oto dlatego wolę chyba coś nowego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu na forum raczej nie powinieneś mieć obaw przed zakupem używek, gdyż incydentalnie (ponoć) występują jakieś problemy, które koledzy starają się rozwiązywać między sobą. Większość tanich zegarków powleczonych różnymi powłokami z czasem będzie wyglądać nieestetycznie, nastąpi to szybciej przy użytkowaniu jednego zegarka. 

Jeśli podoba Ci się ten Lorus to kup, w końcu to Ty będziesz go nosić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tofiks_th napisał(-a):

Tu na forum raczej nie powinieneś mieć obaw przed zakupem używek

Maryśkę poproszę ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to wszędzie trzeba ważyć słowa🤔😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raf9218

Dzięki wielkie, chyba jednak poszukam coś w stylu pilota bez bezela, serce mi pęknie jak po miesiącu gdzieś zarysuję ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje naprawdę spojrzeć na chińskie zegarki. Pilota na Ali kupisz za Ok 500 pln, będziesz miał szafir, stał nierdzewną, lepszy mechanizm. Zobacz sobie piloty Escapement Time. Ogólnie nurki z Ali to zwykle szafirowy bezel, szafirowe szkło, mechanizm nh35, bransoleta z pełnych ogniw, w San Martinach, Steeldive, Cronosach, Addiesdive, Proximach bardzo dobra luma. Nurki w cenach od 450 do 1000 pln. Jeżeli luma nie jest must have to można spojrzeć na Pagani Design, Croguet spoko wykonane ceny tez Ok 500 pln. Miałem/mam kilka takich zegarów i szczerze śmiało można je brać.

co do jeżeli z aluminiową wkładka, mam takie modele Seiko, gdy nosze je w rotacjach to nie ma problemu z ciuchaniem bezela, ale gdy swego czasu nosiłem przez kilka miesięcy Samuraja Grey Dawn to niestety ślady były mocno widoczne. Dlatego jak ma być EDC to lepiej mieć szafirowy bezel, szafirowe szkło.

Edytowane przez Reborn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raf9218

Dzięki za podpowiedzi. U mnie jest tak że podobają mi się i piloty, i nurki. Ciężko wybrać na jeden zegarek. Uparłem się na nowy kwestia może spokoju, chodź sam chce sprzedać mojego lorusa.  Niestety (albo sety) spotkałem Adriatice aviator co prawda kwarcową wersję ale moje serce powiedziało ....

a co tam automaty....  będzie jeszcze czas.  więc myślę ze temat do zamknięcia ;) 

Edytowane przez raf9218

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czekamy na zdjęcie z nową wybranką, znaczy zegarkiem😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi