Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TheQ1

Ciekawe chrono

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Wprawdzie raczej w najbliższej przyszłości nie dokonam zmian (zakładam, że wytrzymam do 2024😎), ale wczoraj trafiłem zupełnie przypadkowo na referencję, która mnie urzekła, i chciałem poddać przyszłościowy temat pod dyskusję. Bardzo lubię chronografy - mam Carrerę CV2013 - i zakładałem, że wymiana raczej pójdzie też w kierunku TH (najlepiej CBN2A1D.BA0643 - choć zdaje się, że ten H02 ma pewne negatywne przypadłości), ale wczoraj trafiłem na Navitimer’a (które nigdy jakoś szczególnie mnie nie ujmowały) o ref. AB0138241G1A1 - i mnie bezsprzecznie kupił swoją wizualnością🤪, która jest dla mnie najważniejsza przy wyborze zegarka. Co byście powiedzieli o tym zegarku?

Jak wypada ta seria B01 w porównaniu, np. do El Primero Chronomastera Sport, Tudora Black Bay Chrono czy wspomnianej Carrery? Wiem, że rozpiętość cenowa nie jest jakaś mała, ale wydaje mi się, że to dobry zestaw porównawczy.

Edytowane przez TheQ1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakich przypadłościach H02 słyszałeś, czytałeś i gdzie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój znajomy ma problem z pracą datownika (zakładam, że gwarancja załatwi sprawę) - ostatnio przymierzałem sobie w Jubitomie Carrerę z H02, i też miała problem z nieprzeskakująca prawidłowo datą (w środku dnia była niewidoczna większość jednej z cyfr tworzących datę). Z czterech sztuk, z którymi miałem kontakt, dwie miały ten problem, tak więc wzbudziło to u mnie pewną ostrożność. 

Edytowane przez TheQ1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt niezły wachlarz budżetowy :) 

Mam B01 w chronomacie Breitka i El Primero Zenitha - tricolor oraz TAga z kalibrem Heuer01. 

Każdy ten mechanizm jest inny. Całkowicie inne projekty. 

Inaczej pracują, jest inna odpowiedź przycisków stopera, inna kultura użytkowa. 

Technicznie są inaczej taktowane, mają różną wodoszczelność.

Breitling zdaje się cechuje najwyższą wodoszczelnością, El primero  ma najwyższą częstotliwość mechanizmu, a TAG.... TAG największą drobną awaryjność (wyczuj ironię) :P ale to tylko statystyki.

Sam uwielbiam komplikację chronografu, właśnie dlatego mam ich sporo w kolekcji . 

Jednak gdybym miał wybrać jeden chronograf do kolekcji to dla mnie subiektywnie tylko Zenith El primero 

Ale

Zegarek to nie tylko i aż historia marki, mechanizm sam w sobie, czy techniczne rozwiązania wsadzone w kopercie.

ALE też i przede wszystkim ich wygląd, to jak leży na ręku, jego kolorystyka. I jeżeli najbardziej podoba Ci się Breitling to bierz Breitlinga jest bardzo fajny lotniczy design, 

Ja ze swoim TAGiem nie mam problemów natomiast faktycznie w Jubitomie kiedyś pan mówił , że zdarza się, że Heuer02 wracają - co prawda z pierdołami - ale jednak są reklamowane. 

Każda z tych marek ma swoje historyczne miejsce zegarmistrzowskie oraz DNA modelu czy mechanizmu. Tudora mam bez chrono, też bardzo dokładny mechanizm trudno się przyczepić czegoś (apropo w Tudorze podobno jak w TAGu potrafi się zawiesić okno daty więc wiesz też nie popadajmy w jakieś skrajnoności z tymi TAGami) :) 

Tak naprawdę każdy z tych zegarków to dobry wybór, niemniej w takim zestawieniu to jest bardziej kwestia co Ci się najbardziej podoba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rzeczową odpowiedź!👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi