Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ekskalibur

prośba o identyfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam takie ładne świeczniki.Są jak się domyślam od zegara.Posiadają oznaczenia firmy.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to za firma?Z pewnością są francuskie.

DSC00216.JPG

DSC00220.JPG

DSC00221.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MH to inicjały odlewnika. Równie dobrze jak od zegara, mogą być od ołtarza...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Tył mają gładki bez zdobienie więc w zamyśle było raczej patrzenie na nie od przodu tak jak na zegar.To że pozłacane nie znaczy,że kościelne.Takie wyroby ormolu były towarem luksusowym w bogatych domach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że wg argument o patrzeniu od przodu, jako dyskwalifikujący ich kościelne pochodzenie jest chybiony o tyle, że przed Soborem Watykańskim II świeczniki stały na ołtarzu, który był przy Tabernakulum i w zasadzie spojrzeć na nie z drugiej strony nie było jak, bo zasłaniał rozbudowany ołtarz. "Stoły" na środku Prezbiterium to dopiero liturgia posoborowa...

Argumentem przeciwko kościelnemu pochodzeniu tych świeczników może być fakt, że są dwa, a nie sześć, gdyż tyle było potrzeba przy ołtarzu przy Mszy Wszechczasów. Nie mniej jednak przecież pozostała czwórka mogła się gdzieś rozejść, więc to też sprawy nie przesądza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, cjareck napisał(-a):

Tyle, że wg argument o patrzeniu od przodu, jako dyskwalifikujący ich kościelne pochodzenie jest chybiony o tyle, że przed Soborem Watykańskim II świeczniki stały na ołtarzu, który był przy Tabernakulum i w zasadzie spojrzeć na nie z drugiej strony nie było jak, bo zasłaniał rozbudowany ołtarz. "Stoły" na środku Prezbiterium to dopiero liturgia posoborowa...

Argumentem przeciwko kościelnemu pochodzeniu tych świeczników może być fakt, że są dwa, a nie sześć, gdyż tyle było potrzeba przy ołtarzu przy Mszy Wszechczasów. Nie mniej jednak przecież pozostała czwórka mogła się gdzieś rozejść, więc to też sprawy nie przesądza.

Argument, że dwa, a nie sześć, można też łatwo zbić faktem, że złodziej ma tylko dwie ręce i mało czasu.

Edytowane przez Wojtek796

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasugerowałem się,że są od zegarów nie tylko tym,że są zdobione od przodu i z bokow,a nie z tyłu,tylko także tym,że facet od którego je kupiłem miał tylko te świeczniki i kilka zegarów ormolu.Sprzedał je oddzielnie,bo nie wiedział,że mogą stanowić komplet od jakiegoś zegara.Ja kupując je też myślałem,że są to wolno stojące świeczniki,ale coś mnie zaintrygowało dlaczego nie mają z tyłu zdobienia.Jak skojażyłem fakty z zegarami to mi się rozjaśniło w głowie,że mogły stanowić komplet z zegarem,którego de fakto nie było.Na szczęście ich stylistyka i większości zegarów jest podobna,to można z łatwością dokupić jakiś ładny zegar ormolu z przełomu 18-19 wieku i będą idealnie pasować.Nawet się ucieszyłem,że mogą być od zegara bo większość zegarów ormolu nie ma świeczników,a samych nie da się dokupić,natomiast sam zegar można kupić bez większego problemu.Oczywiście ceny samych zegarów ormolu z wysokiej półki są kosmiczne,ale facet obiecał mi,że przywiezie mi jakiś ładny zegar do tych świeczników.Jak mnie będzie stać to kupię go i pokażę jak to wygląda w całości.Świeczniki są bardzo ładne w tej formie zupełnie niespotykane .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie są od zegara. Problem w tym, że nie wiadomo od jakiego. Te oznaczenia, to jak kolega pisał, są prawdopodobnie z odlewni. I dlatego takie sugestie, że one wcale nie muszą być zegarowe. 

Więc, to trudne zadanie, znaleźć zegar do którego rzeczywiście pasują. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej nie chodziło mi o te inicjały ,a o tę sygnaturę jakby F albo palemkę.To może być sygnatura firmy,choć wykonawca świeczników mógł nie mieć nic wspólnego z wytwórcą np werku i tarczy zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi