Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
jimmibaton

Reklamacja zegarka z USA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

kupiłem ostatnio fajny zegarek w USA - przez Chrono 24. Po przylocie okazało się, że zegarek ma uszkodzoną wskazówkę. Niestety ciężko będzie znaleźć serwis Perreleta w Polsce, dlatego prawdopodobnie odeślę zegarek do sklepu, w którym go kupiłem. Mam natomiast pytanie skierowane do Was. Jak wygląda kwestia zwrotu podatku od przedmiotu, który jest zwracany? Istnieje realna szansa na odzyskanie podatku VAT, który musiałem uiścić przy sprowadzeniu zegarka? Ktoś z Was przerabiał może podobny temat? Każda porada będzie dla mnie niezwykle cenna :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porozmawiaj z jakąś agencją celną. Najlepiej tą, która zrobiła odprawę przywozową zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Porozmawiaj z jakąś agencją celną. Najlepiej tą, która zrobiła odprawę przywozową zegarka.

UPS zajmowało się transportem i odprawą. Napisałem do nich. Zobaczymy, co odpiszą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego zakładasz, że trudno będzie znaleźć w PL serwis Perrela? Perrelet ma oficjalną dystrybucję w PL. Z tego co pamiętam kolega Jash (Jacek) pracował/pracuje dla zegarki.pl. Może warto tam napisać/zadzwonić i zapytać. Centrum serwisowe mają w Sky Tower i chwalą się, że mają autoryzacje na Perreleta.

https://www.zegarki.pl/pl/serwis

Odesłać zawsze możesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A dlaczego zakładasz, że trudno będzie znaleźć w PL serwis Perrela? Perrelet ma oficjalną dystrybucję w PL. Z tego co pamiętam kolega Jash (Jacek) pracował/pracuje dla zegarki.pl. Może warto tam napisać/zadzwonić i zapytać. Centrum serwisowe mają w Sky Tower i chwalą się, że mają autoryzacje na Perreleta.

https://www.zegarki.pl/pl/serwis

Odesłać zawsze możesz.

Napisałem do nich, natomiast chcę sprawdzić wszystkie ewentualności, a kwestia reklamacji towaru zza oceanu jest ostatecznością. Mimo to, chciałem poznać niuanse związane z tą procedurą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na reklamację nie powinno płacić się podatków. Kwestia zaznaczenia tego przez agencję. Najlepiej chyba zwrócić. 

Edytowane przez Krzysiek82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, jimmibaton said:

Napisałem do nich, natomiast chcę sprawdzić wszystkie ewentualności, a kwestia reklamacji towaru zza oceanu jest ostatecznością. Mimo to, chciałem poznać niuanse związane z tą procedurą.

Jak wysyłałem zegarek na serwis poza UE, to przy powrocie, DHL chciał ponownie naliczyć VAT. Post factum dowiedziałem się, że aby uniknąć takich problemów w przyszłości, wysyłając towar poza UE trzeba skorzystać bodaj z procedury uszlachetnienia biernego (Wysyłka towaru do naprawy poza Unię Europejską | Baza wiedzy - DHL Express). Czy to o to chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wysyłałem zegarek na serwis poza UE, to przy powrocie, DHL chciał ponownie naliczyć VAT. Post factum dowiedziałem się, że aby uniknąć takich problemów w przyszłości, wysyłając towar poza UE trzeba skorzystać bodaj z procedury uszlachetnienia biernego (Wysyłka towaru do naprawy poza Unię Europejską | Baza wiedzy - DHL Express). Czy to o to chodzi?

To byłaby dobra procedura, przy założeniu, że chcemy, żeby zegarek do nas wrócił po maprawie. Jeżeli chcemy po prostu odesłać i odzyskać zapłacony przy imporcie VAT, to będzie potrzebne coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi