Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tomo93

Frederique Constant, czy Rado? Może coś innego klasycznego?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad 3 modelami zegarków. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia, jest w stanie doradzić co wybrać? Pierwotnie myślałem o Fryderyku, ale mechanizm z rezerwą chodu 80h skutecznie sprawił, że zastanawiam się nad Rado.

Może jeszcze jakieś propozycje qarte rozważenia? Niestety nie mam umiejętności do odróżnienia podróbki od oryginału, więc w grę wchodzi tylko nowy.

Styl: typowy garniturowiec, a na pewno do koszuli

indeksy: kreski, bez liczb

Cyferblat: biała tarcza

Datownik: tak

Rezerwa chodu: fajnie jak będzie, ale nie jest obligatoryjna

Mechanizm: automatyczny (ew.nakręcany)

Budżet: 8000PLN

1. https://wkruk.pl/zegarki/rado/zegarek-rado-coupole-classic-automatic-power-reserve?cjdata=MXxZfDB8WXww&cjevent=e131597ea7e611ee83d105bd0a18b8f9&epi

=e131597ea7e611ee83d105bd0a18b8f9&dclid=COKpkIvuuYMDFaKOgwcdOYkJHA

2. https://dolinski.pl/rado-coupole-classic-automatic-r22876015/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAv8SsBhC7ARIsALIkVT3fIYnPvszPZo4mKIwKVyk47QJggFlNpHbLtMe5oLHHYvSfVDhD1IAaAowHEALw_wcB

3. https://zegarownia.pl/zegarek-meski-frederique-constant-slimline-gents-automatic-fc-306s4s6?gclid=Cj0KCQiA7aSsBhCiARIsALFvovzn7xm_NfdA50_9w6hIIQvykQkfWojxPHXKq5YUm77HiATnAcce3XUaArIZEALw_wcB

A może ktoś coś doradzi jeszcze innego? Jestem totalnym laikiem w tej kwestii... wiem, że większość mechanizmów produkuje ETA, ale które są warte uwagi, a które sobie lepiej odpuścić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polece Hamiltona Intra Matic 38 mm - tarcza co prawda srebrna nie biala ale sam zegarek jest fenomenalny a przy tym sporo tanszy od powyzszych propozycji:

Intra-Matic Auto

Niestety Hamilton chyba nie jest obecny w PL wiec zakup od AD przez internet tylko (jest kilku sprawdzonych), serwis w PL jest jak najbardziej (Swatch Group).

Zerknij tez na Eposy Originale 3437 oraz 3420:

https://epos.ch/en/product/3437-132-20-18-25/

https://epos.ch/en/product/3420-152-20-18-15/

Z tych, ktore wkleiles wszystkie sa OK - bralbym to, co bardziej do ciebie przemawia. Sugestia z mojej strony - odpusc model z rezerwa chodu, do eleganckiego zegarka srednio pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Frederique Constant znalazłem dobrą promocję (-50%), więc cena robi się atrakcyjniejsza (czyt. Ok.5k PLN).

Hamilton bardzo ładny (obawiam się zakupu przez internet- jeśli będą jakieś uszkodzenia, nie wiem jak z rękojmią/gwarancją poza Polską.

Longines / Rado - kusi mnie 5-cio letnia gwarancja, której we Friderique nie ma.

Nie chcę traktować absolutnie zegarka jako inwestycję, ale z 2 strony też nie chcę (jeśli będę miał taką konieczność lub po prostu za kilka lat mi się znudzi) "bujać się", bo dostanę 200PLN i nikt nie da więcej. Gdzieś na forum wyczytałem, że FC bardzo mocno traci na wartości i nie jest to "poszukiwana" marka na rynku wtórnym.

Dotychczas korzystałem z zegarków kwarcowych i też wskazywały godzinę, ale jeśli mam kupić swój pierwszy "lepsiejszy" zegarek, to też nie chcę naiwnie przepłacić (do końca nie będąc świadomym za co).

Edytowane przez Tomo93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Tomo93 napisał(-a):

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad 3 modelami zegarków. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia, jest w stanie doradzić co wybrać? Pierwotnie myślałem o Fryderyku, ale mechanizm z rezerwą chodu 80h skutecznie sprawił, że zastanawiam się nad Rado.

Może jeszcze jakieś propozycje qarte rozważenia? Niestety nie mam umiejętności do odróżnienia podróbki od oryginału, więc w grę wchodzi tylko nowy.

1. https://wkruk.pl/zegarki/rado/zegarek-rado-coupole-classic-automatic-power-reserve?cjdata=MXxZfDB8WXww&cjevent=e131597ea7e611ee83d105bd0a18b8f9&epi

2. https://dolinski.pl/rado-coupole-classic-automatic-r22876015/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAv8SsBhC7ARIsALIkVT3fIYnPvszPZo4mKIwKVyk47QJggFlNpHbLtMe5oLHHYvSfVDhD1IAaAowHEALw_wcB

3. https://zegarownia.pl/zegarek-meski-frederique-constant-slimline-gents-automatic-fc-306s4s6?gclid=Cj0KCQiA7aSsBhCiARIsALFvovzn7xm_NfdA50_9w6hIIQvykQkfWojxPHXKq5YUm77HiATnAcce3XUaArIZEALw_wcB

A może ktoś coś doradzi jeszcze innego? Jestem totalnym laikiem w tej kwestii... wiem, że większość mechanizmów produkuje ETA, ale które są warte uwagi, a które sobie lepiej odpuścić?

A ja zapytam inaczej.

Zaznaczyłeś, że jesteś laikiem. Skąd zatem takie typy (marki) i budżet?

Pytam, bo możliwe, że znajdziesz coś zadowalającego Ciebie w niższej kwocie. Znacznie niższej ;)

Patrzę na Twoje propozycje i skoro Rado wskazany to może

727665_1.jpg

727665_1.jpg

4 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Zobacz ofertę Nomosa, moim zdaniem będzie to dużo ciekawszy wybór. Np. Nomos Orion. Bezpośrednio u producenta będzie minimalnie powyżej planowanego budżetu, ale u zaufanych sprzedawców na Chrono24 da radę.

https://nomos-glashuette.com/en/orion/orion-38-384

W cenie (nawet połowie) paska do Nomosa. Mój ma odchył całe 1s 

760076_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

A ja zapytam inaczej.

Zaznaczyłeś, że jesteś laikiem. Skąd zatem takie typy (marki) i budżet?

Pytam, bo możliwe, że znajdziesz coś zadowalającego Ciebie w niższej kwocie. Znacznie niższej ;)

Patrzę na Twoje propozycje i skoro Rado wskazany to może

727665_1.jpg

727665_1.jpg

W cenie (nawet połowie) paska do Nomosa. Mój ma odchył całe 1s 

760076_1.jpg

Fajne propozycje, a sam Sea-Gull w tej cenie to abstrakcja. Uwielbiam ten model i muszę go w końcu zakupić na jakiejś promocji, niedawno widziałem je poniżej chyba 250 PLN :D 

Natomiast wracając do propozycji, to może Tissot Chemin Des Tourelles? Pisałem o nim dzisiaj w innym poście, ale ten zegarek na prawdę jest warty uwagi. Tarcza nie jest idealnie biała, ale światło na niej potrafi zagrać ładny spetkatkl. Dodatkowo 80h rezerwa chodu i dobra dokładność. Może bransoleta niekoniecznie mu pasuje, choć to według uznania, ale na pasku będzie piękny :) 

https://www.tissotwatches.com/pl-pl/t1398071103100.html 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, jezyk10 napisał(-a):

Fajne propozycje, a sam Sea-Gull w tej cenie to abstrakcja. Uwielbiam ten model i muszę go w końcu zakupić na jakiejś promocji, niedawno widziałem je poniżej chyba 250 PLN :D 

Natomiast wracając do propozycji, to może Tissot Chemin Des Tourelles? Pisałem o nim dzisiaj w innym poście, ale ten zegarek na prawdę jest warty uwagi. Tarcza nie jest idealnie biała, ale światło na niej potrafi zagrać ładny spetkatkl. Dodatkowo 80h rezerwa chodu i dobra dokładność. Może bransoleta niekoniecznie mu pasuje, choć to według uznania, ale na pasku będzie piękny :) 

I to jest dla mnie niezrozumiałe. Jak zegarek za 250zl, z szafirowym szkłem, przeszklonym deklem, rozmiarem (tak, to też ważne i niezbyt często spotykane) 40/10mm i precyzją zblizoną do perfekcji (dokładność 1s na dobę i to nie tylko mój przypadek) może być takiej jakość i odbiorze (to jak wygląda na łapie) jak sikory za 10x więcej. Nie ogarniam tego a wnioskuje na mojej zboczonej wręcz mani mierzenia po galeriach zegarków.

A twierdzę tak bo takie miałem na łapie i u siebie w pudle i jakość nie wyróżniały się szczególnie - szczególnie na tle tych spokojnych wzorów nawet tu pokazywanych (czysta tarcza, proste indeksy).

Zaburza to percepcję, ciężko później wydać ileś kasy na coś, co się nie różni zbytnio (w odbiorze oczywiście) a i na dodatek spóźnia się 15-20sek ;)

Aha. I nie byłbym sobą gdybym nie zaproponował czegoś, za co mnie już chyba nie lubicie. Aerowatch.

Miało być klasycznie to jest klasycznie. 

Zegarki stąd. Tak, mam jednego aczkolwiek na bateryjke (Renaissance small second). Ale jakość jest mi znana.

https://e-zegarek.pl/katalog-zegarkow-i-bizuterii/zegarki-aerowatch

Screenshot_20240102-223842.png

Screenshot_20240102-223825.png

Screenshot_20240102-223810.png

Screenshot_20240102-223751.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się w stu procentach. Ja akurat Sea-Gulla nie mam, ale jakiś czas temu kupiłem na próbę Mysterious Code za nieco ponad 200 PLN i jakość wykonania mnie bardzo zaskoczyła. Nawet skóra, choć w dziwnym kolorze jest niezłej jakości. Spodziewałem się, że będzie dużo gorzej z odbiorem tego zegarka, a okazuje się, że dość często ląduje na ręce. Tylko tutaj jedynie zwykły kwarcyk :) 

Co do cen, marka robi swoje, nie ma co i niestety nie ma gwarancji, że kupując zegarek za kilka k będzie on znacznie lepszy od chińczyka, czy jakiegoś microbrandu. 

IMG_0252.jpeg

Trochę zszedłem z tematu, koniec offtopu ;) 

Edytowane przez jezyk10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooooo, znam i poluje. Piękny.

1 minutę temu, jezyk10 napisał(-a):

Zgadzam się w stu procentach. Ja akurat Sea-Gulla nie mam, ale jakiś czas temu kupiłem na próbę Mysterious Code za nieco ponad 200 PLN i jakość wykonania mnie bardzo zaskoczyła. Nawet skóra, choć w dziwnym kolorze jest niezłej jakości. Spodziewałem się, że będzie dużo gorzej z odbiorem tego zegarka, a okazuje się, że dość często ląduje na ręce. Tylko tutaj jedynie zwykły kwarcyk :) 

Co do cen, marka robi swoje, nie ma co i niestety nie ma gwarancji, że kupując zegarek za kilka k będzie on znacznie lepszy od chińczyka, czy jakiegoś microbrandu. 

IMG_0252.jpeg

Ooooo, nam i poluje. Piękny a cena potęguje efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, jezyk10 napisał(-a):

Gdzie tego seagulla kupić najtaniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, AdamZie napisał(-a):

Gdzie tego seagulla kupić najtaniej?

Aliexpress, zwłaszcza w momencie jak są kupony :) Warto sprawdzić czy coś będzie na najbliższy poniedziałek, Cyber Monday się zbliża.

5 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Ooooo, znam i poluje. Piękny.

Tylko zaopatrz się od razu w inny pasek, temu zbyt blisko do mandarynki ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio miałem ten sam dylemat z zegarkiem i w końcu poszedłem w kierunku Frederique Constant. Nie żałuję tego wyboru! Zegarek jest mega klasyczny, ale jednocześnie ma taką nutkę nowoczesności, co mi się strasznie podoba.

Materiały, wykonanie, wszystko na wysokim poziomie. No i cena w miarę rozsądna jak na taką markę. Jakość za rozsądną kasę, coś co mi się podoba!

Także, jeśli chcesz, żeby zegarek robił wrażenie, a jednocześnie nie zbankrutowałeś, to polecam Frederique Constant! 👌

Radosław 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, RadoslawER napisał(-a):

Ostatnio miałem ten sam dylemat z zegarkiem i w końcu poszedłem w kierunku Frederique Constant. Nie żałuję tego wyboru! Zegarek jest mega klasyczny, ale jednocześnie ma taką nutkę nowoczesności, co mi się strasznie podoba.

Materiały, wykonanie, wszystko na wysokim poziomie. No i cena w miarę rozsądna jak na taką markę. Jakość za rozsądną kasę, coś co mi się podoba!

Także, jeśli chcesz, żeby zegarek robił wrażenie, a jednocześnie nie zbankrutowałeś, to polecam Frederique Constant! 👌

Radosław 😊

Zobacz Aerowatch, to zachwyt może szybko minąć a przynajmniej poczucie wartości w stosunku do tego co oferuje zegarek może się zmienić ;)

Dam chciałem kupić FC białego klasyka i...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 1/2/2024 at 1:17 PM, Tomo93 said:

Dzień dobry,

Zapytam troche przewrotnie, czy mierzyłeś któryś z wybranyh modeli?

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to zachęcam...

8.000 to zacny budżet i jest w czym wybierać. Każda z propozycji jest dobra oraz niestety nie jest pozbawiona wad. 

Moim zdaniem Rado to idealny wybór jakbyś szukał zegarka z ceramiki. Oni są prekursorami w tym budżecie.

A'propos Frederige Constatnt to polecam tą markę jako klasycznego eleganta. Sam mam dwa eleganty i bardzo je lubie, mimo iz ostatni rolę elegantów przejmują vintage ;)

Fryderyk jest bardzo niedoceniana marką, która jest bardzo dobrze wyceniona IMHO.

Życzę udanego wyboru, poprzedzonego owocnymi przymiarkami.

Czuwaj!

FC_moonphase.jpg

FC_Tonnau.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi