Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość kaban

Cześć

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaban

Witam wszystkich !

Zegarkami interesuje sie od dziecka, ale z powodow materialnych jest to niestety tylko bierna fascynacja. Chyba ze grzebanie po szufladach ojca z jakimis starymi niemieckimi automatami mozna nazwac fascynacja czynna :D Mam 27 lat, pracuje w branzy poligraficznej, i od prau miesiecy staram sie w bardziej czynny sposob zglebic temat zegarkow i mam nadzieje ze moja obecnosc na tym forum skutecznie mi w tym pomoze :wink: . Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Witam ! Kolegę z Krakowa 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy na forum, cześć :!: :D

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakimis starymi niemieckimi automatami

Hm, jesli te automaty mają na tarczy napisane "Glashutte" to ja bym ich nie lekceważył :D

Witaj!

8)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaban

Nie omieszkam sprawdzic co to za wynalazki byly w tych szufladach. Nie mieszkam z rodzicami, ale jak tylko ich odwiedze to sie zapuszcze w szuflady :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaban

Hehe, neuro wykrakales :D pogrzebalem troche w szufladach ojca i ten niemiecki zegarek to rzeczywiscie Galshutte "Bison" spezimatic. Oprocz tego znalazelm jakas stara Omege, ktora nie ma zadnego opisu (automat z mozliwoscia nakrecania) :D Ma osobny sekundnik po lewej a po prawej "cos" o tej samej srednicy, co nie ma juz wskazowki, a namalowany jest samolot. Jak sie uda to wrzuce zdjecia za niedlugo, moze pomozecie okreslic wiek tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaban

Tak to ten, z ta roznica ze ma jasny cyferblat, i ma cyfry tylko na godzinie 6 i 12 :D Czy "pasówka" to znaczy jakas podroba ? Na moim ewidentnie w miejscu "samolotu" byla wsazowka, czego nie ma na Twoim zdjeciu. Ma tez wskazowki w kolorze powiedzmy niebieski metalic, zastanawiam sie czy sa oryginalne. Ale dzieki za info, juz wiem o czym mam szukac info :D

Pozatym cholernie spieszy, 4 minuty w ciagu paru godzin, wiec po pierwsze nadaje sie do gruntownej renowacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaban

Dzieki michalop, juz jestem madrzejszy :D

ML: Wydaje mi się, że pasówką jest zegarek kieszonkowy, do którego metodą warsztatową dorobiono uszka (czy jak to się nazywa) i dzięki temu umożliwiono założenie paska.

Ta omega to dokladnie cos takiego, ewidentnie widac lutowanie tych "uszu". Jak sie ma sprawa mechanizmu, nie wiem, narazie nie rozbieralem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, kaban, to zaopiekuj się troskliwie tymi zegarkami i - o ile ojciec pozwoli - ratuj je od "szufladowania" :D Piękna Omega, a Glashutte to solidna firma i solidne zegarki.

Nosić je należy!

:D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaban

Glashutte wlasnie nosze przez caly tentydzien :D Ma delikatna tendencje do zwalniania, ale po tylu latach zastoju i tak podziwiam jego dokladnosc. Natomiast nie moge przestac podziwiac dzwieku tyknia tej Omegi, poprostu cos pieknego. To wrazenie poteguje napewno fakt ze od wielu lat towarzysza mi tylko "kwarce". Ale dzwiek piekny, glosny, donosny, powiedzialbym gleboki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.