Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Petru23

Swiza - czy warto?

Recommended Posts

Szukam nietypowego (o własnym stylu, nietypowego) zegarka w kwarcyku w niskiej cenie, tak do ok 500zl.

Trafiłem na ciekawe modele Swiza. Marka znana głównie ze scyzoryków, o zegarkach nie wiem nic. Szukajka wypluwa wyniki dotyczące budzików, w sieci praktycznie cisza, poza ogólna historią marki, niezwiązaną z zegarmistrzowstwem. Dostępne w sumie w dwóch sklepach w kraju. 

Co możecie powiedzieć o tych zegarkach? Gdzie szukać szczegółowych informacji, jak np. jaki tam siedzi mechanizm?

Strasznie kręcą mnie poniższe. Świetna tarcza o ogólnie takie... Ładne ;) i sekundnik z lumą mnie urzekł. 40/9mm, szafir, 50m. 

Screenshot_20240307-081826.thumb.png.18ae89d86ccc085c659a84ea48e093d2.png

Screenshot_20240307-075305.png

Screenshot_20240307-075322.png

Screenshot_20240307-075352.png

Edited by Petru23

Specifications

Swiss made Ronda 515 Quartz movement

Sapphire Coated Crystal

Stainless steel case and strap

Case size: 40mm diameter, thickness 9mm

Pull and Push Crown

100 meters water resistance

Silver tone hands

Date display

Band Width: 20 mm

Deployment Clasp

https://www.millwatches.com/product/swiza-alza-blue-dial-stainless-steel-band-wat-0141-1011/

3 godziny temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Specifications

Swiss made Ronda 515 Quartz movement

Sapphire Coated Crystal

Stainless steel case and strap

Case size: 40mm diameter, thickness 9mm

Pull and Push Crown

100 meters water resistance

Silver tone hands

Date display

Band Width: 20 mm

Deployment Clasp

https://www.millwatches.com/product/swiza-alza-blue-dial-stainless-steel-band-wat-0141-1011/

Do tych informacji już dotarłem, tak samo jak do rzeczywistych zdjęć. Zastanawia mnie ich jakość wykonania przede wszystkim. Le Temps pokazał, że za niewiele można otrzymać baaaardzo dużo. Oczekuje tego samego od Swzza (dostępne są za jakieś pół ceny wyjściowej).

Nie pozostaje mi nic innego jak zamówić, obejrzeć i zobaczyć co dalej. Żona chce mnie na leczenie wysłać, tyle sikorów przewalam przez dom.  Wczoraj odesłane 3, kolejne 4 w drodze. Szukam kolejnej miłości....

Edited by Petru23

W dniu 7.03.2024 o 07:54, Petru23 napisał(-a):

Szukam nietypowego (o własnym stylu, nietypowego) zegarka w kwarcyku w niskiej cenie, tak do ok 500zl.

Trafiłem na ciekawe modele Swiza. Marka znana głównie ze scyzoryków, o zegarkach nie wiem nic. Szukajka wypluwa wyniki dotyczące budzików, w sieci praktycznie cisza, poza ogólna historią marki, niezwiązaną z zegarmistrzowstwem. Dostępne w sumie w dwóch sklepach w kraju. 

Co możecie powiedzieć o tych zegarkach? Gdzie szukać szczegółowych informacji, jak np. jaki tam siedzi mechanizm?

Strasznie kręcą mnie poniższe. Świetna tarcza o ogólnie takie... Ładne ;) i sekundnik z lumą mnie urzekł. 40/9mm, szafir, 50m. 

Screenshot_20240307-081826.thumb.png.18ae89d86ccc085c659a84ea48e093d2.png

Screenshot_20240307-075305.png

Screenshot_20240307-075322.png

Screenshot_20240307-075352.png

zegar wydaje się solidnie wykonany, a za taką cenę to już w ogóle
trafia w indeksy lepiej niż mój Roamer Windsor. tarcza szczotkowana, porządne indeksy i sygnowana koronka

obraz.thumb.png.e322195d7258bb8d832b06cbf8bbd33c.png

obraz.thumb.png.88772b37679e0cc96e2c5c91ee5fb512.png

obraz.thumb.png.6f2628e458585b386faa54ef5d9def14.png

Edited by bubulin

46 minut temu, bubulin napisał(-a):

zegar wydaje się solidnie wykonany, a za taką cenę to już w ogóle
trafia w indeksy lepiej niż mój Roamer Windsor. tarcza szczotkowana, porządne indeksy i sygnowana koronka

obraz.thumb.png.e322195d7258bb8d832b06cbf8bbd33c.png

obraz.thumb.png.88772b37679e0cc96e2c5c91ee5fb512.png

obraz.thumb.png.6f2628e458585b386faa54ef5d9def14.png

Mailem go i mój nie trafiał w indeksy :(

edit

Wróć. Inny model miałem. Twój niestety jest zbyt podobny do Mondaine Helvetica, którego kupiłem w międzyczasie

Edited by Petru23

2 minuty temu, Petru23 napisał(-a):

Mailem go i mój nie trafiał w indeksy :(

Może miałem farta. A masz jakieś doświadczenia, używałeś jakiejś Swizy? Ciekaw jestem, czy przy bliższym poznaniu nadal będzie fajnie.

2 minuty temu, bubulin napisał(-a):

Może miałem farta. A masz jakieś doświadczenia, używałeś jakiejś Swizy? Ciekaw jestem, czy przy bliższym poznaniu nadal będzie fajnie.

Edytowalem poprzedni post.

Inny model miałem. Za 500zl jakość naprawdę super.

Edited by Petru23

Na oko sprawia istotnie solidne i korzystne wrażenie. No i wyróżnia się nieco, taki jakby trochę inny niż przeciętny budżetowy kwarc swiss mejd.

Zachęcił mnie na tyle, że wziąłem jeszcze Swiza w automacie :)

5 minut temu, bubulin napisał(-a):

Na oko sprawia istotnie solidne i korzystne wrażenie. No i wyróżnia się nieco, taki jakby trochę inny niż przeciętny budżetowy kwarc swiss mejd.

Zachęcił mnie na tyle, że wziąłem jeszcze Swiza w automacie :)

Ale jak o gdzie w automacie? Szukam po całym internecie i jedyne co znalazłem to ofertę za jakieś 2k PLN. Z tego co masz zrezygnowałem właśnie przez zakup Mondaine.

Screenshot_20240924-143456.thumb.png.9fabcb6f90df2963b9cd0a9617caa459.png

Pochwal się proszę.

A wskazówka sekundnika Swiza nawiązuje do zegarów szwajcarskiej kolei ;) w tym do właśnie Mondaine. I czcionka to chyna też Helvetica patrząc na cyfry 

Edited by Petru23

O, istotnie. A ja się zastanawiałem, czy ta kwarcowa Swiza zahacza o styl bauhaus. Niczego sobie taki Mondaine, to ten nabyłeś? Co to za mechanizm?

Mi wpadła w ręce właśnie ta automatyczna Swiza za 2k. Wrzucę foty na osobnego posta, bo to chyba dość ciekawy okaz, a te nieliczne zdjęcia w necie są wyjątkowo marnej jakości.
Zegar wydaje się solidny i podoba mi się, jest o niebo ciekawszy od Orienta Symphony I, który również wpadł mi ostatnio w ręce. W środku ma chyba Sellita SW200-1, choć nie jestem pewien, w każdym razie coś na 26 kamieniach Swiss made.
obraz.thumb.png.9d50ad8da2113091278ae39b220a6fb0.png

U mnie selitta 210-1 ;) na allegro jest za 1300 dostępna ;)

IMG_20240924_201336784_HDR.jpg

Edited by Petru23

Ale wiecie, że to dalej są tanie zegarki kwarcowe? W nich siedzi kwarcowa ronda w plastikowej obudowie za mniej niż 20 usd.

To czy trafia w indeksy to czysty przypadek, producent tego w ogóle nie pilnuje. Żaden producent z tego przedziału cenowego. Nawet w zegarkach za 10cio krotność ceny 500zł może być z trafianiem problem ale to temat na inny odcinek.

Generyczna, galeriowa marka. Jak się podoba to brać i nie oczekiwać czegoś nadzwyczajnego.

quartz bandit

Przyzwoita cena, a Mondaine mi się podoba, taki estetyczny formalnie.

Swój automat Swiza wrzuciłem tu, wraz z pytaniem o mechanizm

2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ale wiecie, że to dalej są tanie zegarki kwarcowe? W nich siedzi kwarcowa ronda w plastikowej obudowie za mniej niż 20 usd.

To czy trafia w indeksy to czysty przypadek, producent tego w ogóle nie pilnuje. Żaden producent z tego przedziału cenowego. Nawet w zegarkach za 10cio krotność ceny 500zł może być z trafianiem problem ale to temat na inny odcinek.

Generyczna, galeriowa marka. Jak się podoba to brać i nie oczekiwać czegoś nadzwyczajnego.

Czy wiem, że kwarcowa Swiza za 500zł to tani zegarek kwarcowy? Tak, wiem :D
Czy na pierwszy rzut oka odbiega wykonaniem od np. Roamera za 600-700? Nie wydaje mi się.

Ta firma istnieje ponad sto lat, więc nie wiem, czy bym to nazwał galeriowym generikiem. Raczej chyba próbą pójścia po śladach Victorinox i Wengera. Przypadek, nie przypadek, ale akurat trafia, więc się może człowiek ucieszyć.

obraz.thumb.png.d2fca984cb26abe5d0f9bde3c6209cd8.png

Edited by bubulin

2 minuty temu, Malwes napisał(-a):

🤩

Się nie dziwię, bo na polskich stornach sklepów opisywany jako damski. Zagraniczne, w tym np Amazonu już jako męski ;)

Ale to kwestia omyłki, w tej serii są damskie i męskie różniące się rozmiarem.

A że Tobie się podoba... Patrząc po Twoich zegarkach to jednak utiwrrzam się w tym, aby został u mnie. 

Teraz zwróciłem na to uwagę. Cena lekko... Absurdalna ;)

IMG_20241005_153613698~3.jpg

Edited by Petru23

Posted (edited)
W dniu 2.10.2024 o 17:35, Petru23 napisał(-a):

Warto jak cholera ;)

IMG_20241002_125451543.jpg

wymieniłem pasek i jeszcze bardziej jest to jeden z moich ulubionych zegarków do tej pory
1736365337732.thumb.jpeg.ccf3a95991b8c6e1881fac955695e88c.jpeg

Edited by bubulin

Wyżej wrzucałem foto mondaine z takim paskiem ;) genialnie ten brąz pasuje to takiej tarczy 

15 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Wyżej wrzucałem foto mondaine z takim paskiem ;) genialnie ten brąz pasuje to takiej tarczy 

Istotnie. Klamerkę słizową sobie zostawiłem, bo fajne prążki

No klamerka to podstawa. Ja swojego czasu wywaliłem pasek Kronaby zapominając o klamerce... Żałuję po dziś.