dawm 18 #1 Napisano 2 Kwietnia 2024 (edytowane) Cześć, poszukuję fajnego pilota. Zastanawiam się nad tym: https://www.apart.pl/zegarki/iwc-schaffhausen/Pilots_Watches/7026 podobno nowy/ulepszony mechanizm. Cena.. no cóż. Powiedzmy, że górna granica progu bólu (z uwzględnieniem odliczeń podatków w związku z DG). Co Państwo sądzą? Warto? Ewentualnie w podobnych funduszach można coś ciekawego znaleźć? Chronograf nie jest wymogiem. Chętnie poczytam o innych propozycjach w podobnym guście przy czym ważna jest wielkość - max 41mm. Edit: jest jakaś możliwość/gdzie szukać/o co pytać żeby kupić ww. zegarek jak najtaniej. Edytowane 2 Kwietnia 2024 przez dawm edit 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 18372 #2 Napisano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) 18 godzin temu, dawm napisał(-a): Cześć, poszukuję fajnego pilota. Zastanawiam się nad tym: https://www.apart.pl/zegarki/iwc-schaffhausen/Pilots_Watches/7026 podobno nowy/ulepszony mechanizm. Cena.. no cóż. Powiedzmy, że górna granica progu bólu (z uwzględnieniem odliczeń podatków w związku z DG). Co Państwo sądzą? Warto? Ewentualnie w podobnych funduszach można coś ciekawego znaleźć? Chronograf nie jest wymogiem. Chętnie poczytam o innych propozycjach w podobnym guście przy czym ważna jest wielkość - max 41mm. Edit: jest jakaś możliwość/gdzie szukać/o co pytać żeby kupić ww. zegarek jak najtaniej. Kwestia zakupu drogiego zegarka na DG jest wielce dyskusyjna. Przerabiałem nie raz. Nie chodzi o to, czy księgowa wrzuci w koszty tylko czy urzedasy się na to złapią - a nie złapią. Odpowiedz sobie sam na pytanie, czy do Twojej działalności potrzeby jest drogi zegarek. Nawet jako reprezentatywny (ale nie zalicza się do ubioru) Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez Petru23 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawm 18 #3 Napisano 3 Kwietnia 2024 Aktualne stawisko KIS w zakresie możliwości odliczeń VAT i PIT w mojej DG są pozytywne. Działalność prawnicza, rozliczenie z klientem co do np. 10 minut, konieczność ewidencjonowania czasu oraz nie wszędzie mogę używać telefonu (sąd, prokuratura itp.). Nie ma mowy o kwestii reprezentacyjnej. To ma być urządzenie do precyzyjnego mierzenia czasu podczas pracy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peri 575 #4 Napisano 3 Kwietnia 2024 Zgodnie z opisem powyżej to kwarc się kwalifikuje dużo lepiej niż pokazany IWC. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawm 18 #5 Napisano 3 Kwietnia 2024 Ale US nie interesuje to a mnie już tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 18372 #6 Napisano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) 10 godzin temu, dawm napisał(-a): Aktualne stawisko KIS w zakresie możliwości odliczeń VAT i PIT w mojej DG są pozytywne. Działalność prawnicza, rozliczenie z klientem co do np. 10 minut, konieczność ewidencjonowania czasu oraz nie wszędzie mogę używać telefonu (sąd, prokuratura itp.). Nie ma mowy o kwestii reprezentacyjnej. To ma być urządzenie do precyzyjnego mierzenia czasu podczas pracy Jesteś prawnikiem także wiesz z czym sie to wiąże. Nie jesteś np lekarzem gdzie sekundy miga stanowić o 2be or bot 2be a do rozliczania z minut nie potrzeba cytyfikowanego chrono za kilka dych Kwestia stanowiska KIS... U nas nie ma precedensu. Ja tylko uczulam bo znam osobiście konsekwencje. A do rozliczania z minut wystarczy budzik z Pepco za 5zł. Dotykam kwoty nie faktu zakupu czasomierza. Jako prawnik doskonale mnie rozumiesz. Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez Petru23 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezary1976 3374 #7 Napisano 4 Kwietnia 2024 W dniu 2.04.2024 o 17:42, dawm napisał(-a): jest jakaś możliwość/gdzie szukać/o co pytać żeby kupić ww. zegarek jak najtaniej. Popatrz na stronę chrono24. Tam masz przegląd cen konkretnego modelu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawm 18 #8 Napisano 4 Kwietnia 2024 8 godzin temu, Petru23 napisał(-a): Jesteś prawnikiem także wiesz z czym sie to wiąże. Nie jesteś np lekarzem gdzie sekundy miga stanowić o 2be or bot 2be a do rozliczania z minut nie potrzeba cytyfikowanego chrono za kilka dych Kwestia stanowiska KIS... U nas nie ma precedensu. Ja tylko uczulam bo znam osobiście konsekwencje. A do rozliczania z minut wystarczy budzik z Pepco za 5zł. Dotykam kwoty nie faktu zakupu czasomierza. Jako prawnik doskonale mnie rozumiesz. Ależ oczywiście. Zrobię to z pełną premedytacją opierając się o aktualne stanowisko KIS. W razie sporu z US wyczerpie drogę odwoławczą i temat sprawdzę na swojej skórze. Ostatecznie to będzie spór o kilka tys. Co do kosztów - żadne przepisy skarbowe nie zobowiązują podatnika do minimalizowania kosztów prowadzonej działalności. Przykład - auto - mogę jeździć do klienta Dacią Duster za 70.000 zł albo 911 za 800.000 zł. Oba auta mogę mieć "w DG" i odliczać podatki. Podobnie z komputerem czy krzesłem albo monitorem. US nie interesuje kwota zakupu sama w sobie. 15 minut temu, cezary1976 napisał(-a): Popatrz na stronę chrono24. Tam masz przegląd cen konkretnego modelu. Wiem. Ale zorientowałem się że są też oferty z PL ale na zasadzie - zegarek tańszy tylko nie z polskiej dystrybucji (Time Treder czy jakoś tak) - na zamówienie. Chce zegarek z Polskiej dystrybucji z fakturą VAT. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 18372 #9 Napisano 4 Kwietnia 2024 25 minut temu, dawm napisał(-a): Ależ oczywiście. Zrobię to z pełną premedytacją opierając się o aktualne stanowisko KIS. W razie sporu z US wyczerpie drogę odwoławczą i temat sprawdzę na swojej skórze. Ostatecznie to będzie spór o kilka tys. Co do kosztów - żadne przepisy skarbowe nie zobowiązują podatnika do minimalizowania kosztów prowadzonej działalności. Przykład - auto - mogę jeździć do klienta Dacią Duster za 70.000 zł albo 911 za 800.000 zł. Oba auta mogę mieć "w DG" i odliczać podatki. Podobnie z komputerem czy krzesłem albo monitorem. US nie interesuje kwota zakupu sama w sobie. Wiem. Ale zorientowałem się że są też oferty z PL ale na zasadzie - zegarek tańszy tylko nie z polskiej dystrybucji (Time Treder czy jakoś tak) - na zamówienie. Chce zegarek z Polskiej dystrybucji z fakturą VAT. Time trend (o ile o to chodzi) to oficjalna dystrybucja. Chyba, że puszczają na ch24 bokiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawm 18 #10 Napisano 4 Kwietnia 2024 36 minut temu, Petru23 napisał(-a): Time trend (o ile o to chodzi) to oficjalna dystrybucja. Chyba, że puszczają na ch24 bokiem TIME TRADER a nie Time Trend - dwie różne firmy. https://www.chrono24.pl/iwc/iwc-spitfire-chronograph-iw387901--id16657876.htm?searchHash=9d4ab18c_33ywhO&pos=21 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach