Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
dawm

Pilot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

poszukuję fajnego pilota.

Zastanawiam się nad tym:

https://www.apart.pl/zegarki/iwc-schaffhausen/Pilots_Watches/7026

podobno nowy/ulepszony mechanizm. Cena.. no cóż. Powiedzmy, że górna granica progu bólu (z uwzględnieniem odliczeń podatków w związku z DG).

Co Państwo sądzą? Warto?

Ewentualnie w podobnych funduszach można coś ciekawego znaleźć? Chronograf nie jest wymogiem. 

Chętnie poczytam o innych propozycjach w podobnym guście przy czym ważna jest wielkość - max 41mm.

Edit: jest jakaś możliwość/gdzie szukać/o co pytać żeby kupić ww. zegarek jak najtaniej. 

Edytowane przez dawm
edit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, dawm napisał(-a):

Cześć,

poszukuję fajnego pilota.

Zastanawiam się nad tym:

https://www.apart.pl/zegarki/iwc-schaffhausen/Pilots_Watches/7026

podobno nowy/ulepszony mechanizm. Cena.. no cóż. Powiedzmy, że górna granica progu bólu (z uwzględnieniem odliczeń podatków w związku z DG).

Co Państwo sądzą? Warto?

Ewentualnie w podobnych funduszach można coś ciekawego znaleźć? Chronograf nie jest wymogiem. 

Chętnie poczytam o innych propozycjach w podobnym guście przy czym ważna jest wielkość - max 41mm.

Edit: jest jakaś możliwość/gdzie szukać/o co pytać żeby kupić ww. zegarek jak najtaniej. 

Kwestia zakupu drogiego zegarka na DG jest wielce dyskusyjna. Przerabiałem nie raz. Nie chodzi o to, czy księgowa wrzuci w koszty tylko czy urzedasy się na to złapią - a nie złapią.

Odpowiedz sobie sam na pytanie, czy do Twojej działalności potrzeby jest drogi zegarek. Nawet jako reprezentatywny (ale nie zalicza się do ubioru)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualne stawisko KIS w zakresie możliwości odliczeń VAT i PIT w mojej DG są pozytywne.

Działalność prawnicza, rozliczenie z klientem co do np. 10 minut, konieczność ewidencjonowania czasu oraz nie wszędzie mogę używać telefonu (sąd, prokuratura itp.). 

Nie ma mowy o kwestii reprezentacyjnej. To ma być urządzenie do precyzyjnego mierzenia czasu podczas pracy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z opisem powyżej to kwarc się kwalifikuje dużo lepiej niż pokazany IWC.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale US nie interesuje to a mnie już tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, dawm napisał(-a):

Aktualne stawisko KIS w zakresie możliwości odliczeń VAT i PIT w mojej DG są pozytywne.

Działalność prawnicza, rozliczenie z klientem co do np. 10 minut, konieczność ewidencjonowania czasu oraz nie wszędzie mogę używać telefonu (sąd, prokuratura itp.). 

Nie ma mowy o kwestii reprezentacyjnej. To ma być urządzenie do precyzyjnego mierzenia czasu podczas pracy ;)

Jesteś prawnikiem także wiesz z czym sie to wiąże. Nie jesteś np lekarzem gdzie sekundy miga stanowić o 2be or bot 2be a do rozliczania z minut nie potrzeba cytyfikowanego chrono za kilka dych ;)

Kwestia stanowiska KIS... U nas nie ma precedensu.

Ja tylko uczulam bo znam osobiście konsekwencje. A do rozliczania z minut wystarczy budzik z Pepco za 5zł. Dotykam kwoty nie faktu zakupu czasomierza. Jako prawnik doskonale mnie rozumiesz.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.04.2024 o 17:42, dawm napisał(-a):

jest jakaś możliwość/gdzie szukać/o co pytać żeby kupić ww. zegarek jak najtaniej. 

Popatrz na stronę chrono24. Tam masz przegląd cen konkretnego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Jesteś prawnikiem także wiesz z czym sie to wiąże. Nie jesteś np lekarzem gdzie sekundy miga stanowić o 2be or bot 2be a do rozliczania z minut nie potrzeba cytyfikowanego chrono za kilka dych ;)

Kwestia stanowiska KIS... U nas nie ma precedensu.

Ja tylko uczulam bo znam osobiście konsekwencje. A do rozliczania z minut wystarczy budzik z Pepco za 5zł. Dotykam kwoty nie faktu zakupu czasomierza. Jako prawnik doskonale mnie rozumiesz.

Ależ oczywiście. Zrobię to z pełną premedytacją opierając się o aktualne stanowisko KIS.

W razie sporu z US wyczerpie drogę odwoławczą i temat sprawdzę na swojej skórze. Ostatecznie to będzie spór o kilka tys.

Co do kosztów - żadne przepisy skarbowe nie zobowiązują podatnika do minimalizowania kosztów prowadzonej działalności.

Przykład - auto - mogę jeździć do klienta Dacią Duster za 70.000 zł albo 911 za 800.000 zł. Oba auta mogę mieć "w DG" i odliczać podatki.

Podobnie z komputerem czy krzesłem albo monitorem. US nie interesuje kwota zakupu sama w sobie.

15 minut temu, cezary1976 napisał(-a):

Popatrz na stronę chrono24. Tam masz przegląd cen konkretnego modelu.

Wiem. Ale zorientowałem się że są też oferty z PL ale na zasadzie - zegarek tańszy tylko nie z polskiej dystrybucji (Time Treder czy jakoś tak) - na zamówienie.

Chce zegarek z Polskiej dystrybucji z fakturą VAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, dawm napisał(-a):

Ależ oczywiście. Zrobię to z pełną premedytacją opierając się o aktualne stanowisko KIS.

W razie sporu z US wyczerpie drogę odwoławczą i temat sprawdzę na swojej skórze. Ostatecznie to będzie spór o kilka tys.

Co do kosztów - żadne przepisy skarbowe nie zobowiązują podatnika do minimalizowania kosztów prowadzonej działalności.

Przykład - auto - mogę jeździć do klienta Dacią Duster za 70.000 zł albo 911 za 800.000 zł. Oba auta mogę mieć "w DG" i odliczać podatki.

Podobnie z komputerem czy krzesłem albo monitorem. US nie interesuje kwota zakupu sama w sobie.

Wiem. Ale zorientowałem się że są też oferty z PL ale na zasadzie - zegarek tańszy tylko nie z polskiej dystrybucji (Time Treder czy jakoś tak) - na zamówienie.

Chce zegarek z Polskiej dystrybucji z fakturą VAT.

Time trend (o ile o to chodzi) to oficjalna dystrybucja. Chyba, że puszczają na ch24 bokiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi