Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Cew1234

Zegar Hermle spóżnia się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Mam na imię Wojtek. Chciałbym sie Was poradzić odnośnie zegara Hermle z mechanizmem 340-020A. Otóż jest to mój pierwszy zegar mechaniczny. Moim hobby są zegarki mechaniczne/automatyczne a ostatni zainteresowałem się zegarami mechanicznymi. Ponieważ dysponuję ograniczonym budżetem więc zdecydowałem się na zakup zegara używanego. Spodobał mi się zegar Hermle i taki zakupiłęm. W opisie była podana data 2009 ale na mechanizmie  jest literka N czyli chyba 2001. Kiedy zegar przyszedł to muszę powiedzieć że był w bardzo dobrym stanie wizualnym ale wskazówka minutowa nie była zsychronizowana z wskazówką godzinową np. kiedy wskazówka minutowa była na pozycji XII to godzinowa była na pozycji np. 4:30. W instrukcji gdzieś wyczytałem żeby nie ruszać wskazówki godzinowej a tylko minutową ale po kontakcie ze sprzedawcą on mnie poinformował że mam przesunąć godzinową żeby była pełna synchronizacja. No i tak zrobiłem i na razie wszystko dobrze działa pod tym względem. Ale tak na przyszłość to można przesuwać wskazówkę godzinową w razie potrzeby? A drugą sprawą jest dokładność tego zegara. Otóż po całkowitym nakręceniu i nastawieniu tego zegara, zegar przez jakieś pierwsze 3 dni spóźnia się średnio tak okoł 25s na dobę. I tak jest przez pierwsze 3 może 4 dni ale póżniej to w przeciągu jednego dnia spóźnia sie o dodatkowe 120/140s czyli bardzo dużo gdyż  w przeciągu 5 dni to jest już prawie 4 minuty. I moje pytanie jest czy to jest normalne na taki zegar? Widać że z czasem zegar chodzi dużo wolniej. Czy to się jakoś reguluje? Czy odesłać zegar do sprzedawcy? Przepraszam jeśli te pytania wydają Wam się bardzo proste ale jak już pisałem dopiero wchodzę w temat zegarów i przyznaje że jestem totalnie zielony. Swoją drogą już sie boję że zegary mnie wciągną tak samo bardzo jak zegarki i szybko mi się utworzy kolekacja zegarów:) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia jakieś ?

To jest mechanizm z balansem ?  jest regulacja włosa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

.1323743005_FireShotCapture001-FranzHermle340-020A.thumb.png.ef726807c1905d785ee74dd63562395d.png

Skasowałem poprzedni wpis, bo wydawało mi się, ze tam jest regulator wahadłowy.

Spóźnianie się od 4 doby o taka wartość wskazuje, ze zegar jest w złym stanie technicznym i wymaga pełnego serwisu (kasowanie luzów, być może także wymiana sprężyny chodu).

Wskazówkę godzinową, która jest osadzona na wciskanej tulei można przekręcić bez obaw o uszkodzenia zegara. 

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem jak zdjęcia wstawić bo trzeba było odnośnik do strony podać. Doucze się jak to robić:) Kolega Anansi wstawił zdjęcie identyczne jak w zegarze ja mam. Dziękuję bardzo za odpowiedź więc będę odsyłał zegar. Super że pomogliście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam jedno pytanie. Bo wczoraj zegar się zatrzymał po jakiś 5 dniach. Ja go nakręciłem wg instrukcji do tego mechanizmu którą znalazłem w internecie czyli środkowy otwór 4 i pół raza. Myślałem że ten mechanizm ma 8 dni rezerwy chodu i najlepiej go nakręcać co 7 dni. Czy może tak być że powinienem ten zegar nakręcać tak długo aż poczuje opór a nie te 4 i pół raza? Bo może ja go nakręciłem tylko np w 60% i dlatego w tym czwartym dniu naciąg spężyny jest bardzo mały i zegar zaczyna się bardzo spoźniać? Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe ! 

Przepraszam, jeśli moje wyjaśnienie będzie takie jakby ,, łopatologicznie " 

Jeśli to zegar ośmiodniowy, tz. że pełny naciąg starczy nawet na 9, a może 10 dni. Możesz sprubować nakręcić go więcej - nawet do końca, to będziesz wiedział ile faktycznie można.

Ja zwykle odradzam nakręcanie do końca, bo wówczas koniec sprężyny jest wyginany. Więc, zaczynają się robić małe pęknięcia i w krótkim czasie dochodzi do zerwania sprężyny. 

Moim zdaniem, skoro 4,5 obrotu starcza na 5 dni, to powinieneś spróbować nakręcić 6,5 obrotu.  Następnie - po tygodniu nakręcić tylko 5 obrotów. I dalej co tydzień po 5.

Korzystasz wówczas, ze środkowej części sprężyny.

Nie rozkręci się do końca, ani nie nakręcasz jej do końca. 

Czyli - i z przodu i z tyłu, masz pewien zapas. 

Zegar po nakręceni trochę się śpieszy, później, przez około 3 dni, chodzi równo, a gdy sprężyna słabnie, to pomału zaczyna zwalniać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, że nie ma co oszczędzać sprężyny i nakręcać, nie za szybko, unikając gwałtownych szarpnięć, do wyczucia pierwszego oporu.

Gdzie była taka instrukcja nakręcania FHS w internecie?

3) Winding the clock

Please wind your clock fully every 7 days for optimum performance (the clock will actually run about 8 - 9 days on one winding). To wind the clock use the enclosed key. Turn key clockwise until it stops (about 3 1/2 turns on the left winder and about 4 1/2 turns on center and right winder. The center winder is for the timekeeping, the right winder is for the quarter-hour chime, and the left winder is for the hour strike.

Z całej tej instrukcji najważniejsze jest to, co podkreślono - nakręcaj do oporu/zatrzymania

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się bać - dostałem po palcach - znam ten ból. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Cew1234 napisał(-a):

Jeszcze mam jedno pytanie. Bo wczoraj zegar się zatrzymał po jakiś 5 dniach. 

Myślę, że nie masz zacięcia do majsterkowania przy mechanizmach. Nie szkodzi - nie każdy musi mieć takie zacięcie i potrzeby.

Myślę, że mechanizm może mieć potencjał, ale nie ma co wierzyć w opisy sprzedawcy który "towar" chce upchnąć jak najszybciej i jak najdrożej. 

Dla Ciebie "towar" ma inną twarz i chciałoby się, żeby zegar był w stanie idealnym, wręcz fabrycznym.

Niestety najpewniej przez ostatnie dekady widział co najwyżej wd40 jako smarowidło a to nie jest najlepszy sposób na utrzymanie technicznej sprawności.

Moim zdaniem, skoro zegar jest w 100% kompletny, pracuje ( być może trochę nie domaga) to w sumie DOBRZE ROKUJE ... 

Być może wystarczy pełny i prawidłowy serwis mechanizmu aby przywrócić mu sprawność bliską fabrycznej.

Czy jesteś w stanie podjąć się sam wykonania serwisu ? 

Jeśli nie, to musisz zaufać zegarmostrzowi (ja nie ufam w 100%) albo jednak zaczniesz sam więcej myśleć o złamaniu granicy dzielącej Cię od nezaangażowanego technicznie wlasciciela od osoby ktora zna mechanizm ktory jest w jej posiadaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie nie mam zacięcia do majsterkowania przy mechaniźmie:( może z czasem zacznę coś majsterkować. Na razie zrobiłem tak jak kolega PM1122 radzíł tzn nakręciłem 6 i1/2 obrotu i na razie chodzi super. Przez te dwa dni opóźnił się około 20s. Zegar postanowiłem zatrzymać bo stan wizualny jest super a z mechanizmem mam nadzieję że za mało nakręciłem go wtedy i teraz będzie super a jak nie to może faktycznie sam zacznę zgłębiać temat serwisu. Muszę przyznać że uwielbiam jak jest cisza w pokoju i słychać jak zegar "tyka" 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to możesz pomału zagłębiać wiedzę o zegarach. Na naszym forum, jest właściwie wszystko co trzeba wiedzieć, by samemu naprawić. Trzeba tylko szukać z pomocą naszej wyszukiwarki. 

A jak trzeba, to my pomożemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi