Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
markusa

Czy to Gustav Becker?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry,

kilka dni temu został obdarowany zegarem z mechanizmem linkowym, który wyglądem przypomina produkty GB. Mechanizm nie jest sygnowany, ale ma numer seryjny - wydaje mi się, że dość niski, bo 43755. Mam w związku z tym pytania do doświadczonych na tym forum:

1) Czy to faktycznie jest zegar Gustava Beckera? Jeśli nie, to jakiej jest produkcji

2) Jesli to GB, to numer seryjny wskazuje, że z jakiej daty produkcji może pochodzić ten zegar.

3) Czy nie brakuje czasem jakiejś części - zdaje się, że nazywacie to szubieniczką. W tej chwili wahadlo jest zawieszone tylko na pręciku dźwigni wychwytu, a górna część jest "wolna". Zegar po uruchomieniu wahadła, pracuje zaskakująco równo, ale nie dłużej niż kilka minut. A że części do niego brakowało, to jestem pewien, bo dotarł do mnie tylko z jednym bloczkiem i bez wag.

To pierwsze pytania jakie na temat nowego nabytku mi przychodzą do głowy, ale zapewne będę Was zanudzał kolejnymi :)

artur

892DDC43-FD3F-46F1-94A3-A7D4DCEF0A85.JPG

IMG_0959.jpg

IMG_0953.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat to bardzo wysoki numer :) To Fortuna Freiburg z końca produkcji... 1887/88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na Fortunę/Borussię, koniec XIX wieku, wysoki nr seryjny - to już muszą koledzy lepiej zorientowani poprawić. 

Wahadło mam nadzieję nie wisi tak, jak na zdjęciu, powinno wisieć na tzw sprężynce na wieszaku. :(

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Anansi napisał(-a):

Wygląda na Fortunę/Borussię, koniec XIX wieku, wysoki nr seryjny - to już muszą koledzy lepiej zorientowani poprawić. 

Wahadło mam nadzieję nie wisi tak, jak na zdjęciu, powinno wisieć na tzw sprężynce na wieszaku. :(

wlasnie tego mi "brakowało" ;) poczytawszy i przejrzawszy forum zorientowałem sie, że strzeliłem gafe i nie zauważyłem wieszaka. obiecuję poprawe

a za obie odpowiedzi serdecznie dziekuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej 1888. Zachęcam do zapoznania sie z sąsiednim wątkiem:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi